Realtime wisselkoersen

Wisselkoersen zijn continue aan fluctuatie onderhevig. Zeker minder sterke valuta kunnen van dag tot dag enorme schommelingen vertonen. Indien je een groter bedrag dient te betalen, of je hebt een groot bedrag in contanten nodig, dan zijn realtime wisselkoersen van belang. Indien je een oude wisselkoers, van bijvoorbeeld een aantal dagen geleden, gaat gebruiken, dan kan je tegen nare verrassingen aanlopen.

Transacties in vreemde valuta kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Naast de hoge transactiekosten kan je ook tegen aanzienlijke verliezen op de wisselkoers aanlopen. 

Wel is het tegenwoordig zo dat je door het gebruik van Transferwise of Azimo aanzienlijk op deze kosten kan besparen. Niet alleen zijn de transactiekosten vele malen lager, ook loop je dan niet langer aan tegen verliezen ten aanzien van de wisselkoers.

Let op de verschillende type wisselkoersen

Realtime wisselkoersen kan je op verschillende plekken op het internet terugvinden. Hierbij is het wel altijd van belang om goed in de gaten te houden om welke type wisselkoers het gaat. Vaak worden de officiële middenkoersen weergegeven. 

Ga je echter een banktransactie uitvoeren, dan zal deze transactie niet worden uitgevoerd tegen deze middenkoers. Afhankelijk of je geld ontvangt of geld overmaakt, zal er dan namelijk gebruik worden gemaakt van de aankoopprijs of de verkoopkoers. 

Deze liggen doorgaans tussen de 1% - 2% hoger of lager dan de middenkoers. Dus naast dat je in de gaten dient te houden dat je daadwerkelijk de realtime wisselkoersen bekijkt, dien je ook in de gaten te houden, om welke type wisselkoers het gaat.

Bankrekening in vreemde valuta

Indien je veel transacties uitvoert in vreemde valuta, dan kan het raadzaam zijn om een bankrekening in een andere valuta aan te houden. In dat geval zijn de realtime wisselkoersen minder van belang. Je rekent dan namelijk niet elke keer de vreemde valuta om naar de euro.

Zo voorkom je eenvoudig dat je elke keer weer een paar procent koersverlies oploopt.

Wil je een bankrekening in vreemde valuta aanhouden, dan is het echter wel weer van belang dat je geen bankrekening gaat openen waarvoor je maandelijks veel geld dient te betalen.

Online kan je bankrekeningen aanhouden bij Payoneer en Transferwise, waarbij er geen maandelijkse kosten in rekening worden gebracht.

Vreemde valuta bankrekening

Waar kan je realtime wisselkoersen terugvinden?

Websites die we zelf vaak gebruiken zijn bijvoorbeeld valuta.nl of wisselkoers.nl. Deze websites hebben een uitgebreid overzicht van realtime wisselkoersen, van een groot aantal verschillende vreemde valuta's. 

Let extra op valuta met grote koerswijzigingen

Bekijk je de koers van de euro ten opzichte van de dollar, dan zal deze koers van dag tot dag niet zo heel erg veel verschillen. Ga je echter de koers van bijvoorbeeld de Turkse Lira ten opzichte van de euro bekijken, dan kan deze zomaar 10% verschillen ten opzichte van de vorige dag. 

In een ver verleden is het zelfs voorgekomen dat de koers in een dag is gehalveerd. Dit geeft wel aan dat het voor dergelijke valuta uitermate belangrijk is om de realtime wisselkoersen te gebruiken. En daarnaast geen grote bedragen in contanten aan te houden van dergelijke valuta.

Vreemde valuta in Nederland bestellen

Wanneer je naar het buitenland gaat, dan heb je buitenlandse valuta nodig. Ook al is op dat moment de wisselkoers onvoordelig, je ontkomt er niet aan om dan toch euro`s om te zetten naar een vreemde valuta.

Voordat je naar het buitenland vertrekt kan je al geld bestellen bij het gwk.

Op die manier weet je zeker dat je bij aankomst in het bezit bent van de valuta van het land van bestemming.

Geld bestellen in Nederland is echter niet de goedkoopste optie om aan vreemde valuta te komen. Bijna altijd is het voordeliger om ter plekke te pinnen, of om gewoon zoveel mogelijk met een creditcard of pinpas te betalen. 

Realtime wisselkoersen

Persoonlijk nemen wij dan ook nooit teveel vreemde valuta mee vanuit Nederland. Voor sommige landen, waar het lastiger is om te pinnen of met een bankpas te betalen,  is het echter wel raadzaam om alvast voldoende buitenlandse valuta op zak te hebben.

Vreemde valuta terugwisselen naar euro`s

Heb je na terugkomst in Nederland nog vreemde valuta over, dan zal je merken dat er bij het terugwisselen van deze valuta naar euro`s nog maar weinig overblijft. De transactiekosten die in rekening worden gebracht zijn torenhoog en daarnaast is de wisselkoers ook nog eens erg onvoordelig. Bovendien kan je ook niet elke valuta zomaar terugwisselen naar euro`s na aankomst in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *