Spaargeld buitenland

Is het een goed idee om spaargeld in het buitenland onder te brengen? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, dienen we de vraag in verschillende stappen te beantwoorden. Is internationaal sparen verstandig?

Toepassing van het depositogarantiestelsel

Persoonlijk zouden wij nooit spaargeld in het buitenland onderbrengen, indien het spaargeld niet onder het depositogarantiestelsel valt. Indien het depositogarantiestelsel niet van toepassing is, dan ben je bij een faillissement gewoon het geld kwijt. 

In theorie zou je nog wat terug kunnen ontvangen. Dit in het geval er geld overblijft nadat het faillissement is afgewikkeld. In de praktijk kan je dat echter vergeten. Dit zal praktisch nooit het geval zijn.

Indien het depositogarantiestelsel wel van toepassing is, dan staat de lokale overheid van het land waar de bank gevestigd is, garant tot een maximum van 100.000 per persoon. Dit bedrag geldt dus niet per bankrekening. Heb je meerdere spaarrekening lopen, dan zullen de bedragen gesommeerd worden. Hou hier rekening mee. 

Wel geldt dit bedrag per bank. Spaargeld spreiden over spaarrekening bij verschillende banken, is dan ook voor spaargeld in het buitenland, in onze ogen verstand om te doen.

Het toezicht van de Europese autoriteiten

Door het strikte toezicht van banken die onder het depositogarantiestelsel vallen, achten wij persoonlijk de kans dat een bank failliet gaat niet zo heel erg groot. 

Mocht dit echter wel het geval zijn, en heb je spaargeld in het buitenland ondergebracht bij een bank die failliet gaat, dan dien je jezelf te wenden tot de financiële autoriteiten van dat specifieke land. Zij zijn het die in dergelijke gevallen het geld terug dienen te betalen.

Dit kan vanuit oogpunt van de taal praktische problemen opleveren. Het is niet ondenkbaar dat je in dat geval hulp dient in te schakelen om de benodigde documenten correct in te vullen.

Sparen in de eu

De hoogte van de rente

De nummer 1 reden waarom mensen spaargeld in het buitenland willen onderbrengen is een hogere rente. Op dit moment is het mogelijk om via zowel Raisin als ook de Bigbank een hoger rente te ontvangen dan de rente die je bij een Nederlandse bank zal ontvangen. 

Ook de Openbank vergoedt rente over het tegoed op een betaalrekening. Daarnaast is een betaalrekening bij de Openbank ook nog eens geheel gratis.

Wel dienen we erbij te vermelden dat je geen gouden bergen wat betreft de rente dient te verwachten. De rente is in de gehele Europese unie erg laag. Daarentegen is het wel mogelijk om via de Bigbank en Raisin een rente van maximaal 1,5% te ontvangen. Deze rente wordt wel alleen vergoed bij een langlopende deposito.

Raisin is een platform dat het mogelijk maakt om eenvoudig in het buitenland een spaarrekening te openen. Hierdoor wordt het mogelijk om tot 1,4% rente te ontvangen. Daarnaast ontvang je een aantrekkelijke welkomstbonus tot wel 200€.

Bij de Bigbank kan je tot wel 1,5% rente ontvangen. Bovendien is het spaargeld gedekt door het depositogarantiestelsel en spaar je gewoon in euro`s dus is er geen sprake van een valutarisico.

Ontvang de eerste 6 maanden een rente van maar liefst 2% over een saldo t/m 5,000€. Na deze 6 maanden ontvang je nog steeds een rente van 0,2%, hetgeen hoger is dan bij elke Nederlandse bank.

Het valutarisico

Indien je gaat sparen in een andere valuta dan de euro, dan dien  je ook goed doordrongen te zijn van het feit dat je dan een valutarisico loopt. De koers van een vreemde valuta zal namelijk altijd fluctueren ten opzichte van de euro. 

Hierbij loop je dus het risico dat je de extra rente die je ontvangt weer kwijt bent aan een eventueel verlies op de wisselkoers. Het tegenovergestelde is uiteraard ook mogelijk. 

Naast een hogere rente, kan je eventueel ook nog een wisselkoerswinst realiseren, waardoor het rendement op het spaargeld toeneemt. Dit is echter wel puur speculeren. Je weet van tevoren nooit of een valutakoers gaat stijgen of dalen.

Is sparen buiten Nederland verstandig?

Indien je gaat sparen via de Bigbank of Raisin, waarbij je een spaarrekening opent in euro`s, waarbij ook het depositogarantiestelsel van toepassing is, dan loop je weinig tot geen risico. 

In dat geval kan je dus profiteren van een rente die je in Nederland niet zal ontvangen, zonder dat je een extra risico loopt.

Sparen buiten de Europese Unie

In bijvoorbeeld Turkije kan je op een spaarrekening in Turkse lira wel een rente van 20% ontvangen. Dit is echter een groot risico. De koers van de Turkse lira is namelijk behoorlijk gekelderd in de afgelopen periode. 

Je dient dan dus te hopen dat de koers van de Turkse lira niet harder gaat dalen, dan de rente die je ontvangt. Daarnaast ben je ook niet gedekt door het depositogarantiestelsel. In onze ogen is het een groot risico wat je neemt, met het op die manier sparen in het buitenland. 

Dit geldt nog voor veel andere landen waar je in principe een hoge rente zou kunnen ontvangen. Zo kan je in bijvoorbeeld in Vietnam ook een rente van ongeveer 10% ontvangen op een spaarrekening. Of dit verstandig is? Wij vragen ons dat af. Sparen in lokale valuta anders dan de euro, is in onze ogen erg risicovol.

Hoe zit het met de te betalen belasting?

Sparen in het buitenland houdt niet in dat je geen belasting hoeft te betalen. Ook het saldo bij een buitenlandse bank dien je gewoon bij jouw belastingaangifte op te geven. 

Belastingafspraken zorgen ervoor dat er in principe geen sprake mag zijn van dubbele belasting. Dit gaat in ieder geval op voor de eu landen. Belastingafspraken regelen in welk land je belasting dient te betalen. 

Zeker indien er in het buitenland hogere belasting wordt geheven, dan is het van belang zeker te stellen waar je uiteindelijk jouw belasting over het spaargeld dient af te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *