Rente bij Poolse banken

Op 6 october heeft de Poolse centrale bank de rente verhoogd. Is de rente bij Poolse banken hierdoor aantrekkelijk voor Nederlanders? Via Raisin kan je namelijk eenvoudig een spaarrekening of termijndeposito openen bij een bank in Polen. Kan je als Nederlander ook gaan profiteren van de rente bij Poolse banken?

Trendbreuk in de dalende rente

Het is toch wel historisch te noemen dat na jaren van een dalende rente, de centrale bank in Polen, de narodowy bank polski, besloten heeft de rente te verhogen. Zij waren overigens niet de eerste, want in Noorwegen, Turkije en Rusland is de rente al eerder verhoogd. Hierbij zijn Rusland en Turkije niet direct relevant, maar dat de Noorse bank de rente heeft verhoogd is zeker wel interessant. 

Zo nadert de inflatie in Turkije de 20%, waardoor maatregelen in de vorm van het verhogen van de rente onvermijdelijk zijn. De centrale bank in Turkije heeft dan ook ingegrepen. Dit is  in de Europese Unie gelukkig niet het geval.

Monetair beleid in Polen en de EU

Doordat in geen van de landen, die op dit moment de rente hebben verhoogd, de euro wordt gebruikt, is het voor centrale banken mogelijk hun eigen monetaire beleid te voeren. De rente voor kortlopende leningen in Polen, is verhoogd van 0,5% naar 1%. 

Op deze renteverhoging is de koers van de Zloty direct met 1% gestegen. Hierdoor wordt het voor Polen goedkoper om producten te importeren, hetgeen zal helpen de inflatie te beteugelen. 

Gaan andere EU landen dit voorbeeld volgen?

De vraag is of de EU landen, die de euro hanteren, gaan volgen.

Mijn persoonlijke verwachting is dat het geval zal zijn. Het is echter wel een lastige afweging. 

Aan de ene kant heeft de economie de steun van een lage rente nodig. Aan de andere kant is de inflatie op een niveau beland, dat ook hier actie dient te worden ondernemen.

Het enige wat hier nog een rol speelt, is de vraag of stijging van de inflatie van tijdelijke aard is.

Rente Poolse banken en euro

Inflatie - tijdelijk of niet?

Of de inflatiestijging echt tijdelijk is, valt mijn inziens nog maar af te wachten. De hogere energieprijzen en gasprijzen zullen worden doorberekend in de prijzen die aan klanten in rekening worden gebracht. Wanneer deze gasprijzen en energieprijzen weer gaan dalen, dan is het maar de vraag of bedrijven dan ook hun prijzen weer gaan aanpassen.

Sparen bij een Poolse bank

Als Nederlander sparen bij een Poolse bank is niet eenvoudig. Er wordt doorgaans als voorwaarde gesteld dat je inwoner van Polen dient te zijn. Daarnaast dien je ook uit te kijken met het sparen in Poolse Zloty. Indien de Poolse Zloty daalt ten opzicht van de euro, dan ben je de rente die je ontvangt al snel weer kwijt.

De rente bij Poolse banken is echter nog maar mondjesmaat aan het stijgen. Het is afwachten in hoeverre de rentestijging bij de diverse spaarproducten terug te zien is.

Een mogelijkheid is om te sparen bij de Alior bank. Bij de Alior bank kan je als Nederlander zijnde eenvoudig een spaarrekening openen. Bovendien spaar je dan gewoon in euro`s, zo dat je niet bang hoeft te zijn voor een koersverlies. Bijkomend voordeel is dat er sprake is van het depositogarantiestelsel, waardoor jouw geld veilig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *