Pinnen in het buitenland

Pinnen in het buitenland, binnen de eurozone, is inmiddels gratis bij alle banken. Voor pinnen buiten de eurozone is dit echter niet het geval. Hiervoor worden nog steeds kosten in rekening gebracht. Hetzelfde geldt voor het pinnen met een creditcard.

Wanneer dien je te betalen voor het pinnen?

Voordat je daadwerkelijk gaat pinnen, is het goed om te weten wat de kosten zijn. Zeker als je langer in een ander land verblijft, waardoor je waarschijnlijk ook meerdere malen gaat pinnen. Indien hier wel kosten aan verbonden zijn, dan kan je bij terugkomst in Nederland een vervelende verrassing staan te wachten. Zorg dat je precies weet hoeveel het pinnen in het buitenland kost.

De kosten die in rekening worden gebracht bij het pinnen buiten de eurozone zijn verschillend van bank tot bank. De tarieven variëren zo van minimaal 2,25€ tot 4,50€ per opname. Daarnaast kan je pinnen met een betaalpas of creditcard.

Wisselkoersopslag en transactiekosten

Het zijn echter niet alleen de transactiekosten die in rekening worden gebracht.

Er wordt ook door veel banken standaard gewerkt met een wisselkoersopslag. 

Ook deze opslag varieert van bank tot bank. Je kunt er echter vanuit gaan dat deze opslag zo tussen de 0,5% en 2,5% bedraagt. In het duurste geval kan je dus voor een opname van het equivalent van 100€ maar liefst 7€ aan kosten betalen. 

Wisselkoersopslag en transactiekosten

En dit terwijl je alleen geld van jouw eigen bankrekening wilt opnemen. Dit is eigenlijk best wel absurd te noemen.

In onderstaande tabel vind je de huidige kosten voor het pinnen in het buitenland voor verschillende banken:

BankVaste transactiekostenWisselkoersopslag
ABN AMRO€ 2,251,2%
Rabobank€ 3,501,2%
ING€ 2,501,2%
SNS€ 4,000,0%
ASN€ 4,000,0%
N26€ 0,000,0%
bunq€ 0,000,0%
KNAB€ 0,000,5%

Bij de N26 zijn de eerste 5 opnames per maand gratis met een debit mastercard. Bij het gebruik van een maestro kaart betaal je een opslag van 1,7%
bunq berekent geen kosten voor de eerste 10 opnames per maand. Daarna betaal je 0,99€ voor elke keer dat je gaat pinnen.

Kosten voor het opnemen van 100€ in vreemde valuta

In onderstaande tabel kan je exact zien hoeveel het je kost om een bedrag van 100€ in vreemde valuta op te nemen. Voor de volledigheid hebben we dit ook uitgedrukt in procenten.

BankTotale kostenIn procenten
ABN AMRO€ 3,453,5%
Rabobank€ 4,704,7%
ING€ 3,703,7%
SNS€ 4,004,0%
ASN€ 4,004,0%
N26*€ 0,000,0%
bunq€ 0,000,0%
KNAB€ 0,500,5%

Stel je pinpas juist in voordat je naar het buitenland vertrekt

Voordat je daadwerkelijk kunt gaan pinnen in  het buitenland, dien je ervoor te zorgen dat de betaalpas correct is ingesteld. 

Vaak staat dit standaard op Europa. Dit houdt in dat je buiten Europa niet kunt pinnen. In dat geval kan je in de omgeving van het online bankieren, of de bankieren app, zelf de bankpas voor gebruik buiten Europa instellen. 

Hierbij heb je dan ook de keuze om dit te doen voor een specifieke periode of standaard op wereldwijd in te stellen.

Stel de pinpas niet standaard op wereldwijd in

Persoonlijk vinden wij het beter om de bankpas in te stellen op de periode dat je daadwerkelijk in het buitenland verblijft.

Het scammen van bankpassen komt nog steeds voor en dat met name buiten Europa. 

Op die manier voorkom je dat er geld wordt gestolen. Want na het verloop van de periode dat de pas op wereldwijd pinnen is ingesteld, kan zelfs als iemand in een land waar zij een gekopieerde pas van jou in hun bezit hebben gen geld pinnen. 

Kosten pinnen in het buitenland

Hoeveel vreemde valuta kan je  nu het beste pinnen?

Door geld op te nemen betaal je bij de meeste banken transactiekosten. Het is dan ook raadzaam om van tevoren te bekijken hoeveel geld je daadwerkelijk nodig hebt. 

Hierbij dien je dan wel de afweging te maken tussen veiligheid en kosten. Met teveel contant geld over straat lopen is veel landen niet aan te bevelen.

Daarnaast wordt contant geld opnemen steeds minder noodzakelijk, omdat je ook gewoon met een pinpas of creditcard kan betalen in de lokale munteenheid.

Ook is het verstandig om telefoonnummers bij de te hand te hebben die je dient te bellen indien jouw betaalpas gestolen wordt. Mocht dit onverhoopt gebeuren dan kan je de betaalpas direct laten blokkeren. In sommige gevallen is het ook mogelijk om dan op locatie een nieuwe betaalpas te ontvangen, zodat je door kan gaan met jouw vakantie.

Afrekenen in Euro`s of vreemde valuta?

Op dit gebied hebben wij nog een tip. Indien je bij het betalen of pinnen de keuze krijgt tussen betalen in de lokale valuta of direct omgerekend in EURO, is het verstandiger om te kiezen voor lokale valuta. 

Indien je dit niet doe dan zullen buitenlandse banken een wisselkoers toepassen op de betaling, die vaak onvoordelig is. Daarnaast betaal je dan nog steeds de transactiekosten van de eigen bank.

Pinnen met een creditcard

Het pinnen met een creditcard is net even iets anders dan met een bankpas. Bij het pinnen met een creditcard wordt er ook bij het pinnen in Nederland standaard een bedrag aan kosten in rekening gebracht.

Er wordt standaard een percentage van 4% als kosten berekend. Dit in het geval je geen positief saldo op de creditcard hebt staan. Heb je wel een positief saldo, dan betaal je 1% van het gepinde bedrag met een maximum van 1,50€.

In de praktijk zal je echter niet snel een positief saldo hebben staan op een creditcard. Het is namelijk het principe van een creditcard dat je betaalt op krediet.

Betalen in het buitenland met een pinpas

Voor betalen met je betaalpas gelden er weer andere transactiekosten. In principe is het hier zo dat betalingen in EURO landen gratis zijn en er alleen kosten in rekening worden gebracht bij betalingen het buitenland, wanneer je dit doet in vreemde valuta.

De verschillende opties bij een buitenlandse geldautomaat

Bij het pinnen in het buitenland krijg je ook vaak verschillende opties te zien die we in Nederland niet kennen. Zo kom je de termen current checkings account of curren checking tegen. 

Dit is hetzelfde als een standaard betaalrekening, zoals wij die kennen. Zie je credit account, dan gaat het om een creditcard transactie. Dit zal met een standaard maestro kaart niet werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *