Spaarrekening kleinkind

Een spaarrekening openen voor een kleinkind, zorgt ervoor dat het kleinkind op latere leeftijd de beschikking heeft over extra geld. Of het nu gaat om het bekostigen van een studie of voor de aanschaf van een huis. Ook al gaat het niet om een groot bedrag, alle beetjes helpen.

Banken bieden verschillende spaarrekeningen aan voor kinderen. De rente ligt doorgaans hoger dan bij normale spaarrekeningen. Echter, de rente is nog steeds erg laag. 

Let op de schenkingsbelasting

Je mag in Nederland niet zomaar ongelimiteerd geld schenken. Indien je meer geldt schenkt dan de vrijstelling, is er belasting verschuldigd. In 2022 bedraagt deze vrijstelling 2.274€. Een schenking boven dit bedrag is belast met 18% belasting. Bedraagt de schenking meer dan 130.425€? Dan bedraagt de belasting zelfs 35%.

Omdat de spaarrekening op naam staat van een kleinkind, is er sprake van een schenking. Houdt hier goed rekening mee, om een aanslag van de fiscus te voorkomen.

Bezittingen minderjarige kinderen

Let er daarnaast ook op dat het vermogen van een minderjarig kind wordt opgeteld bij het vermogen van de ouders. Hierdoor wordt de grondslag sparen en belegger hoger, waardoor er vermogensbelasting verschuldigd kan zijn.

Het huidige systeem gaat echter op de schop. In de toekomst zal belastingheffing plaatsvinden op basis van het daadwerkelijke behaalde rendement. Door de huidige lage rente is de belasting dan eigenlijk te verwaarlozen.

Spaarrekening of betaalrekening

Bij een spaarrekening zijn er voorwaarden in te stellen. Bijvoorbeeld dat het geld pas na de 18e verjaardag kan worden opgenomen.

Ga je  het geld storten op een betaalrekening, zoals de ABN AMRO kinderrekening, SNS kinderrekening of de ASN kinderrekening, dan is het geld vrij opneembaar. 

Is het doel dat het kleinkind pas later over het geld kan beschikken? Dan is het verstandig om gebruik te maken van een speciale spaarrekening voor kinderen. Betaalrekeningen voor kinderen zijn doorgaans gratis. Rente wordt er slechts zeer beperkt vergoed.

Spaarrekening kleinkind of betaalrekening

Doorgaans is dit bij de meeste banken een symbolische rente van 0,01%. Bij de Triodos kinderrekening en de betaalrekeningen van de ING en Rabobank wordt er helemaal geen rente vergoed.

Heb je een bankrekening bij bunq geopend? Dan kan je ook een rekening openen voor een kind. Op die manier heeft u dan ook inzicht in waar het kind zijn geld aan uitgeeft. Dat is toch vaak goed om te weten. U kunt de rekening van uw kind altijd inzien. Hier zijn verder geen kosten aan verbonden.

Spaarrekeningen voor kinderen

Zoals al aangegeven, zijn er speciale spaarrekeningen voor kinderen. Dit is uiteraard hetzelfde als een spaarrekening voor een kleinkind. Naast de iets hogere rente, wordt er ook vaak gewerkt met een welkomstcadeau. Ga je een spaarrekening voor een kleinkind bij de ING openen, dan ontvang je bijvoorbeeld een spaarleeuw als welkomstcadeau.

Spaarrekeningen voor je kind zijn bijvoorbeeld:

BankSpaarrekeningRente
ABN AMROKinderToekomst spaarrekening0,15%
RabobankRabo RegenboogRekenin0,10%
INGGroei Groter rekening0,10%
ASNJeugdsparen0,40%
SNSZilvervloot sparen0,10%

Spaarrekening voor een kleinkind bij een buitenlandse bank

Via Raisin is het mogelijk om een spaarrekening te openen waarbij je een hogere rente ontvangt. Het is echter wel zo, dat er de vereiste van een minimumleeftijd van 18 jaar geldt. 

Een spaarrekening openen voor een kleinkind is dan ook vaak niet mogelijk. Heeft het kleinkind al wel de leeftijd van 18 jaar bereikt? Dan kan dit wel interessant zijn. De rente ligt namelijk behoorlijk hoger dan in Nederland het geval is. 

Wil je dat het kleinkind pas op latere leeftijd over het geld kan beschikken, dan kun je gebruik maken van een termijndeposito en op die manier het geld voor langere tijd vastzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *