Spaarrekening openen zonder betaalrekening

Een spaarrekening openen zonder betaalrekening wordt steeds lastiger. Minder en minder banken zijn bereid dat je een spaarrekening opent, zonder dat je in het bezit bent van een betaalrekening bij dezelfde bank. Dit geldt ook bij een zakelijke spaarrekening.

Waarom maken banken sparen zonder betaalrekening moeilijk?

De reden is dat banken niet zitten te wachten op spaarders. Het geld dat een bank kan aantrekken via de EURIBOR markt is namelijk goedkoper. Op die manier ontvangt een bank namelijk rente. 

Daarentegen geldt de negatieve rente voor spaarders doorgaans pas vanaf 100.000€. De weerstand tegen de negatieve rente zorgt ervoor dat zij deze grens van 100.000€ niet veel verder kunnen laten zakken.

Een spaarrekening openen zonder betaalrekening is tegenwoordig dan ook een uitdaging. Voor banken is dit gewoonweg nadelig.  Wij hebben de mogelijkheden op een rij gezet, waarbij het openen van een spaarrekening zonder betaalrekening nog wel mogelijk is.

Nationale Nederlanden

Bij de Nationale Nederlanden is het mogelijk om een spaarrekening te openen, zonder dat je een betaalrekening hoeft te openen. Dit komt omdat de Nationale Nederlanden gewoonweg geen betaalrekeningen aanbiedt.

Dela

Bij Dela is er eigenlijk sprake van eenzelfde situatie. Ook hier kan je gewoon een spaarrekening openen zonder dat je wordt gedwongen om een betaalrekening te openen. Let er echter wel op dat een spaarrekening bij Dela niet onder het depositogarantiestelsel valt.

Leaseplan bank

De leaseplan bank biedt verschillende spaarmogelijkheden aan. Zo kan je flexibel sparen en kan je ook een termijndeposito afsluiten. Bij het afsluiten van een termijndeposito van 1 jaar ontvang je op dit moment nog een vaste rente van 0,25%.

Mogelijkheden via Raisin

Het platform van Raisin biedt je verschillende mogelijkheden om een spaarrekening te openen zonder een bijbehorende betaalrekening. Wel ga je dan een spaarrekening openen bij een bank buiten Nederland.

Bij het platform van Raisin zijn er verschillende banken aangesloten waar je een spaarrekening kan openen. Voorbeelden hiervan zijn de Nordax bank en J&T Banka. 

Spaarrekeningen bij beide banken vallen onder het depositogarantiestelsel. Een bijkomend voordeel is dat de spaarrente bij deze banken hoger ligt dan bij banken in Nederland.

Een spaarrekening open zonder betaalrekening is mogelijk via Raisin.  Daarnaast ontvang je ook een  hoge rente.  Bij een termijndeposito kan de rente oplopen tot 1,2%. Dit is exclusief de welkomstbonus van Raisin.

Bigbank

Ook bij bigbank is het openen van een spaarrekening zonder betaalrekening mogelijk. Net zoals bij Raisin het geval is, ontvang je bovendien rente over het spaarsaldo en is het depositogarantiestelsel van toepassing.

Met een termijndeposito van 10 jaar kan je een rente van 1,5% ontvangen. Bovendien ben je niet verplicht een betaalrekening te openen. Sparen bij de Bigbank is sparen met het depositogarantiestelsel en bovendien spaar je gewoon in euro`s.

Sparen met een gratis betaalrekening

Het nadeel van de verplichting tot het openen van een betaalrekening die wordt opgelegd is dat je voor een betaalrekening dient te betalen. En als je wilt sparen, dan ga je geen gebruik maken van deze betaalrekening. 

Je dient dan te betalen voor iets dat je niet gaat gebruiken. Daarentegen ontvang je in de meeste gevallen ook geen rente. Uiteindelijk dien je in een dergelijke situatie te gaan betalen voor het sparen.

Betaalrekening en spaarrekening bij de Openbank

Bij de Openbank kan je echter een gratis betaalrekening openen, waarbij je direct ook een spaarrekening kan openen. In dat geval maakt het niet zo heel veel uit dat je een betaalrekening dient te openen. 

Daarbij biedt een bankrekening bij deze bank het voordeel dat je bij elk filiaal van de bank Santander gratis kunt pinnen.

De spaarrekening van de Openbank heet de Open spaarrekening. Bij deze spaarrekening ontvang je een rente van 0,2% en gaat het om een flexibele spaarrekening, zodat je zonder voorwaarden geld kunt opnemen.

De Openbank is in het bezit van een bankvergunning, waardoor het depositogarantiestelsel van kracht is.

Ontvang 2% rente over een saldo tot 5.000€ voor een periode van 6 maanden. Daarna ontvang je nog steeds 0,2%, bij volledig flexibel sparen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *