Iedereen heeft wel meegekregen, de rente op een spaarrekening is op dit moment erg laag. En dit is eigenlijk al tijden het geval. De rente op een spaarrekening is op dit moment zelfs bijna tot het nulpunt gedaald.
Inhoudsopgave
Waarom is de rente op een spaarrekening zo laag?
Je kan eigenlijk wel stellen dat dit nog steeds een voortvloeisel is van de financiële crisis van 2008. Om de gevolgen van de crisis te beperken is de Europese Centrale bank begonnen met het opkopen van bedrijfs- en staatsleningen.
Hierdoor wordt er als het ware meer geld in omloop gebracht. En omdat de spaarrente, net zoals bij veel andere zaken, voortvloeit vanuit vraag een aanbod, is door het grote aanbod van geld, de prijs in de vorm van spaarrente drastisch gedaald.
Omdat er voor een bank een groot aanbod is aan geld wat zij kunnen aantrekken, betalen zij hier minder voor.
Positieve invloed voor huizenkopers
Deze actie van de Europese Centrale bank heeft dus een grote invloed gehad op de spaarrente. Anderzijds is hierdoor ook de hypotheekrente sterk gedaald. Dus het is niet zo dat dit alleen maar nadelige effecten heeft opgeleverd voor de burgers.
Je kan dus wel stellen dat de Europese Centrale bank, door het opkopen van leningen, de huizenbezitters een lage hypotheekrente heeft bezorgd.
Een lage spaarrente bevordert bestedingen
Door een lage rentestand, hetgeen sparen minder aantrekkelijk maakt, wordt er ook veronderstelt dat mensen meer geld uit gaan geven. Het geld wat iemand op een spaarrekening heeft staan levert toch niks op.
Hierdoor zijn mensen eerder geneigd om dit geld uit te geven aan bijvoorbeeld een nieuwe auto. En op het moment dat mensen geld gaan uitgeven, wordt de economie weer verder ondersteunt.
Gaat de spaarrente stijgen?
Met hetgeen er nu aan de hand is met de corona crisis, zie ik persoonlijk de rente op een spaarrekening niet stijgen op de korte termijn. En gezien de gevolgen van deze crisis, zal dit best wel eens voor lange periode zo kunnen blijven.
De centrale bank kan het zich nu namelijk niet veroorloven te stoppen met opkopen van leningen. Dit zal een desastreuze uitwerking hebben op de economie.
Voor mensen met een groot saldo op hun spaarrekening is dit geen goed nieuws. Door de inflatie en de belasting die je dient te betalen, wordt het spaargeld namelijk alleen maar minder waard.
Met hetgeen er nu aan de hand is met de corona crisis, zie ik persoonlijk de rente op een spaarrekening niet stijgen op de korte termijn.
En gezien de gevolgen van deze crisis, zal dit best wel eens voor lange periode zo kunnen blijven.
De centrale bank kan het zich nu namelijk niet veroorloven te stoppen met opkopen van leningen. Dit zal een desastreuze uitwerking hebben op de economie.
Voor mensen met een groot saldo op hun spaarrekening is dit geen goed nieuws. Door de inflatie en de belasting die je dient te betalen, wordt het spaargeld namelijk alleen maar minder waard.
De rente voor leningen is minder snel gedaald
Wel is het zo dat mensen die geld nodig hebben nog steeds een fors rentepercentage dienen te betalen. Zeker zakelijke financieringen zijn ontzettend duur.
Maar ook het rentepercentage dat in rekening wordt gebracht bij een roodstand is erg hoog. Dit loopt al snel op richting de 12%. Het is mijn ogen dan ook zeker zo dat banken profiteren van een lage rentestand.
De rente die wordt berekend bij het verstrekken van een lening is namelijk niet zo hard gedaald, als de rente die wordt vergoed over spaargeld op een spaarrekening.
Je kan het eigenlijk een beetje vergelijken met de olieprijzen. De olieprijzen zijn ontzettend gekelderd in de laatste maanden. Toch zie je hiervan maar een beperkt effect terug aan de pomp.
Is het toch mogelijk om nog rente te ontvangen?
Je kan op verschillende manieren sparen. De verschillende spaarvormen onderscheiden zich door de rente die wordt vergoed. Een termijndeposito met een lange looptijd, levert meer op dan geld op spaarrekening met een variabele rente.
Maar zelfs indien je spaargeld op een spaarrekening lang vast zet, door middel van een termijndeposito, dan nog is de rente die wordt vergoed erg laag. Daarentegen is de rente voor geld op een vrij opneembare spaarrekening praktisch nul.
Via Rasin kan je op dit moment nog een spaarrente van 1,2% op jaarbasis ontvangen. Dan dien je jouw geld echter wel voor een periode van 5 jaar vast te zetten.
Via Bigbank kan je een rente van 1,5% ontvangen, indien je jouw geld voor maar liefst 10 jaar vastzet.
Dit is echter wel de hoogste spaarrente die je op dit moment kan ontvangen. En dat met een erg lange looptijd.
De beperkende voorwaarden, dat je niet zomaar over je geld kunt beschikken, zonder de opgebouwde rente te verliezen, is echter wel iets wat je in overweging dient te nemen. Is dit het je waard voor een dergelijk lage rentevergoeding?
Is beleggen een goede optie?
De lage rentestand verleidt er steeds meer mensen toe om te gaan beleggen. Op die manier kan je meer rendement behalen. Het nadeel is echt dat beleggen nooit zonder risico is. Je loopt altijd de kans dat je geld verliest.
Aan de andere kant kan je door het behalen van een goed rendement, wel jouw vermogen verder laten groeien. Het is dus een afweging die je dient te maken.
Wil je een risico lopen om meer rendement te behalen, of accepteer je dat je geen rendement behaalt maar dat jouw geld wel veilig is.