Persoonlijk maandbudget

Het opstellen van een persoonlijk maandbudget zal ervoor zorgen dat je meer controle over jouw financiën krijgt. Op die manier krijg je namelijk inzichtelijk hoeveel geld je vrij te besteden hebt en hoeveel geld je maandelijks kwijt bent aan vaste lasten.

Vaste lasten vergen een groot deel van het salaris

Helaas is het zo dat op het moment dat je jouw salaris ontvangt, dat er dan al direct een groot gedeelte gereserveerd dient te worden voor vaste lasten.

Voor veel mensen geldt dat het grootste gedeelte van het salaris al op is, nadat de huur of hypotheek, verzekeringen en de stroomrekening zijn betaald. Daarnaast dien je ook te eten en kan je de uitgaven voor de boodschappen, wat in principe variabele lasten zijn, ook min of meer zien als een vaste last. Wel kan je deze kosten zelf beïnvloeden, indien je dit zou willen.

Heb jij inzicht in de hoogte van jouw vaste lasten

In onze opinie is het van groot belang om inzichtelijk hebben hoeveel je nu maandelijks kwijt bent aan de vaste lasten. Op die manier krijg je inzichtelijk hoeveel jouw persoonlijk maandbudget bedraagt dat je vrij kunt besteden. 

Indien je dit niet inzichtelijk hebt, dan kan het zo zijn dat je maandelijks eigenlijks te veel geld uitgeeft. Geld dat je eigenlijk niet hebt. Door een overzicht te maken dat laat zien hoeveel je vrij te besteden hebt voorkom je een dergelijke situatie.

Onopgemerkt in de financiële problemen komen

Door net te veel geld uit te geven kan je onopgemerkt in de financiële problemen terechtkomen.

Een creditcardrekening die oploopt, steeds regelmatiger en ook voor hogere bedragen rood staan en ga zomaar door.

Ook is het in dergelijke situaties verleidelijk om even snel wat geld van een goede vriend of vriendin te lenen. 

Dat geld dien je dan de maand erop weer terug te betalen, waardoor het tekort in die maand nog groter zal worden.

Financiele problemen

Het openen van extra bankrekeningen

Het openen van een aparte bankrekening, van welke bankrekening je de vaste lasten betaald, is in onze optiek een verstandige zet. Daarnaast kan je dan ook een aparte bankrekening openen waar je jouw persoonlijk maandbudget op stort.

Helaas is het wel zo dat bij veel banken je extra dient te betalen voor een extra bankrekening. Daarom zijn wij dan ook erg enthousiast over de opkomst van fintech banken. Banken zoals de N26 bank beiden de mogelijkheid om een gratis bankrekening te openen. Op die manier hoef je jouw persoonlijk maandbudget niet verder aan te spreken voor het openen van een extra bankrekening. Een gratis bankrekening openen is ook mogelijk bij de Openbank.

Ook bunq is in onze opinie een goede keuze. Het openen van een bankrekening bij bunq maakt het namelijk mogelijk om zonder extra kosten 25 extra bankrekening te openen. Zo kan je eenvoudig en zonder extra kosten verschillende bankrekeningen voor verschillende kosten openen.

  • Open een geheel gratis bankrekening
  • Voordelig betalen in buitenlandse valuta
  • Open een bankrekening zonder kosten
  • Altijd gratis pinnen bij bank Santander
  • 25 bankrekeningen voor één vaste prijs
  • Gunstige wisselkoers en transactiekosten
  • 5 bankrekeningen voor één vast bedrag
  • Inclusief gratis creditcard

Neem de tijd om jouw inkomsten en uitgaven overzichtelijk te maken

Helaas zijn er niet veel mensen die de tijd nemen om inzicht te krijgen in hetgeen ze nu daadwerkelijk aan vaste lasten kwijt zijn. Want naast dat het eigenlijk onmisbaar is om een dergelijk inzicht te verkrijgen, biedt dit je ook de mogelijkheid om te bekijken waar je geld kunt besparen. 

In de praktijk komt het regelmatig voor dat mensen eenvoudig geld kunnen besparen door onnodige uitgave te schrappen. Je zal er bijvoorbeeld van schrikken hoeveel mensen er in het bezit zijn van een ongebruikt abonnement op de sportschool.

Uitgaven en inkomsten verschillen van maand tot maand

Wij vinden het dan ook raadzaam om gewoon eens de maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. En als je een stap verder wilt gaan, dan kan je ook vast naar de komende maand kijken. 

Met name de uitgaven kunnen iedere maand verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met een jaarlijkse apk controle, maar kan het ook zo zijn dat je bepaalde verzekeringen per kwartaal voldoet. 

Maar ook alle inkomsten kunnen van maand tot maand verschillen. Bijvoorbeeld door overwerk dat wordt uitbetaald. Maar ook door het ontvangen van vakantiegeld of een 13e maand kunnen er hier grote verschillen ontstaan.

Persoonlijk maandbudget overzicht

Ga verstandig om met jouw geld

Met uit eten gaan op zijn tijd is uiteraard niks mis. Maar zorg ervoor dat jouw persoonlijk maandbudget het toelaat. Wanneer je elke maand net iets meer uitgeeft dan dat je jezelf kan veroorloven, kan je op den duur, zonder dat je het zelf in de gaten hebt in de financiële problemen terechtkomen. 

En je wilt toch gewoon dat jouw eigen situatie financieel gezond is? Weten hoeveel er binnenkomt en hoeveel eruit gaat zou eigenlijk iedereen gewoon dienen te weten.

Zoals al aangegeven, in onze opinie is het openen van een extra bankrekening bij bijvoorbeeld het eerder genoemde N26 of bunq hiervoor een handig hulpmiddel. Hierdoor kan je eenvoudig maandelijkse budgetten opstellen voor verschillende uitgaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *