Rood staan

Rood staan op een bankrekening is de benaming voor een saldo dat in de min is. Het is dus gewoon een vorm van geld lenen. En iedereen kent wel de slogan, geld lenen kost geld. En dat geldt dan ook voor rood staan.

Rood staan kost zelfs erg veel geld. Het is gewoonweg een erg dure vorm van geld lenen. Het rentepercentage wat in rekening wordt gebracht is namelijk erg hoog in vergelijking met andere leningen.

Geoorloofd en ongeoorloofd in de min staan

Er wordt onderscheid gemaakt tussen geoorloofd en ongeoorloofd rood staan. Wanneer het negatieve saldo geoorloofd is, dan is er sprake van een kredietlimiet. Eigenlijk is dit te vergelijken met een doorlopend krediet. 

Staat jouw bank jouw toe een negatief saldo aan te houden, dan kan je dus als het ware geld lenen wanneer je dit nodig hebt. Per bank wordt hier verschillende mee omgegaan.

Het bedrag dat je maximaal rood mag staan wordt in deze situatie ook vastgelegd en daarnaast hoe lang je rood kunt staan. Bijvoorbeeld dien je bij de ING binnen 3 maanden weer een positief saldo op jouw bankrekening te hebben staan. Sommige banken werken ook met een maximaal aantal dagen per jaar dat je rood mag staan.

Bij ongeoorloofd rood staan dien je jouw saldo direct weer aan te vullen. Totdat je dit gedaan hebt zal je geen betalingen kunnen uitvoeren.

Wanneer je een bankrekening gaat openen, dan is het goed om te weten wat de voorwaarden zijn indien je rood staat. 

Rood staan en de hoge rente

De rente bij een doorlopend krediet is vele malen lager is dan de rente bij een kredietlimiet op een standaard betaalrekening

Mocht je daarom over extra geld willen beschikken, dan kan je eenvoudig besparen op de rente door het afsluiten van een doorlopend krediet. 

Eventueel zou je ook een persoonlijke lening kunnen afsluiten. De rentepercentages voor beide leningen zijn op dit moment nagenoeg gelijk. Bij beide leningen dien je dan wel elke maand rente en aflossing te betalen.

De maandelijkse lasten van een lening

Bij een doorlopend krediet kan dit per maand anders zijn, omdat er hier sprake is van een variabel rentepercentage. Bij een persoonlijke lening is het bedrag elke maand gelijk omdat er sprake is van een vast rentepercentage en vaste looptijd.

Je betaalt alleen rente over het opgenomen saldo bij een doorlopend krediet. 

Bij een persoonlijke lening betaal je rente over de gehele som. Dit bedrag wordt dan ook direct in zijn geheel aan jou uitgekeerd.

Om je een indruk te geven van de verschillende rentes die in rekening worden gebracht, het volgende korte overzicht.

Een lening afsluiten

Om in aanmerking te komen voor een lening dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Des te meer je gaat lenen, des te strikter worden deze voorwaarden. Er wordt in ieder geval altijd een toetsing uitgevoerd bij het bureau krediet registratie BKR. 

Rente per jaar:

ABN AMRO privelimiet plus10,2 - 12,9%
ING Kwartaal limiet9,9 - 12,9%
SNS9,9%
KNAB5%

Bron: Consumentenbond

Defam doorlopend krediet premium4,5%
Nationale Nederlanden doorlopend krediet4,8%
Freo persoonlijke lening3,8%
Lender en spender persoonlijke lening5,1%

Bron: Actuelerentestanden

Door de coronacrisus zijn de rentestanden voor een negatief saldo door de meeste banken tijdelijke verlaagd. Daarnaast kan je bij KNAB alleen in de min staan indien je op een andere rekening bij KNAB een positief saldo hebt wat minimaal gelijk is aan het negatieve saldo op een andere bankrekening bij KNAB.

Online banken en een negatief saldo

Nieuwe online banken bieden op dit moment nog niet de mogelijk om rood te staan op een betaalrekening. 

Om dit mogelijk te maken dient een bank namelijk te beschikken over een behoorlijk kapitaal om op die manier geld uit te kunnen lenen. Zowel de N26, bunq en Revolut bieden tot op heden deze mogelijkheid dan ook niet.

Wel is het zo dat Revolut heeft aangekondigd om dit in de toekomst mogelijk te maken. De recente financieringsronde waarmee zij 500 miljoen USD hebben opgehaald is mede bedoeld om te beginnen met het verstrekken van kredieten.

In onze ogen is dit volstrekt begrijpelijk, want dit is een erg winstgevende tak van sport voor banken. Of N26 en wellicht ook bunq hiermee gaan beginnen, is op dit moment nog onbekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *