Van kinds af aan leren de meeste mensen het belang van sparen. Op die manier zorg je dat je een spaarpotje opbouwt, waar je in de toekomst op terug kan vallen. Natuurlijk kan je ook sparen voor een specifiek doel. Bijvoorbeeld om een auto te kopen of voor een droomvakantie.

Geld lenen kost geld - sparen levert geld op

Doordat geld lenen geld kost, is sparen de betere optie. Op die manier voorkom je dat je rente dient te gaan betalen over een geleend bedrag. Het is echter niet altijd even eenvoudig om snel een groot bedrag bij elkaar te krijgen. Daarom is het in onze opinie dan ook verstandig om hier vroegtijdig mee te beginnen.

Een klein bedrag per maand kan al een behoorlijk kapitaal opleveren

Want zet je bijvoorbeeld elke maand 100 euro opzij, dan zal je merken dat je na verloop van  tijd toch een fors bedrag bij elkaar hebt gespaard. 

Indien je een rendement behaald van 5% zal dat bedrag na 10 jaar gelijk zijn aan bedrag van zo ongeveer 15,500€. Op die manier zie je direct dat je door maandelijks een relatief klein bedrag opzij te zetten, je toch een behoorlijk kapitaal kan opbouwen. Een spaarekening openen is onze ogen dan ook nog steeds zinvol.

Rendement behalen op spaargeld is niet eenvoudig

Daarbij dienen we natuurlijk wel op te merken dat op dit moment een 5% rente niet haalbaar is. Om een dergelijk rendement te kunnen behalen zal je toch moeten gaan beleggen of op zoek dienen te gaan naar een ander alternatief voor jouw geld

Dit is echter weer niet zonder risico. Het behalen van rendement op spaargeld is dan ook een forse uitdaging op dit moment.

Vaste of variabele rente over het spaargeld

Wanneer je jouw geld op een spaarrekening zet, dan heb je de keuze tussen een vaste rente voor een specifieke periode, of een variabele rente.

Je zal dan zien door bijvoorbeeld het spaargeld vast te zetten voor een periode van 10 jaar, je dan een hogere rente zal ontvangen. Op die manier gaat sparen net iets sneller. Het is echter wel zo dat je op dit moment niet meer dan 2% zal ontvangen. Zelfs niet op een termijndeposito van 10 jaar.

Is het voor een betaalrekening van belang om op zoek te gaan naar de goedkoopste bankrekening, voor een spaarrekening wil je natuurlijk de spaarrekening met de hoogste rente.

Geld achter de hand vermindert stress

Dat neemt niet weg dat geld opzij zetten gewoonweg een goed idee is. 

Het is gewoon een prettig gevoel dat je altijd wat geld achter de hand hebt. Iets waar je op terug kan vallen. 

Dit zorgt ervoor dat je niet direct in de stress hoeft te schieten wanneer er iets onverwachts gebeurd. En dat kan maar zo. Ik hoef hier natuurlijk niet verder uit te wijden over de corona crisis en de gevolgen hiervan. Maar het hoeft geeneens zoiets groots te zijn om toch in de situatie te geraken dat je een beroep dient te doen op jouw opgebouwde spaarpot.

Sparen met een specifiek doel

Behalve sparen voor een situatie dat je geld nodig hebt, kan je natuurlijk ook gaan sparen met een specifiek doel. Een nieuwe auto is een van de meest voorkomende spaardoelen op dit gebied. Een nieuwe auto kost nu eenmaal veel geld en dat kunnen maar weinig mensen zomaar ophoesten.

Maar zo zijn er natuurlijk nog tal van andere zaken waarvoor je dient te sparen alvorens je deze kan aanschaffen. Misschien wil je wel een wereldreis gaan maken waar je ook een fors budget voor nodig zal hebben.

Het depositogarantiestelsel

Voordat je jouw geld gaat onderbrengen bij een bank, is het altijd verstandig te controleren dat deze bank in het bezit is van een bankvergunning. Een bankvergunning van de Europese Unie zal er direct toe leiden dat het depositogarantiestelsel van kracht is. Hierdoor wordt jouw geld in geval van faillissement van de bank gedekt door de overheid van het land waar de bank gevestigd is.

Dit geldt echter alleen tot een bedrag van 100,000€. Ben je in de gelukkige situatie dat je over meer spaargeld beschikt, dan is het verstandig om het geld te verdelen over verschillende spaarrekeningen bij verschillende banken. De garantie geldt namelijk per bank.Heb je jouw geld ondergebracht bij twee verschillende banken en gaan deze beide banken onverhoopt failliet, dan krijg je alsnog jouw volledige spaargeld terug.