Pincode wijzigen

Een pincode wijzigen is op verschillende manieren mogelijk. Bij de traditionele banken zoals de ABN AMRO en ING is dit mogelijk via de geldautomaat. Nieuwe internetbanken bieden de mogelijkheid om dit ook via de app te doen.

Waarom een pincode wijzigen

Je dient goed na te denken voordat je jouw pincode gaat wijzigen. Wil je de pincode wijzigen omdat je een pincode wilt die eenvoudiger is om te onthouden? Dan is dat niet altijd een goed idee. Bijvoorbeeld de cijfers van jouw postcode gebruiken of het geboortejaar is sterk af te raden.

Wanneer je wordt bestolen, dan is de kans groot dat er ook documenten worden gestolen waarop deze data zijn terug te vinden. De dief zal dan als eerste deze codes proberen, om op die manier jouw bankrekening leeg te halen. Doe dit dus absoluut niet! Het zal niet vaak tot een probleem leiden, maar wanneer die zou gebeuren, dan zijn de gevolgen enorm.

Gebruik van de app

Bij de N26 is het mogelijk om de pincode te wijzigen via de app. Je dient dan de volgende stappen te doorlopen:

Cards > Settings > Reset pin > 10 cijferige code van de kaart invoeren > nieuwe pincode kiezen

Bij bunq werkt dit grotendeels hetzelfde. Hier gaat het als volgt:

Passen > pas selecteren > instellingen > wijzig pincode

Het voordeel hiervan is dat je dit op elk moment kunt doen. Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat iemand heeft geprobeerd jouw code af te kijken op het moment dat je deze intoetste? Dan kan je deze gewoon direct wijzigen. Dat is dan wel zo veilig.

Gebruik van de geldautomaat

Ook via de geldautomaat kan je bij een aantal banken een pincode wijzigen. Hiervoor heb je dan wel de huidige pincode nodig. Het is dus geen oplossing wanneer je jouw huidige code bent vergeten.

Mogelijkheden per bank

Onderstaand een overzicht van de mogelijkheden per bank:

BankPincode wijzigen
KNABNieuwe code aanvragen bij de bank
ABN AMRONieuwe code aanvragen bij de bank / via de geldautomaat
N26Via de app
INGNieuwe code aanvragen bij de bank / via de geldautomaat
bunqVia de app
RabobankNieuwe code aanvragen bij de bank / via de geldautomaat

Pincode vergeten - Wat nu?

Wanneer je de pincode bent vergeten, dan zal je een nieuwe code dienen aan te vragen.

Het is niet mogelijk om jouw huidige code bij de bank op te vragen. Deze hebben zij namelijk niet. Dit zou te fraudegevoelig zijn. 

Voor hackers zou een dergelijke database het summum zijn om te hacken. Maar ook voor medewerkers zou er dan de verleiding kunnen ontstaan, om deze gegevens te achterhalen.

Uit veiligheidsoverwegingen is dit dus niet mogelijk.

Pincode kwijt

Wachten op een nieuwe pincode

Dit houdt wel in dat je even geduld dient te hebben alvorens je jouw nieuw pincode ontvangt. Hier gaat doorgaans een aantal werkdagen overheen. Dit is best vervelend wanneer je deze dringend nodig hebt.

Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent en je bent jouw pincode vergeten, dan heb je toch een redelijk probleem. Daarom is het in onze opinie altijd verstandig om een alternatief achter de hand te hebben. 

Dit kan een creditcard zijn, een bedrag aan contanten of eventueel een tweede bankrekening. Hierbij zouden wij persoonlijk voor een gratis bankrekening kiezen, zodat de maandelijkse kosten niet te hoog oplopen. 

Betalen zonder pincode

Je kunt contactloos betalen tot een bedrag van 50€. Echter, nadat je in totaal meer dan 100€ hebt uitgegeven, dan zal je uit veiligheidsoverwegingen weer jouw pincode dienen in te voeren. Wanneer je de code vergeten bent, dan gaat dit je dus ook niet heel veel verder helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *