Spaarrente Duitsland

De spaarrente in Nederland is extreem laag. Hoe zit het met de spaarrente in Duitsland? Is deze hoger dan in Nederland?

Kan je een spaarrekening openen bij banken in Duitsland?

Een spaarrekening openen in Duitsland is mogelijk. Het wordt echter niet altijd eenvoudig gemaakt. Bij de meeste Duitse banken dien je in persoon op het kantoor van de bank te verschijnen. 

Woon je ver van de Duitse grens, dan is dit dus niet erg praktisch. Indien je in Duitsland woont, of je woont vlakbij de grens, dan kan het wel interessant zijn om een spaarrekening bij een Duitse bank te openen.

Een spaarrekening openen bij een filiaal van een Nederlandse bank

Misschien zou je denken dat je via een bank in Nederland, welke ook filialen in Duitsland heeft, eenvoudig een spaarrekening in Duitsland zou kunnen openen. Bijvoorbeeld de ING heeft behoorlijk wat kantoren in Duitsland

Dit is in de praktijk echter niet mogelijk. Je zal echt zelf naar Duitsland dienen te gaan. Ook al zijn er geen grenzen meer binnen de Europese Unie, sparen in het buitenland is nog steeds behoorlijk lastig.

Neem eerst contact op

Als Nederlander zijnde is het niet bij alle banken mogelijk om een spaarrekening te openen. Daarnaast is er ook geen sprake van flexibiliteit. Nee is en blijft nee.

Vanuit dat oogpunt is het verstandig om eerst per e-mail, of per telefoon, contact op te nemen bij een bank waar je eventueel een spaarrekening zou willen openen.

Op die manier voorkom je dat je voor niks naar Duitsland rijdt.

Persoonlijk zouden wij zelfs op die manier meerdere banken benaderen. Blijkt bij aankomst bij een bank dat het toch niet mogelijk is om een spaarrekening te openen, om op die manier van de hogere spaarrente in Duitsland te profiteren, dan heb je in ieder geval nog andere opties achter de hand.

Spaarrente Duitsland contact

Een andere tip is om goed te noteren met wie je contact hebt gehad. Mocht het toch niet lukken, dan je de persoon waar je eerder mee gesproken hebt om hulp vragen.

Spaarrente in Duitsland ontvangen via Raisin

De eenvoudigste methode om te profiteren van de licht hogere spaarrente in Duitsland, is een account openen bij Raisin. Raisin is een platform dat sparen in het buitenland eenvoudiger maakt. 

Door eenmalig te registreren bij Raisin, kan je daarna eenvoudig spaarrekeningen openen bij verschillende banken in verschillende landen. Een account openen bij Raisin houdt dus niet in dat je bij Raisin zelf gaat sparen.

Wil je bijvoorbeeld profiteren van de rente die de North Channel bank aanbiedt, dan is dit het eenvoudigst te regelen via Raisin.

Via Raisin wordt het eenvoudig om als Nederlander zijnde andere Europese landen een spaarrekening te openen.  Op die manier kan je een hogere rente ontvangen dan bij Nederlandse banken. De maximale rente die je kunt ontvangen bedraagt op dit moment 1,4%. Dit is exclusief een eenmalige welkomstbonus van maximaal 200€.

De rente in Nederland

Alle banken in Nederland hebben over de afgelopen jaren stelselmatig de rente verlaagd. Er is praktisch geen bank meer te vinden, waar je nog wel rente kunt ontvangen. De enige uitzondering hierop zijn de verzekeraars, die buiten het depositogarantiestelsel opereren. 

Op die manier kan je dan wel rente ontvangen, maar loop je wel een risico. Bij een faillissement kan je er namelijk vanuit gaan dat je jouw geld kwijt bent.

Spaargeld in Duitsland, bij een bank die in het bezit is van de benodigde vergunningen, valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Op die manier worden spaartegoeden tot en met 100.000 euro gedekt door de Duitse overheid. 

Hoe groot zijn de verschillen?

Door een Duitse spaarrekening te openen kan je een hogere rente ontvangen. Het verschil is echter niet al te groot.

De hoogste rente die je op dit moment kunt vinden is ongeveer 0,2%. Hiervoor dien je dan wel een termijndeposito te openen. 

Dit noemen de Duitsers een festgeld rekening. Indien je jouw geld 1 jaar op een dergelijke festgeld rekening zet, dan kan je de rente van 0,2% ontvangen. Dit is op dit moment de hoogste spaarrente die je in Duitsland kunt ontvangen.

Verschil in rente

Bij vrij opneembare spaarrekeningen zal de rente, net zoals in Nederland, nagenoeg 0% zijn. Wil je jouw spaargeld voor langere tijd vastzetten, voor bijvoorbeeld 5 jaar, dan kan je bij de Duitse North Channel bank een rente van 0,55% ontvangen.

Sparen in Duitsland en belasting betalen

Het spaargeld wat je in Duitsland hebt opgebouwd, dien je gewoon op te geven bij de belastingaangifte in Nederland. Door de samenwerking op Europees gebied heeft de Nederlandse belastingdienst hier gewoon inzicht in. 

Spaargeld stallen in Duitsland om op die manier belasting te ontwijken is in onze ogen dan ook een slecht idee.

Sparen in andere landen dan Duitsland

Je kan uiteraard ook spaarrekeningen openen in andere landen dan Duitsland. Zolang het maar om een eu land gaat en een bank die alle vergunningen in zijn bezit heeft, zal het depositogarantiestelsel van dat land van toepassing zijn.

Een erg populair bank op dit gebied is de Bigbank. De Bigbank biedt namelijk op dit moment een van de hoogste rentes in Europa. Deze rente is doorgaans hoger dan de spaarrente in Duitsland.

Een spaarrekening bij de Bigbank valt onder het depositogarantiestelsel. De maximale rentevergoeding bij een termijndeposito bedraagt op dit moment 1,5%. Doordat je kunt sparen in Euro`s is er geen sprake van een wisselkoersrisico. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *