Rekeningen betalen

De rekeningen betalen wordt voor steeds meer mensen een probleem. De maandelijkse energienota, zorgverzekering en huur of hypotheek, zorgen ervoor dat het grootste gedeelte van het maandbudget al op is. Daarnaast dien je natuurlijk nog te eten en heb je tal van andere kosten waar je niet omheen kunt.

Kosten van levensonderhoud

De kosten van levensonderhoud zijn de laatste tijd explosief gestegen. De grootste boosdoener is de stijging van de energiekosten. Dit merk je niet alleen bij de rekening van de energiemaatschappij, maar werkt ook door in tal van producten. Bedrijven kampen namelijk met hetzelfde probleem, waardoor zij genoodzaakt zijn om hun prijzen te verhogen. 

Noodzakelijke aanpassingen van de levensstijl

In eerste instantie kun je zelf op zoek gaan naar mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je de rekeningen kunt blijven betalen. Dit kan bijvoorbeeld door te besparen op elektriciteit en de thermostaat lager zetten. Dit is echter ook eindig. Voor veel mensen lossen dergelijke maatregelen de geldproblemen niet op.

Maak een overzicht van al jouw kosten en uitgaven. Dit is iets wat ik mensen altijd adviseer. Alleen dan kun je inzichtelijk krijgen waarop en hoeveel geld je kunt besparen. Wanneer je merkt dat jouw financiële situatie nijpend wordt, doe dit dan zo snel mogelijk. Wellicht helpt je dit zelfs om jouw financiële situatie weer op orde te krijgen. Je zult namelijk al snel merken, dat je best wel veel geld uitgeeft aan zaken waarvan je dit niet had verwacht.

Schulden opbouwen

Wanneer je maandelijks geld tekort komt, dan ga je al snel schulden opbouwen. Wellicht heb je eerst nog spaargeld waar je op terug kan vallen. Maar als je maandelijks geld tekort komt, dan zal een spaarpot die je hebt opgebouwd er ook al snel doorheen gaan. 

Dan loop je het risico dat je rood komt te staan, of wellicht een lening dient af te sluiten.

Persoonlijk vind ik  het zeer triest dat dit voor mensen noodzakelijk is, om gewoon de maandelijkse rekeningen te betalen.

Beginnende schulden hebben daarnaast een groot bijkomend nadeel. Omdat dit ervoor zorgt dat je rente dient te gaan betalen, zullen de maandelijkse kosten nog verder oplopen. Naast het betalen van de rente dien je de leningen ook nog eens af te lossen.

Schulden opbouwen

Op tijd hulp vragen

Er zijn in Nederland een aantal mogelijkheden om hulp te vragen. In de praktijk is het echter zo dat er schaamte overheerst bij veel Nederlanders, waardoor zij dit niet doen. Het aankloppen bij de gemeente voor bijzondere bijstand, is voor veel mensen een drempel waar zij niet graag overheen gaan.

Door op tijd hulp aan te vragen, kun je eventueel nog uit de schulden blijven. Welke hulp er voor jouw situatie mogelijk is, kun je navragen bij de gemeente.

Hulp in een onoplosbare situatie

Wanneer de financiële situatie dermate ernstig is, waardoor je eigenlijk geen uitweg meer ziet, dan is bewindvoering aanvragen nog een oplossing. Iemand anders neemt dan als het ware jouw geldzaken over. 

De bewindvoerder zal er dan voor zorgen dat de vaste lasten worden voldaan, zodat je in ieder geval gewoon in jouw huis kunt blijven wonen. 

Daarnaast zal een bewindvoerder ook in gesprek treden met eventuele schuldeisers. Zij zullen regelingen gaan treffen, lossen schulden af en wellicht zelfs proberen een kwijtschelding te krijgen voor bepaalde schulden. Schuldeisers zullen eerder bereid zijn mee te werken wanneer een bewindvoerder dit vraagt, dan dat je dit zelf doet.,

Bewindvoering aanvragen is best een grote stap. Het kan echter wel voor veel gemoedsrust zorgen, doordat de bewindvoerder de financiële zaken uit handen neemt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *