Pinnen of contant betalen

Wat is voordeliger in het buitenland? Pinnen of contant betalen? Wij hebben het uitgezocht.

Geld wisselen

Geld wisselen is duur. Ga je op voorhand bij het GWK geld wisselen, dan zal je veel geld verliezen op de wisselkoers. Vandaag ontvang je 1,03 USD voor 1 euro. Dit terwijl de officiële middenkoers 1,13 bedraagt. Daarnaast dien je ook uit te kijken dat je geen extra kosten gaat betalen, in de vorm van transactiekosten.

Wanneer je gewoon dient te betalen in Nederland, dan is er geen sprake van verschil in kosten tussen pinnen of contant betalen.

Betalen per pin

Hoeveel een pinbetaling kost, hangt af van de bank die je gebruikt. Bij de ABN AMRO betaal je bij een pintransactie 0,15€ + 1,2% koersopslag. Dit is, met uitzondering van hele kleine bedragen, aanzienlijk voordeliger dan geld wisselen en contant betalen. 

Stel je dient een bedrag van 100 USD te betalen. Door dit te doen met contant geld dat je hebt gewisseld bij het GWK ben je 97,05€ kwijt. Door per pin te betalen met een ABN AMRO bankrekening ben je voor dezelfde 100€ ongeveer 90,50€ kwijt. Dat is een aanzienlijk verschil.

Goedkoop per pin betalen in het buitenland

Er zijn echter nog voordeligere opties om met de pin te betalen. Er zijn namelijk betaalrekeningen waarbij er geen toeslag wordt toegepast op de wisselkoers. Dit zijn bijvoorbeeld de N26, Wise en Wirex. Op dit manier ben je voor een betaling van 100 USD nog minder euro`s kwijt. Dit zal op dit moment zo rond de 88,50 euro uitkomen. 

Pinnen of contant betalen buitenland

Let er wel op dat de wisselkoers continue fluctueert. Het verschil tussen de verschillende methoden om te betalen zal echter gelijk blijven.

De Openbank biedt als voordeel dat je bij die bank overal ter wereld gratis kunt pinnen bij filialen van bank Santander.

Multicurrency rekening van Wise of Wirex

Wise biedt een multi currency rekening aan. Op die manier betaal je in het buitenland altijd met de echte wisselkoers, zonder dat er sprake is van een wisselkoersopslag. Op deze manier wordt pinnen nog voordeliger tenopzichte van contant betalen.

Wel is het van belang om te vermelden dat tegoeden bij een multi currency rekening van Wise niet worden gedekt door een depositogarantiestelsel. Bij een betaalrekening van de ABN AMRO is dit wel het geval. De Nederlandsche Bank (DNB) staat garant tot een saldo van maximaal 100.000€ per bank en per rekeninghouder. 

Vanuit dit oogpunt is het niet verstandig om hele grote bedragen aan te houden op de multi currency rekeningen van Wise of Wirex.

  • Gemiddeld 8 keer goedkoper dan een bank
  • Rekening in verschillende valuta
  • Geen wisselkoersopslag
  • Een gratis multi currency rekening

Betalen per creditcard

Een betaling per creditcard in het buitenland is vergelijkbaar met het betalen per pin. Visa en Mastercard passen ook een toeslag toe van 1,2% op de wisselkoers. Wel blijft het additionele bedrag van 0,15€ per transactie, wat de ABN AMRO in rekening brengt, achterwege.

Nadelen van cash geld

In het buitenland is het altijd prettig om toch een bedrag aan contant geld op zak te hebben. Wanneer je ergens niet met een pinpas kunt betalen, dan is het prettig om op contant geld terug te kunnen vallen. Het nadeel hiervan is dat het wel relatief duur is. 

In Nederland kan je bijna op elke plek wel terecht met een pinpas. Echter, bijvoorbeeld in Duitsland is dit minder het geval. Daar komt het nog regelmatig voor dat je alleen contant kunt betalen. Of dat je niet kunt betalen met een Nederlandse bankpas.

Daarnaast kan je bij het op zak hebben van een groot bedrag aan contant geld ook een risico lopen. Als de verkeerde mensen erachter komen dat je met veel contant geld op zak rondloopt, dan kan je een doelwit worden.

Voordeel van betalen met cash geld

Een voordeel van betalen met contant geld is daarentegen wel weer, dat je geen risico loopt dat je wordt gescamd. In bepaalde landen dien je nog steeds erg uit te kijken dat de data van jouw pinpas of creditcard niet wordt gestolen. Vanuit dat oogpunt kan het weer verstandig te zijn om bijvoorbeeld in het nachtleven met contant geld te betalen.

Voordelen contant betalen

In een drukke bar is het vrij eenvoudig om iemands data te kopiëren. En zeker na een paar drankjes kan het dan ook voorkomen, dat je hier iets minder alert op wordt.

Contactloos betalen

Contactloos betalen wordt steeds populairder. Daarbij is het ook een voordeel dat je jouw pincode niet hoeft in te geven, zodat deze ook niet kan worden afgekeken.

Wel zijn er weer andere methoden van fraude die bij contactloos betalen de kop op steken. Zo is het in principe mogelijk, dat iemand stiekem met een pinautomaat, door dicht bij je in de buurt te komen, een bedrag afschrijft, dat onder de limiet van het contactloos betalen blijft. 

Vanuit dat oogpunt is het verstandig om een speciale beschermhoes te gebruiken. Op die manier wordt  deze manier van diefstal onmogelijk. Een dergelijke beschermhoes koop je al voor een paar euro. Zeker in drukke steden of op vakantie waar meer kleine criminaliteit plaatsvindt, is dit verstandig. De betaalvereniging Nederland beveelt een dergelijke beschermhoes dan ook aan.

De toekomst van contant geld

De vraag pinnen of contant betalen zal steeds minder relevant worden. Contant geld verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld. Er zijn inmiddels al de eerste restaurants en dergelijke, waar je niet langer met contant geld terecht kunt. Het gemak van pinnen zorgt er ook voor dat steeds meer mensen met de pin gaan betalen.

En dan niet alleen met de pinpas. Ook het betalen per telefoon en smartwatch neemt snel aan populariteit toe. 

Ook is het niet ondenkelijk dat er in de toekomst meer met crypto gaat worden betaald. Daarvoor dienen crypto wel eerst door minister Hoekstra als wettig betaalmiddel te worden geaccepteerd. De Bitcoin is op dit moment nog slecht in een paar landen geaccepteerd als wettig betaalmiddel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *