Sparen in vreemde valuta

Sparen in vreemde valuta brengt een andere dimensie met zich mee. Je loopt in dat geval een valutarisico. Indien de valuta waarin je gaat sparen daalt ten opzichte van de euro, dan leidt je een koersverlies. Daarentegen kan je ook een hoger rendement behalen wanneer het tegenovergestelde gebeurd.

Sparen in Turkse lira

Bij de Yapi Kredi bank kan je een spaarrekening openen in Turkse Lira. Dit lijkt op het eerste gezicht interessant, omdat je een rente van maar liefst 11,5% ontvangt. Als je echter de koersontwikkeling van de Turkse Lira volgt, dan weet je dat deze de afgelopen tijd enorm is gekelderd

Op dit moment ontvang je 14,38 Lra voor een Euro. Aan  het begin van dit jaar was dit nog 9,5 Lira. Dit betekent dat je maar liefst 50% meer Lira ontvangt voor een Euro. Omgekeerd ontvang je n u nog maar 0,069€ voor een Lira. Aan het begin van het jaar was dit 0,105€.

Wat als je een  jaar geleden een spaarrekening had geopend?

Stel je had aan het begin van het jaar 10.000 Turkse Lira gestort op een spaarrekening bij de Turkse Yapi Kredi bank. Dan ontvang je aan het eind van het jaar 11.500 Turkse Lira.

De 10.000 Turkse Lira had je aan  het begin van het jaar 10.052,63€ gekost. Ga je de 11.500 Lira terugwisselen naar Euro`s tegen de huidige koers, dan ontvang je nog maar 799,72€. Dit betekent een verlies van maar liefst 24%. Dit na het ontvangen van 11,5% rente.

Dit geeft het risico van sparen in vreemde valuta aan. Ondanks de zeer hoge rente die je bij  het sparen in verschillende landen kunt ontvangen, kan  je aan het einde van de rit toch tegen een fors verlies aanlopen.

Rente en risico

Indien je in een land een hoge rente kunt ontvangen bij een spaarrekening in de lokale valuta, dan kan je ervan uitgaan dat hier ook een hoog risico aan is verbonden. Een hoge rente is namelijk verbonden aan een hoge inflatie. Een hoge inflatie zorgt doorgaans weer voor een devaluatie van een valuta. De hogere rente is dan als het ware een vergoeding voor het grote risico dat je loopt.

Risico sparen in vreemde valuta

Sparen in minder volatiele valuta

In plaats van terugwisselen naar Euro`s, kan je uiteraard het geld in de vreemde valuta aanhouden en opnieuw een termijndeposito aangaan. Echter, de kans dat over een jaar de koers van de Turkse Lira weer op het niveau staat van het begin van het jaar acht ik persoonlijk zeer klein.

Turkije nemen als voorbeeld voor sparen in vreemde valuta is wellicht een slecht voorbeeld. De koers van die valuta  heeft in het verleden wel vaker enorme koersdalingen laten zien. Je kan ook kiezen voor valuta zoals de Deense kronen of Britse Ponden, waarbij het valutarisico veel minder groot is. 

Echter, dit zal je ook terugzien in de rente. De rente zal bij deze valuta niet veel hoger zijn dan de rente die je in Nederland ontvangt.

Vreemde valuta rekening openen

Sparen in vreemde valuta kan je doen door een termijndeposito of spaarrekening te openen bij een bank in het buitenland. Je kan er echter ook voor kiezen om bijvoorbeeld bij de ABN AMRO een vreemde valutarekening in bijvoorbeeld Amerikaanse dollars te openen en op die manier te gaan sparen in vreemde valuta. 

Je dient dan wel goed te letten op de kosten die in rekening worden gebracht en de wisselkoersen die worden gehanteerd bij het wisselen van de valuta`s. Mijn persoonlijke ervaring is echter dat je met vreemde valuta rekeningen niet veel opschiet.

Een multi currency rekening bij Wise of bij Wirex is vaak voordeliger. Dit zijn echter wel betaalrekeningen en je ontvangt geen rente. 

Sparen in Euro`s in het buitenland

Er zijn tegenwoordig ook legio mogelijkheden om een spaarrekening bij een buitenlandse bank aan te houden, waarbij je gewoon spaart in Euro`s. Je kan dan zowel kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening of een termijndeposito. 

Eenvoudig een buitenlandse spaarrekening openen

De eenvoudigste methode is het openen van een account bij Raisin. Hiermee krijg je toegang tot verschillende spaarproducten van verschillende banken in Europa. Interessante opties in onze opinie zijn de spaarrekeningen van de Renault bank en de CKV bank

Op die manier spaar je tocht dicht bij huis, in Frankrijk of  België, maar ontvang je wel een hogere rente. Omdat er hierbij geen sprake is van sparen in vreemde valuta, loop je ook geen valutarisico. Een rekening openen bij deze banken via het platform van Raisin is daarnaast erg eenvoudig.

  • 0,35% rente ontvangen
  • Eenvoudig online te openen
  • 0,16% rente ontvangen
  • Zweedse bank
  • Eerste 6 maanden 2% rente
  • 0,2% rente na 6 maanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *