De Rabobank is een van de bekendste banken in Nederland. Wat deze bank uniek maakt is het coöperatieve karakter. De ouderen onder ons kennen vast nog wel de naam boerenleenbank. Dit was de voorloper van de Rabobank. 

Bij de Rabobank kan je zowel jouw bankzaken onderbrengen, maar ook verzekeringen kan je via deze bank afsluiten. Ga je een rekening openen bij de Rabobank, dan kan je op die manier alle geldzaken onderbrengen bij één en dezelfde partij.

Rabobank rekening openen

Het openen van een rekening bij de Rabobank

Omdat de Rabobank nog een uitgebreid kantorennetwerk bezit, heb je de keuze tussen online een bankrekening openen, of ter plekke bij een kantoor in de buurt een rekening openen.

Bij het online openen van een bankrekening, heb je de keuze tussen het gebruik van de website, maar je kan dit ook doen via de app. Er is dus altijd wel een methode die het best bij jou past.

Om een bankrekening te kunnen openen dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn
 • Jouw woonplaats dient zich in Nederland te vinden
 • Een burgerservicenummer bezitten

Daarnaast dien je tijdens het openen van een bankrekening een kopie van een identiteitsbewijs te overleggen. Deze dien je dus bij hand te hebben wanneer je een rekening wilt openen, of niet vergeten wanneer je naar een bankkantoor gaat.

Welke diensten worden er aangeboden

Er zijn nog maar weinig banken die puur en alleen een bankrekening aanbieden.

Naast een bankrekening, kan je doorgaans nog gebruik maken van tal van andere producten. Ook bij de Rabobank is dit het geval. Wij hebben deze hieronder weergegeven

Verzekeringen

Op het gebied van verzekeringen werkt de Rabobank samen met Interpolis. Hierdoor kunnen zij een zeer uitgebreid pakket aan verzekeringen aanbieden. 

Rabobank diensten en service

Eigenlijk kan je wel stellen dat elke verzekering die je kan bedenken, je wel op deze manier kan afsluiten. Denk hierbij aan een opstalverzekering, autoverzekering, reisverzekering en zelfs een zorgverzekering.

Vind je het prettig dat je zowel bankzaken als verzekeringen bij hetzelfde bedrijf onderbrengt? Dan is de Rabobank op dit gebied een goede keuze.

Geld lenen in verschillende vormen

Bij een bank kan je natuurlijk geld lenen. Hierop is de Rabobank geen uitzondering. De volgende leningen kan je hier afsluiten:

   • Persoonlijke lening
   • Doorlopend krediet
   • Verbouwingslening
   • Duurzaamheidslening
   • Hypotheek
Lening aanvragen

Via de website kan je eenvoudig een aanvraag indienen voor de lening waarnaar je op zoek bent. Ben je op zoek naar een kleine lening, dan kan je ook een aanvraag indienen om rood te mogen staan. Dit is echter wel een erg dure vorm van lenen.

Beleggen in verschillende vormen

Ook op het gebied van beleggen is er een uitgebreid productaanbod. Zo kan je kiezen tussen zelf beleggen en beheerd beleggen. 

Daarnaast is er bij het beheerd beleggen de keuze uit een basisoptie en een optie die zij actief noemen. Bij het actief beheerd beleggen wordt er actief ingespeeld op kansen en ontwikkelingen. 

Wel is het zo dat je bij deze vorm van beleggen een bedrag van minimaal 20,000€ dient in te leggen. Er is ook een mogelijkheid tot exclusief vermogensbeheer, maar hiervoor dien je te beschikken over een minimaal vermogen van 1,000,000€.

Creditcards

Ook voor een creditcard kan je terecht bij de Rabobank. Hierbij heb je de keuze uit een Rabo goldcard en een Rabocard. De Rabocard is een mastercard en de goldcard betreft een visa creditcard. 

De verschillende pakketten voor het bankieren

Het is standaard dat er verschillende soorten betaalrekeningen worden aangeboden, zodat je kan kiezen voor het pakket dat het beste bij je past.

Wij hebben hieronder de mogelijkheden weergegeven voor particuliere betaalrekeningen.

DirectPakket

Deze betaalrekening kan je snel en eenvoudig online openen. Naast toegang tot online bankieren, ontvang je ook een betaalpas bij deze rekening.

Als extra wordt er een korting op de hypotheekrente geboden bij het openen van deze betaalrekening.

Verschillende betaalpakketten

De maandelijkse kosten van deze bankrekening bedragen 1,70€ per maand, hetgeen neerkomt op 20,40€ per jaar. Wel is het zo dat al hetgeen wat je extra wilt, zoals een extra betaalpas, creditcard en dergelijke, extra in rekening wordt gebracht.

BasisPakket

In eerst instantie is deze benaming in onze ogen een beetje vreemd. Want bij dit pakket ontvang je alles wat bij het DirectPakket hoort, plus een creditcard met een bestedingslimiet van 1,000€. Het basispakket is dus uitgebreider dan het directpakket.

Voor deze bankrekening betaal 3,10€ per maand. ofwel 37,20€ op jaarbasis. Het verschil met het basispakket is 16,80€, wat uiteindelijk het bedrag is wat je voor de creditcard betaald.

TotaalPakket

Het meest uitgebreide pakket, biedt naast alles van het basispakket, een extra bestedingsruimte op de creditcard. Deze bestedingslimiet bedraagt in dit geval 2,500€. Ook heb je de mogelijkheid om zonder kosten een extra betaalpas aan te vragen.

Als aanvullende extra wordt er vermeld dat je 25% korting ontvangt op een doorlopende reisverzekering van Interpolis. 

Echter, is het in onze opinie zo, dat indien je een creditcard met een bestedingsruimte van 2,500€ aanvraagt, je in de categorie van de goldcard valt. Bij dit type kaart is er vaak al een doorlopende reisverzekering inbegrepen.

De maandelijkse kosten bedrag 5,00€, of 60€ op jaarbasis. Voor dit bedrag heb je dan een bankrekening met creditcard en eventueel twee betaalpassen.

Studentenrekening

Aangezien studenten een belangrijke doelgroep zijn voor banken, omdat zij later kunnen uitgroeien tot belangrijke klanten, wordt er veel aan gedaan om studenten als klant binnen te halen.

Hierdoor is de studentenrekening dan ook gratis. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je een MBO, HBO of universitaire opleiding te volgen.

Hetgeen je gratis ontvangt is een betaalrekening en bankpas. Daarnaast ontvang je ook 35% korting op studenten verzekeringen bij Interpolis.

Er bestaat ook de mogelijkheid, om in combinatie met deze bankrekening, een studenten creditcard met een bestedingslimiet van 1,000€ aan te vragen. Hier zijn dan wel kosten aan verbonden.

Gezamenlijke rekening openen

Bij gezamenlijke rekeningen heb je dezelfde keuze als hierboven. Je kan dan kiezen tussen het directpakket, basispakket en totaalpakket. Het enige verschil zijn de kosten. 

Dat wil zeggen, voor het basispakket en het directpakket. Bij het totaalpakket is een extra bankpas al standaard inbegrepen. De kosten voor de verschillende gezamenlijke rekeningen zijn als volgt:

 • Direct 3,10€
 • Basis 3,85€
 • Totaal 5,00€

Ter vergelijking, hierbij het volledige overzicht van de kosten per pakket. 

Kosten per maand:

1 rekeninghouderGezamenlijke rekening
Direct1,70 €3,10 €
Basis3,10 €3,85 €
Totaal5,00 €5,00 €
Studentenrekening0,00 €0,00 €

Kosten per jaar:

1 rekeninghouderGezamenlijke rekening
Direct20,40 €37,20 €
Basis37,20 €46,20 €
Totaal60,00 €60,00 €
Studentenrekening0,00 €0,00 €

Extra kosten

Naast de maandelijkse kosten die in rekening worden gebracht, bestaan er nog een aantal andere kosten waar je tegenaan kunt lopen. Dit zijn:

Pinnen in het buitenland

Ga je geld opnemen bij een bank buiten de Eurozone, dan worden hiervoor kosten in rekening gebracht. Deze kosten bedragen een bedrag van 3,50€ per geldopname. Daarnaast wordt er een toeslag van 1,2% op de wisselkoers toegepast.

Ga je het equivalent van 100€ in buitenlandse valuta pinnen, dan kost je dit dus 4,70€. In onze ogen best wel veel, aangezien je gewoon wilt beschikken over jouw eigen geld.

Betalen met de bankpas in het buitenland

Bij het betalen per pin buiten de eurozone, in bijvoorbeeld een restaurant of winkel, dan worden er geen vaste transactiekosten in rekening gebracht. Wel wordt de wisselkoersopslag van 1,2% toegepast bij deze transacties.

Betalen en geld ontvangen

Je beschikt over een bankrekening, omdat je geld ontvangt en omdat je rekeningen dient te betalen. Het uitvoeren van een betaling in euro`s, binnen de eurozone is gratis. 

Voor betalingen in andere valuta, of een betaling naar een bank in een land buiten de eurozone, worden er wel kosten in rekening gebracht.

Het standaardtarief bedraagt 7€ voor een dergelijke betaling. Deze kosten worden ook in rekening gebracht bij geld dat je ontvangt in een andere valuta of van buiten de eurozone.

Hier bovenop wordt ook de wisselkoersopslag toegepast.

Betalen en geld ontvangen

Dit zijn de tarieven via een betaling bij het gebruik maken van online bankieren. Gaat het om een handmatige betaling, dan komt er 5€ bovenop. Heb je geen BIC code van de bank waar het geld naartoe moet, of ben je deze vergeten in te vullen, dan wordt er ook toeslag van 10€ gehanteerd.

Het is overigens niet mogelijk om van tevoren exact het bedrag te weten te komen hoeveel een betaling je gaat kosten. Dit omdat de wisselkoers continue aan fluctuatie onderhevig is. 

Geld op jouw Rabo rekening storten

Wil je geld op jouw bankrekening storten, dan wordt hiervoor 1,50€ per storting in rekening gebracht. Dit geldt zowel voor het storten van papiergeld en bankbiljetten.

Wil je direct geld storten op een bankrekening van iemand anders, dan kost dit 9€. In dit geval is het verstandiger om dan eerst het geld op een eigen bankrekening te storten en vervolgen via online bankieren over te maken naar de persoon die het geld uiteindelijk dient te ontvangen.

Papieren afschriften ontvangen

Wil je toch graag een afschrift op papier ontvangen, dan zijn hier kosten aan verbonden. Voor een afschrift per maand betaal je maandelijks 0,70€. Wil je elke week een bankafschrift ontvangen, dan kost dit je 2,80€ per maand.

Pinnen buiten eurozone3,50€ + 1,2% koersopslag
Betalen in andere valuta1,2% koersopslag
Betaling vreemde valuta7,00€ + variable koersopslag
Contant geld storten1,50€ per storting
Bankafschrift op papierWekelijks 2,80€, maandelijks 0,70€

Online bankieren en de app

Het gebruik van een app voor het bijhouden van de bankzaken is ondertussen een van de meest gebruikte methoden voor het regelen van de geldzaken.

Het is dus van belang dat naast een gebruiksvriendelijke omgeving van het online bankieren, ook de app handig in gebruik is.

Via de app kun je eenvoudig betalingen uitvoeren en alle rekening inzien. Ook het openen van een extra bankrekening is direct mogelijk vanuit de app.

Rabobank app en online bankieren

Je kunt zelf instellen wat de bedragen zijn die je direct vanuit de app zou willen overmaken. Indien je deze functie instelt, kan je betalingen uitvoeren zonder dat je de rabo scanner nodig hebt. In dat geval bestaat de beveiling bij het uitvoeren van een betaling uit een code of eventueel een vingerafdruk.

Zorgvuldig omgaan met de code voor betalen via de app

Heb je voor de mogelijkheid gekozen om geld te kunnen overmaken vanuit de app, door gebruik te maken van een code, dan dien je deze code dus uitermate goed te bewaren. 

Je zou deze in geen gevallen samen met de telefoon dienen te bewaren. Daarnaast is het van belang om te kiezen voor een code die niet eenvoudig te achterhalen is. Gebruik daarom nooit een combinatie zoals 1,2,3,4,5 of een code waarbij je bijvoorbeeld een postcode gebruikt.

Online bankieren

Voor het online bankieren heb je de Rabo scanner nodig. Door het invoeren van het rekeningnummer en het pasnummer verschijnt er vervolgens een QR code op het scherm. Deze code scan je met jouw Rabo scanner, die vervolgens een code weergeeft waarmee je kan inloggen. Bij het uitvoeren van een betaling gebruik je hetzelfde principe.

Wat vinden klanten van de Rabobank?

Naast de bovengenoemde feiten betreffende diensten die worden geleverd, hebben wij ook gekeken wat klanten nu zelf vinden van de Rabobank. Uit een onderzoek van de consumentenbond wordt de bank als volgt beoordeeld.

Met een algemeen oordeel van 7.2 scoort de bank niet al te hoog. KNAB scoort bijvoorbeeld een 8.9 en de Regiobank zelfs een 9.3.

AlgemeenApp & online bankierenKostenService
7.28.06.17.3

Bron: Consumentenbond bankenmonitor

Wat vinden wij van de Rabobank?

In onze ogen is het een degelijke bank, die alles biedt wat je nodig hebt. De samenwerking met Interpolis, maakt het daarnaast eenvoudig om ook direct de benodigde verzekeringen te regelen.

Wel is het zo dat als niet student of jongere zijnde, je nog steeds dient te betalen voor de bankrekening. Dit is bij de N26 bank bijvoorbeeld niet het geval.

De technologie is in onze ogen in orde. Het is echter niet op het niveau van een bunq, van welke bank de app meer mogelijkheden en functionaliteiten biedt.

In onze ogen is de score die de klanten geven gerechtvaardigd. De diensten, producten en service die worden geboden, zijn ruim voldoende. Maar echter niet het beste wat je kan vinden.

De opvallende structuur van de Rabobank

Het coöperatieve karakter uit zich in het feit dat er wordt gesproken over leden en niet over aandeelhouders. Je kunt namelijk lid worden van deze bank, maar geen aandelen van de bank kopen. 

Certificaten in plaats van aandelen

Aandelen kan je niet kopen van deze bank, maar wel certificaten. Een certificaat is een obligatie. De uitkering hierop wordt coupon genoemd, terwijl dit bij aandelen dividend heet. 

In de praktijk vertonen deze certificaten veel gelijkenissen met een aandeel. Zo worden deze bijvoorbeeld nooit afgelost en ook wordt dit beleggingsproduct op de beurs verhandeld.