Spaarrekening openen is dit nog wel zinvol?

Van oudsher was het altijd verstandig om het extra geld wat je op een betaalrekening had staan over te boeken naar een spaarrekening. Op een betaalrekening kreeg je namelijk weinig tot geen rente, en op een spaarrekening kreeg je altijd een aanzienlijk hogere spaarrente. Een spaarrekening openen was dan ook aan te raden.

Hoeveel rente ontvang je nog op een spaarrekening?

Het is echter al geruime tijd het geval dat de rente op een spaarrekening eigenlijk te verwaarlozen is. De maximale rente die je op dit moment nog kan ontvangen, op een spaarrekening zonder voorwaarden, is 0,2% bij de Lloyds bank (februari 2020). 

Bij Moneyou is de spaarrente niet meer dan 0,05%, de Rabobank, ING en ABN AMRO vergoeden nog maar 0.01% rente. Sommige banken zoals Triodos keren inmiddels helemaal geen rente meer uit.

Een spaarrekening openen is dus niet langer iets om rijk mee te worden. Op een saldo van 100,000€ krijg je bij de Rabobank en ING nog exact 10€ aan rente per jaar.

Andere overwegingen om een spaarrekening te openen

Dit neemt in mijn ogen niet weg dat een spaarrekening openen nog steeds een verstandige keuze kan zijn. Niet om op die manier extra rente te ontvangen, maar om je geld op een rekening te zetten, om het zodoende minder snel uit te geven.

In mijn ervaring geef je geld op een spaarrekening minder snel uit, dan het geld dat op een betaalrekening staat. Je moet toch een zekere grens overgaan om geld van een spaarrekening over te boeken naar een betaalrekening om het vervolgens uit te geven. 

Hierdoor is het aanspreken van een spaarsaldo net iets minder gemakkelijk dan geld uitgeven van een betaalrekening.

Zijn er online spaarrekening met een hogere rente?

Is er op het gebied van betaalrekeningen het nodige veranderd, door de komst van banken zoals de N26, dit is niet het geval bij spaarrekeningen. Er is nog een nieuw alternatief beschikbaar waarbij je meer spaarrente kan ontvangen.

Hoe kan je meer rendement behalen op spaartegoeden?

Meer rendement ontvangen op spaargeld is alleen mogelijk door geld op andere manieren te investeren of beleggen. Of bijvoorbeeld het spaargeld uitlenen via particuliere leningen, waarvoor het platform van Lender Spender is opgezet. 

Echter al deze mogelijkheden betekenen zonder uitzondering dat je dan ook een hoger risico gaat lopen. 

Want geld op een spaarrekening bij een bank met een Europese bankvergunning valt altijd onder de depositogarantiestelsel, Hierdoor is  per rekeninghouder het tegoed op een bankrekening tot 100,000€ is gedekt. Op een spaarrekening is het spaargeld juist relatief veilig in vergelijking met investeren of beleggen.

Het is in mijn ogen dan ook een lastige keuze. Wil je risico lopen over jouw spaargeld om op die manier toch een zeker rendement te behalen, zodat het vermogen zal groeien, of accepteer je dat je geen rendement ontvangt, maar dat op die manier jouw geld wel veilig is.

Is een termijndeposito openen een verstandige keuze?

Bij het openen van een termijndeposito kan je nog wel een hogere rente ontvangen. Bij een deposito van 5 jaar kan je bijvoorbeeld via Imprebance nog 1,55% aan vaste rente ontvangen, over een looptijd van 5 jaar. 

Of het echter op dit moment met de lage rentestand verstandig is om geld langdurig vast te zetten is de vraag.  

Gaat de rente over een jaar of paar jaar weer stijgen, dan is het achteraf gezien een onverstandige keuze. Blijft de rente de komende 5 jaar op hetzelfde niveau, dan was het achteraf gezien de juiste keuze. Maar de uitkomst van de keuze zal je altijd pas achteraf kunnen beoordelen.

Niemand weet wat de toekomst gaat brengen. Hopelijk komen bedrijven zoals Revolut in de toekomst met een spaarrekening waar je nog een fatsoenlijke rente op kan ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *