pinsparen

Door het toepassen van pinsparen kan je eenvoudig sparen. Bij elke pinbetaling wordt er op deze manier automatisch een bedrag naar een spaarrekening overgeboekt. 

Zo bouw je, zonder dat je het merkt, of dat je het je moeite kost, een spaarsaldo op. Deze manier van sparen zorgt er dan ook voor dat je ongemerkt toch aan het sparen bent.

Hoe gaat het pinsparen in zijn werk?

Pinsparen kan jezelf instellen. Je kan aangeven hoeveel je wilt sparen en naar welke spaarrekening je het geld wilt overboeken. Dit doe je normaal gesproken door een percentage per pintransactie in te stellen. Daarnaast kan je ook instellen wat het minimum saldo op jouw betaalrekening dient te zijn, om het pinsparen toe te passen. 

Zo voorkom je dat je op een gegeven moment onopgemerkt rood staat. Of je kan ook een maximum bedrag instellen wat je per maand op een spaarrekening wilt laten overmaken, bijvoorbeeld 100 euro. 

Ook is het mogelijk om een limiet per dag in te stellen. Op die manier voorkom je dat op een dag je op verschillende plekken boodschappen gaat doen, teveel gaat overboeken naar de spaarrekening.

Hoeveel spaar je per pintransactie?

Indien je bijvoorbeeld kiest voor 5% en je doet een betaling van 50€, dan wordt er automatisch een bedrag van 2,50€ overgeboekt naar een door jou aangegeven spaarrekening

Op deze manier werk je onopgemerkt aan jouw spaarsaldo. Met het op deze manier automatisch sparen bouw je niet direct een groot spaarsaldo op, maar je spaart wel elke keer wanneer je per pin betaald. 

Zet dit wel zoden aan de dijk?

In onze ogen is dit een slimme methode om onopgemerkt te gaan sparen. Echter, het hangt wel van het aantal betalingen af, of je hiermee ook echt een behoorlijk spaarsaldo mee opbouwt. 

Kleine bedragen sparen

Betaal je bijvoorbeeld maximaal 500€ per maand per pin en zet je het percentage dat je wilt sparen op 2% dan spaar je slechts 10€ per maand.

Is dit bij elke bank mogelijk?

Nederlands banken zoals de Rabobank, ING, ABN AMRO bieden allemaal deze mogelijkheid. Heb je een bankrekening bij de ABN AMRO, dan kan je via pinsparen automatisch geld over laten maken naar een spaarrekening bij de ABN AMRO. Ook bij de bunq bank is het inmiddels mogelijk om op deze manier te sparen. 

Bij bunq stel je dan in dat je jouw betalingen naar boven wilt afronden. Het verschil wordt dan automatisch op een spaarrekening overgemaakt. Je kan deze spaarrekening ook een naam geven voor een specifiek doel. Zo je spaar je automatisch voor bijvoorbeeld een vakantie of weekendje weg.

Is dit de beste optie om te sparen?

In onze ogen is een andere goede optie, of eventueel een combinatie van beide, om direct als je jouw salaris ontvangt, een bedrag over te boeken op een spaarrekening. 

Des te langer je hiermee wacht, des te groter de kans wordt dat je niet langer over voldoende saldo beschikt om een bedrag over te boeken. Zeker aan het einde van de maand zal je dan vaak zien dat er geen saldo meer over is om over te boeken naar de spaarrekening.

Eventueel kan je in de maanden dat je extra salaris ontvangt, bijvoorbeeld door het ontvangen van vakantiegeld of een 13e maand, extra geld overboeken naar de spaarrekening.

Sparen vraagt om geduld

In onze ogen is het ook verstandig om niet al te vaak het spaarsaldo te bekijken. Sparen kost nu eenmaal tijd. Wanneer je regelmatig checkt en je ziet het saldo niet groeien dan werkt dat demotiverend. 

Sparen voor een specifiek doel of appeltje voor de dorst

Pinsparen kan je toepassen voor een specifiek spaardoel, bijvoorbeeld voor een nieuwe tv of een vakantie. Je kan het echter ook gewoon toepassen om  er op deze manier voor te zorgen dat je extra geld achter de hand hebt, indien je dit nodig zou hebben. 

Bijvoorbeeld bij een dure reparatie aan een auto of onderhoud aan een huis. Ook al heb je in een dergelijke situatie niet het hele benodigde bij elkaar gespaard, alles wat je wel hebt zal je hierbij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *