Spaarpotje

Een spaarpotje achter de hand hebben is iets wat echt aan te raden is. En daarmee bedoelen we niet het spaarvarken, zoals velen dat nog uit de jeugdjaren kennen. Daarnaast is het zelfs aan te raden om verschillende spaarpotjes achter de hand te hebben. Dit zal voor minder stress zorgen.

Spaardoelen aanmaken

Het is verstandig om verschillende spaardoelen aan te maken. Zo kan je een spaarpotje maken voor een grote aankoop die je wilt gaan doen. Bijvoorbeeld voor een nieuwe tv, een nieuwe fiets of een nieuwe auto. 

Maar ook sparen, om geld achter de hand te hebben waar je op terug kunt vallen, wanneer je dat nodig hebt. Stel dat je onverhoopt jouw baan verliest. Dan is het wel erg prettig om een bedrag, in de vorm van een spaarpotje, achter de hand te hebben, zodat je niet direct in de stress hoeft te schieten.

Geld op aparte bankrekeningen storten

Om in de praktijk echt spaarpotjes aan te houden, is het van belang om geld daadwerkelijk over te maken naar digitale spaarpotjes. Hiervoor kan je verschillende spaarrekeningen gebruiken. Omdat de rente toch nagenoeg nul is, kan je op dit moment eigenlijk ook gewoon een betaalrekening gebruiken

Kijk er dan wel voor uit dat je dit geld niet voor andere zaken gaat gebruiken. Dit is op dit moment het grote voordeel van een spaarrekening. Geld op een spaarrekening kan je niet direct gebruiken om een rekening te betalen, of om mee te pinnen in een restaurant of supermarkt. Dit zorgt ervoor dat je jouw opgebouwde spaarpotje niet voor andere zaken gaat gebruiken.

Zelf maak ik gebruik van verschillende gratis bankrekeningen om op die manier geld te verdelen voor verschillende doelen. Gratis bankrekeningen kan je bijvoorbeeld afsluiten bij banken zoals de N26 of de Openbank.

Spaardoel en spaarrekening

Indien je een spaarrekening gaat openen, dan is het van belang dat de spaarrekening past bij het spaardoel. Wil je bijvoorbeeld sparen voor het pensioen? Dan zou je kunnen kiezen voor een termijndeposito. Je hebt in dat geval het geld pas over vele jaren nodig. Gaat het om een buffer, waar je op terug wilt kunnen vallen wanneer dit nodig is? Dan is een vrij opneembare spaarrekening verstandiger.

Spaarpotjes

Indien je het geld nodig hebt, wil je vrij over het spaargeld in jouw spaarpotje kunnen beschikken en niet eerst dienen te wachten, totdat de vastgelegde periode voorbij is.

Neem actie

Voor veel mensen is sparen niet eenvoudig. Het inkomen is maar net voldoende om rond te kunnen komen. Toch is het verstandig indien je jezelf in een dergelijke situatie bevindt, om toch eens kritisch te kijken, of sparen echt onmogelijk is. Ook kleine spaarpotjes maken zal je in de toekomst helpen. En wanneer je echt wilt sparen, is dit bijna altijd mogelijk. 

Wel dien je dan bepaalde zaken op te geven, om dit mogelijk te maken. Misschien een keer minder uit eten of een goedkopere vakantie boeken. Kijk eens kritisch waar jouw geld naartoe gaat, wanneer je geld wilt besparen om op die manier te kunnen gaan sparen.

Misschien kan je wel iets besparen op de vaste lasten en stort je deze besparing dan op een spaarrekening, in plaats van dit geld uit te geven. 

Automatisch sparen instellen

Daarnaast is sparen soms lastig vol te houden. Door automatisch te sparen, voorkom je dat je ermee gaat stoppen. Automatisch een vast bedrag overboeken naar een aparte spaarrekening of betaalrekening, is dan ook iets wat ik persoonlijk altijd zou aanraden.

Een duidelijk doel stellen waarvoor je spaarpotjes wilt maken, helpt ook in de praktijk. Hierbij kan je dan ook een spaardoel instellen met betrekking tot het bedrag dat je aan het eind van het jaar op de verschillende spaarrekening wilt hebben staan. Wanneer je het saldo op jouw spaarrekening ziet groeien tot een mooi bedrag, zal dit alleen maar meer gaan motiveren, om meer te gaan sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *