Deze bank, gevestigd in Estland, wint steeds meer aan populariteit. Nadat Bigbank aanvankelijk was gericht op de Baltische Staten, is het al jaren actief in Europese landen zoals Zweden en Spanje. 

Sinds 2009 is Bigbank ook actief in Duitsland. En het goede nieuws voor Nederlanders; sinds 2012  kan je ook als Nederlander profiteren van de relatief hoge rente die wordt vergoed.

Termijndeposito`s of flexibel sparen

Je kan bij Bigbank kiezen tussen een termijndeposito of flexibel sparen. Met een termijndeposito ontvang je een hogere rente dan bij flexibel sparen. Het nadeel is dan wel dat je jouw geld voor een langere periode parkeert. De termijn voor een termijndeposito is van minimaal 1 jaar tot maximaal 10 jaar.

De huidige rente bij Bigbank

De rente die wordt vergoed is aanzienlijk hoger dan dat je bij een bank in Nederland ontvangt. Op dit moment (april 2020) zijn dit de actuele rentestanden:

LooptijdRente
1 jaar1%
2 jaar1,10%
3 jaar1,20%
4 jaar1,25%
5 - 7 jaar1,35%
10 jaar1,50%

Bij flexibel sparen ligt de rente (stand 14 april) op 0,3%. Hierbij geldt er geen minimuminleg. Het maximale saldo wat u op een rekening kan storten voor flexibel sparen bedraagt 100,000€.

De rekening is alleen te openen op een persoonlijke titel. Het is dus niet mogelijk om een en/of rekening te openen. Het openen van een rekening is gratis en er worden verder geen kosten in rekening gebracht.

Open een rekening en ontvang rente

Een rekening openen in Nederland

Een deposito openen of een spaarrekening openen om zodoende flexibel te sparen, is vrij eenvoudig. Bovendien is er voor de Bigbank gewoon een .nl domein beschikbaar en is het aanvraagformulier gewoon Nederlandstalig. 

Voor vragen is er ook een Nederlands telefoonnummer beschikbaar waar je terecht kunt. Dit maakt het allemaal een stuk eenvoudiger en aantrekkelijker om te gaan sparen bij Bigbank.

Een bank uit Estland, is dat wel vertrouwd?

Veel mensen zullen in eerste instantie sceptisch zijn indien zij horen dat de bank uit Estland afkomstig is. Hierdoor is bijvoorbeeld het Nederlandse depositogarantiestelsel niet van toepassing. Daarentegen bestaat er in Estland een gelijk stelsel, aangezien het hier gaat om Europese wetgeving.

De voorwaarden van het depositogarantiestelsel van de Bigbank zijn op hun website terug te vinden. Hierin wordt er vermeld dat bij een eventueel faillissement het geld binnen 7 dagen zal worden teruggestort. 

Uiteraard tot een bedrag van maximaal 100,000€ per klant. Dus niet per rekening. Heb je verschillende deposito`s open staan, dan wordt dit bedrag bij elkaar opgeteld.

Sparen in het buitenland - let op het depositogarantiestelsel

Sparen in het buitenland is voor veel Nederlanders nog steeds iets waar zij huiverig voor zijn. Op zich kunnen wij dit goed begrijpen. 

Echter, het depositogarantiestelsel zoals dat voor Nederlandse banken geldt, is gebaseerd op Europese wetgeving. 

Dus zolang je jezelf er maar zeker van stelt dat de bank waar jij jouw geld onderbrengt, onder dit stelsel valt, is jouw spaargeld tot 100,000€ gedekt in het geval van een faillissement. 

Sparen bij een moderne en duurzame bank

Bigbank maakt gebruik van de allernieuwste technologie en is dan ook een moderne bank te noemen. Zo hechten zij ook veel waarde aan duurzaamheid. 

Een mobiele telefoon is een must

Het is wel een voorwaarde dat je in het bezit bent van een mobiele telefoon om te kunnen sparen bij de Bigbank. 

Om te kunnen inloggen in de persoonlijke omgeving ontvang je een mTAN code per sms. Dit is een unieke code, die je slechts eenmalig kunt gebruiken om in te loggen. 

Naast de mTAN code dien je ook jouw persoonlijke inloggegevens te gebruiken om toegang te verkrijgen. Nadat u de mTAN code heeft ontvangen en heeft gebruikt om in te loggen, kan je deze code direct verwijderen omdat deze slechts eenmalig kan worden gebruikt. 

Nadat u de code heeft ontvangen probeer dan ook niet meerdere keren in te loggen met dezelfde code. Dit zal niet werken. Na het vorige inloggen wordt de code onbruikbaar.

Op deze manier wordt de beveiliging geoptimaliseerd.

Houdt er echter wel rekening mee dan indien het mobiele telefoonnummer niet klopt wat je hebt opgegeven je hierdoor niet kan inloggen. Het is dus raadzaam het nummer wat je doorgeeft even goed te controleren.

Onze conclusie

In onze opinie van de goedkoopste bankrekening is Bigbank een serieuze bank. Met een deposito portefeuille van inmiddels bijna 400M€ wordt het een steeds grotere speler op het gebied van sparen. Daarnaast is het kapitaal op de balans 3 keer zo hoog als wat minimaal wordt voorgeschreven door Europese wetgeving. 

Een leuk feitje daarnaast, wat overigens maar weinig mensen zich beseffen, is dat de staatsschuld van Estland met 8,8% van het binnenlands bruto product een van de laagste schulden in Europa is. 

Ter vergelijking, de Nederlandse staatsschuld bedraagt zo rond de 50% en Duitsland zit zo rond de 60%. En dan maar niet te spreken van Italië waar de staatsschuld maar liefst bijna 140% van het BBP bedraagt. (Bron: CBS schulden Eurozone).

In onze opinie levert het een voordeel op dat het hoofdkantoor is gevestigd in Estland. Door de lagere loonkosten en huur, kan deze bank goedkoper opereren dan banken met grote kantoren en veel personeel in Nederland of bijvoorbeeld Londen of Frankfurt.

Daarnaast wordt het bankieren en sparen steeds internationaler, waarbij de grenzen vervagen. Het concurrentievoordeel wat Bigbank heeft kan in onze ogen ertoe leiden dat dit een steeds grote speler gaat worden binnen het Europese bankwezen.