Een bankrekening openen bij Payoneer

Payoneer is in Nederland iets minder bekend dan bijvoorbeeld de N26 bank of de Revolut. Toch is het ook voor Nederlanders interessant om hier een rekening te openen. Deze virtuele bankrekening is vooral populair bij freelancers die buiten de EUROzone actief zijn. Maar ook voor diegene die bijvoorbeeld een Amazon affiliate webshop runnen.

Het voordeel van deze online bankrekening

Het grote voordeel is dat je jezelf in verschillende valuta kan laten uitbetalen. Zeker als je bijvoorbeeld regelmatig kleinere bedragen in USD ontvangt, dan verlies je ontzettend veel geld aan bankkosten en wisselkoersverliezen. Dit kan je eenvoudig voorkomen door een rekening te openen bij Payoneer.

Op die manier kan je de bedragen in bijvoorbeeld USD laten storten op jouw Payoneer rekening. Vervolgens spaar je dan het bedrag op en kan je dan op een gegeven moment het gehele bedrag in een keer naar jouw Nederlandse bankrekening overmaken.

Op die manier bespaar je heel eenvoudig heel veel geld.

payoneer voordelen

Op dit moment is Payoneer actief in meer dan 200 landen en kan je in 80 verschillende valuta geld overmaken.

Een rekening openen is gratis

Het openen van een rekening is geheel gratis. Ook wanneer je geld ontvangt op jouw rekening bij Payoneer zijn er geen kosten aan verbonden. Op het moment dat je geld wilt overboeken naar jouw standaard bankrekening bij een ING of Rabobank, dan zijn hier wel kosten aan verbonden.

Open een gratis rekening

 

Transactiekosten bij betalen en overboeken

Maak je geld over naar een rekening in dezelfde valuta, dan betaal je een bedrag van 1,50€. 

Maak je bijvoorbeeld een bedrag over van een USD rekening bij Payoneer naar jouw EURO bankrekening dan wordt er een koersopslag van 2% toegepast op de wisselkoers. De wisselkoers op basis waarvan deze toeslag wordt berekend is de officiële middenkoers.

De opslag is relatief gezien best wel aan de hoge kant. Het voordeel zit hem er vooral in dat er geen extra transactiekosten worden berekend bij een overboeking. 

Ontvang je op jouw bankrekening bijvoorbeeld 10 x $100 vanuit Amerika, dan zal je dat rond de 50€ aan transactiekosten en wisselkoersverlies kosten.

Door deze bedragen eerst op een USD rekening bij Payoneer te laten storten en dan vervolgens in één keer $1,000 naar jouw EURO rekening overmaken, kan je fors besparen op deze kosten. Dit zal je dan ongeveer 19€ aan wisselkoersopslag kosten. 

Op die manier bespaar je dus eenvoudig een bedrag van 30€.

Het gebruik van een prepaid creditcard

Het is ook mogelijk om een prepaid creditcard aan te vragen, waar je vervolgens betalingen mee kan verrichten. Wel is het zo dat indien je een betaling uitvoert met deze kaart, dat er kosten in rekening worden gebracht. Deze variëren zo tussen de 1% en 3% afhankelijk van het soort transactie. 

De werking van de kaart kan je vergelijken met de prepaid creditcard van bunq.

Het Payoneer netwerk

Extra interessant is dat indien je geld overmaakt naar een andere rekening binnen het Payoneer netwerk, er geen kosten in rekening worden gebracht. Heeft bijvoorbeeld een klant of opdrachtgever een rekening bij de Payoneer, dan zou ik daar dan zeker ook een rekening openen. Op die manier wordt het mogelijk om geld over te maken zonder dat dit je iets kost.

Een payoneer rekening in combinatie met de N26 bank of Revolut

Het is dan ook een prima optie, om een rekening bij zowel de N26 bank of Revolut bank en Payoneer aan te houden. Op die manier kan je een overboeking doen van Payoneer in USD naar jouw USD rekening bij deze banken en vervolgens overmaken naar jouw EURO rekening.

Een bankrekening in vreemde valuta aanhouden

Daarnaast, verwacht je dat de USD koers gaat stijgen dan kan je op deze manier ook gratis een USD rekening aanhouden en eventueel profiteren van de koersstijging. Dit is echter meer speculeren en slechts een bijkomend voordeel en niet de primaire reden om een rekening te openen bij deze online bank.

Payoneer of paypal

In vergelijking met Paypal heeft overboeken van vreemde valuta via Payoneer zeker voordelen. Het wisselkoersverlies is lager bij Payoneer dan bij Paypal. De opslag op de wisselkoers bij Paypal is tussen de 2,5% en 4%.

Paypal was een van de eerste bedrijven met virtuele bankrekeningen. Het lijkt in mijn opinie echter op dat zij achterhaald worden door nieuwe en meer innovatie bedrijven. 

Voorlopig heeft Paypal nog een sterke marktpositie mede ingegeven door de naamsbekendheid en samenwerkingen met veel bedrijven, maar het zou mij niet verbazen als dit op termijn gaat veranderen. 

Zij zullen toch echt ook hun transactiekosten in de vorm van de wisselkoers moeten gaan verlagen om op die manier hun marktpositie te kunnen behouden.

Zelf heb ik in het verleden veel gebruik gemaakt van Paypal maar ben daar grotendeels vanaf gestapt. Dit omdat er gewoonweg betere opties beschikbaar zijn waarbij je veel minder in EURO`s hoef over te maken of simpelweg meer EURO`s ontvangt. En daar draait het immers allemaal om.

Onze conclusie

Ga je Payoneer vergelijken met een bank, dan kan je heel eenvoudig heel veel geld besparen. Het is echter voorlopig wel erg gericht op Amerika.

Voor Europeanen ben ik persoonlijk van mening dat de N26 bank of Revolut bank betere opties zijn. Doordat zij gebruik maken van Transferwise voor het doen van betalingen in vreemde valuta ben je hiermee goedkoper uit.

Je kan transferwise ook gebruiken in combinatie met een rekening bij Payoneer. Op die manier kan je de USD van jouw Payoneer rekening eenvoudig en voordelig overboeken naar jouw EURO rekening. Op die manier verlies je niks op de wisselkoers en betaal je slechts een paar euro aan transactiekosten.

Een ideale oplossing voor remote werken

Vooral voor freelancers die remote werken en daardoor betaalt worden in verschillende valuta anders dan de EURO is Payoneer een interessante optie. 

Je kan op die manier eenvoudig veel meer overhouden in EURO`s. 

6 Thoughts on “Payoneer | de bankrekening voor freelancers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *