Shouldering
  • Met shouldering wordt het over jouw schouder meekijken bedoeld. En dan in de context om jouw pincode te achterhalen. Vervolgens zal de persoon die dit doet, proberen jouw pinpas in handen te krijgen.

Het stelen van pincodes

Het stelen van pincodes is een continue strijd tussen criminelen en banken. Zo zijn pinautomaten de laatste jaren beter beveiligd, zodat het lastiger wordt om een pincode te stelen tijdens het pinnen. Helaas verzinnen criminelen dan weer nieuwe methoden om dit toch voor elkaar te krijgen. Hierbij is het zo, dat criminelen als het ware voorop lopen. Zij verzinnen iets, waar de banken weer op dienen te reageren.

Shouldering is iets wat lastig aan te pakken is. Als je afrekent in de supermarkt, dan kan iemand proberen mee te kijken. Hier is vanuit technologisch oogpunt weinig tegen te doen. Het enige wat echt helpt is het alert zijn.

Vervolgstap

Met alleen een pincode kan je niks. Kijkt iemand over jouw schouder mee en kijkt zo jouw pincode af? Dan zal de crimineel in een vervolgstap proberen jouw bankpas in handen te krijgen. Dit kan door middel van een beroving, zakkenrollen maar ook met een babbeltruc

Heb je het gevoel dat iemand probeert mee te kijken wanneer je jouw pincode intoetst? Zorg dan dat je hier extra alert op bent. 

Je zou er ook voor kunnen kiezen om dan direct jouw pincode te veranderen. Op die manier zorg je ervoor, dat zelfs wanneer de bankpas in verkeerde handen valt, dat de crimineel hier alsnog niks mee kan. Via de n26 of Revolut kan je dit gewoon zelf doen via de app.

Voorkom diefstal van jouw pincode

Er zijn een aantal zaken die je zelf kunt doen, om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van diefstal van jouw pincode. Dit zijn bijvoorbeeld.

Zorg dat je alert bent

Dien je jouw pincode in te toetsen? Kijk dan altijd even om je heen. Staat er iemand dichtbij, wees dan niet bang om die persoon te verzoeken om afstand te houden. Dit is niet meer dan normaal dat je dit doet.

Pincode afdekken

Door jouw hand te gebruiken, zodat iemand niet kan zien welke pincode je intikt, helpt ook.

Alert zijn shouldering

Doe dit ook wanneer je ergens gaat pinnen wanneer er niemand in de buurt is. Er kan altijd ergens een camera verstopt zijn, die onopgemerkt met je meekijkt.

Contactloos betalen

Contactloos betalen zorgt ervoor dat je geen pincode hoeft in te voeren. Op die manier valt er ook niks te af te kijken. Betaal je met jouw mobiele telefoon? Dan kun je gebruik maken van face recognition of een vingerscanner. Op die manier kan jouw pincode ook niet gestolen worden.

Niet teveel geld op een betaalrekening laten staan

Bij shouldering is een betaalrekening het doelwit. Door te zorgen dat je geen al te groot saldo op een betaalrekening hebt staan, zorg je ervoor dat indien het misgaat, er in ieder geval geen al te groot bedrag verdwijnt.

Veilig betalen op onveilige locaties

Op drukke plekken neemt het risico toe. Bijvoorbeeld in een uitgaansgelegenheid is het lastiger om onopgemerkt jouw pincode in te voeren. Ook in sommige vakantielanden dien je uit te kijken.

Zelf heb ik een aparte bankrekening geopend, waarvan ik gebruik maak op dergelijk locaties. Daarbij zorg ik ervoor dat er een beperkt saldo op de rekening staat. Hiervoor kan je een gratis bankrekening openen bij banken zoals Wise, Openbank of de N26. Wanneer je deze bankrekeningen in het buitenland gebruikt, kan je vaak ook nog veel geld besparen op de wisselkoers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *