SEPA

Bij het doen van een betaling kom je regelmatig de term SEPA tegen. Deze term staat voor Single Euro Payments Area. De introductie van SEPA in februari 2014 heeft 1 Europese betaalmarkt gecreëerd.

Door de SEPA standaarden zijn de betalingen binnen Europa een stuk eenvoudiger en sneller geworden. Doordat er voor alle landen dezelfde regels en richtlijnen gelden kunnen betalingen efficiënter worden uitgevoerd. Dit hangt ook samen met het geïntroduceerde IBAN systeem.

Voordelen voor de klant

De voordelen voor de klanten van een bank zijn drieledig.

  • Ten Eerste gaan Europese overschrijvingen veel sneller. Diende je in het verleden nog een aantal dagen te wachten op een betaling vanuit bijvoorbeeld Duitsland, dan heb je nu binnen 1 werkdag het geld op jouw rekening staan.
  • Doordat het betalingsverkeer hiermee volledig geautomatiseerd is zijn ook de kosten voor betalingen binnen de SEPA regio komen te vervallen. Alle gangbare banken in Nederland bereken namelijk geen kosten meer voor dergelijke betalingen.
  • Het is met SEPA ook mogelijk een Europese incasso uit te voeren. Dit is een belangrijk voordeel voor bijvoorbeeld online shoppen in Duitsland.

Binnenlandse betalingen maken ook gebruik van SEPA en met de komst van instant payment staat geld nu al binnen een paar seconden op de bank van de ontvanger.

Welke landen behoren tot  de Single Euro Payment Area?

Alle landen binnen de Europese Unie zijn overgestapt op SEPA. De term Euro is een beetje verwarrend want ook landen zoals het verenigd Koninkrijk, Roemenië, Bulgarije en nog een aantal anderen behoren tot deze groep.

Daarnaast zijn er ook een aantal landen die niet tot de Europese Unie behoren verbonden aan dit betaalsysteem. Dit zijn Zwitserland, Noorwegen, Kroatië, IJsland en Liechtenstein. Deze landen hebben uiteraard ook niet de EURO ingevoerd als de nationale munt.

De rol van de IBAN nummers

IBAN staat voor International Bank Account Number. Hiermee zijn bankrekeningnummers van Europese banken gestandaardiseerd. Dit helpt enorm bij een overschrijving en incasso.

Het IBAN nummer wat gebruikt wordt begint altijd met de tweeletterige landcode. Ook staat de bankcode in het IBAN nummer zodat het direct zichtbaar is bij welke bank het IBAN nummer thuishoort.

IBAN voor nieuwe internet banken

Nieuw internet banken hebben ook een dergelijk IBAN nummer. Zo begint de IBAN van de N26 bank met DE omdat het om een Duitse bank gaat. Zijn wij in Nederland gewend om een afkorting van de naam in de IBAN op te nemen, zoals bijvoorbeeld ABNA of RABO, voor de N26 wordt er een numerieke code gebruikt. Deze is 10011001.

Revolut gebruikt de landcode GB, aangezien het een bank is die gevestigd is in Engeland. De bijbehorende bankcode is REVO

De IBAN code van bunq begint met NL, aangezien het hier om een Nederlandse bank gaat. De bankcode is BUNQ. Dat is niet erg verrassend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *