Spaarrente vergelijken

Misschien zal je denken dat spaarrente vergelijken op dit moment niet echt zinvol is. Dit aangezien de spaarrente bij elke bank bijna te verwaarlozen is. Of zelfs helemaal te verwaarlozen, omdat de rente gewoonweg 0% is. 

Toch zijn er nog een aantal uitzonderingen. Er zijn nog steeds banken, of verzekeringsmaatschappijen, waar je wel rente kunt ontvangen. Wij hebben deze op een rij gezet.

Via het platform van Raisin is het mogelijk om eenvoudig in Europese landen een spaarrekening te openen.  De rente die op die manier kan ontvangen kan oplopen tot maximaal 1,4%. De welkomstbonus die je ontvangt kan oplopen tot maximaal 200€.

De eerste 6 maanden ontvang je maar liefst een rente van 2% over een maximaal saldo van 5,000€. Daarna bedraagt de rente nog steeds 0,2%. Deze rente is hoger dan bij de gangbare Nederlandse banken.

Op dit moment bedraagt de maximale rente bij de Bigbank 1,5%. Hierbij is het depositogarantiestelsel van toepassing.  Spaarrekeningen bij de Bigbank zijn in euro`s, dus er is geen sprake van een valutarisico.

Verschillende spaarvormen

De spaarvorm van een spaarrekening heeft invloed op de rente die je kan ontvangen. Dit dien je in jouw achterhoofd te houden als je spaarrente gaat vergelijken. Bij een vrij opneembare spaarrekening ontvang je doorgaans een lagere rente dan bij een spaardeposito. 

Daarentegen heb je bij een vrij opneembare spaarrekening dan weer geen last van beperkende voorwaarden met betrekking tot het opnemen van geld van de spaarrekening. Het verschil in rente tussen een vrij opneembare spaarrekening en een spaardeposito is op dit op dit moment echter vrij beperkt.

De gevolgen van een variabele rente

Een vrij opneembare spaarrekening kenmerkt zich door een variabele rente. Gaat de rente omhoog, dan zal je hier direct van profiteren. Daarentegen, indien de rente nog verder zakt, dus eigenlijk dat de spaarrente negatief gaat worden voor spaarrekeningen met een laag saldo, dan zal je hier ook direct de gevolgen van ondervinden.

Kies voor een spaarvorm die bij jouw spaardoel past

Het is een keuze die jezelf dient te maken. Is de hogere rente het jou waard om het geld langer vast te zetten? Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn indien je aan het sparen bent voor jouw pensioen. 

Ben je echter aan het sparen om een spaarpotje op te bouwen voor onzekere tijden, dan kan dit een reden zijn om te kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening.

Je weet in dat geval dan niet wanneer je het geld nodig hebt. Dat zou ook best op korte termijn kunnen zijn. 

Je weet immers nooit wat er kan gebeuren. Dat bewijst de huidige tijd waarin we zitten wel.

Zet je jouw geld voor lange tijd vast, dan zal je waarschijnlijk de opgebouwde rente verliezen, wanneer je jouw geld wilt opnemen. 

Spaarrente vergelijken

Alleen spaarrente vergelijken is dan ook niet voldoende. De aanvullende voorwaarden zou je ook mee moeten nemen in jouw afweging.

De zekerheid van het depositogarantiestelsel

Zonder meer direct kiezen voor de spaarrekening die de hoogste rente biedt, is in onze opinie niet verstandig. Wij zijn namelijk van mening dat je zou dienen te letten op de toepassing van het depositogarantiestelsel. 

Dit stelsel zorgt ervoor dat jouw geld veilig is bij een eventueel faillissement. Indien een bank of verzekeringsmaatschappij waar je dit geld onderbrengt niet onder dit stelsel valt, dan ben je in het geval van een faillissement van een bank gewoon jouw geld kwijt. 

Banken die de hoogste spaarrente bieden

De hoogste spaarrentes vind je op dit moment niet bij de bekendste banken in Nederland. Er zijn een aantal buitenlandse banken actief in Nederland, die een hogere rente bieden. 

Voorbeelden hiervan zijn de Bigbank en de Openbank. Raisin biedt ook een hogere spaarrente. Dit is echter geen bank maar een platform. Via het platform van Raisin kan je eenvoudig spaarrekeningen openen bij verschillende banken in Europa.

Een spaarrekening openen

Heel veel mensen kiezen ervoor om een spaarrekening te openen bij de bank waar zij ook hun andere bankzaken hebben lopen. In onze ogen is dit echter niet noodzakelijk.  Waarom zou je geen spaarrekening openen bij een bank die de hoogste spaarrente biedt? Ga de spaarrente eens vergelijken en bekijk of je bij een andere bank geen hogere rente kunt ontvangen.

Ook al is dit een andere bank dan waar je jouw betaalrekening hebt lopen. Het openen van een spaarrekening is doorgaans eenvoudig. 

De beste spaarrente zorgt ervoor dat je meer geld ontvangt in de vorm van rente. Eigenlijk zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Je dient slechts eenmalig de spaarrekening te openen en daarna ontvang je periodiek extra rente, dan dat je via jouw bank zal ontvangen. 

En ook al zijn de bedragen die je aan extra rente ontvangt niet al te hoog, je hoeft er ook niks voor te doen. 

Een overzicht van alle spaarrekeningen is in onze opinie overbodig, aangezien alle andere spaarrekeningen geen rente uitkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *