Overstappen van bank

Is overstappen van Bank, zoals bij energieleveranciers vaak het geval is, de moeite waard? En kies je dan voor verantwoord en groen bankieren bij Triodos, of kies je voor een moderne en nieuwe online bank, zoals bunq, Revolut of N26.

Maar ga je dan direct ook helemaal overstappen of kies je in eerste instantie voor een tweede bankrekening?

Overstappen heeft ook de bankwereld bereikt

Waar het aantal mensen dat tegenwoordig van energieleverancier overstapt enorm hoog is, zie je dit nu ook steeds meer gebeuren bij banken. Mensen verlaten banken zoals ABN AMRO, SNS, ING en de Rabobank. Dit gebeurd echter nog steeds op relatief kleine schaal.

Overstappen van bank redenen

Een belangrijke reden voor het overstappen is het gevoerde beleid door deze banken. Er worden op slinkse wijze nog steeds hoge bonussen uitgekeerd en wat betreft duurzaamheid zijn het ook geen voorlopers.

Alleen dat is al voor veel mensen een reden om over te stappen naar een andere bank. 

En als die andere, nieuwe bank dan ook nog eens veel goedkoper is, dan wordt het natuurlijk helemaal interessant.

Een belangrijke reden voor het overstappen is het gevoerde beleid door deze banken. Er worden op slinkse wijze nog steeds hoge bonussen uitgekeerd en wat betreft duurzaamheid zijn het ook geen voorlopers.

Alleen dat is al voor veel mensen een reden om over te stappen naar een andere bank. En als die andere, nieuwe bank dan ook nog eens veel goedkoper is, dan wordt het natuurlijk helemaal interessant.

Geheel overstappen of een tweede rekening openen?

Vind je de stap om al je bankzaken over te hevelen naar een andere bank te groot, dan kan je ook in eerste instantie ervoor kiezen om een tweede bankrekening te openen. Kies je dan voor de N26 bank of een Revolut bank, dan kan je dit zelfs geheel gratis doen.

Overstappen van bank

Overstappen van bank vergt echter wel meer werk dan het overstappen van energieleverancier of internetprovider.

Je dient al jouw automatische incasso`s aan te passen, iedereen die geld op jouw rekening stort, zoals bijvoorbeeld jouw werkgever, te informeren over jouw nieuwe rekeningnummer en ga zo maar door.

Je kan jouw oude betaalrekening nog een tijdje aanhouden en dan alle binnenkomende bedragen automatisch laten doorstorten. Echter indien er nog afschrijvingen automatisch plaatsvinden en je beschikt niet over voldoende saldo, dan kunnen er hiervoor kosten in rekening worden gebracht. Dit zie je steeds meer gebeuren. Indien een automatisch incasso door een bedrijf niet kan worden uitgevoerd, wordt er direct een verhoging opgelegd.

Na verloop van tijd dien je dan wel de oude rekening bij de oude bank te sluiten. Anders blijf je dubbel betalen en dat is uiteraard niet de bedoeling. Doorgaans wordt hier een periode van 13 maanden voor aangehouden.

Gebruik maken van een overstapservice

Sommige banken bieden een gratis overstapservice aan om op die manier het overstappen gemakkelijker te maken. Zij kunnen echter niet alles voor jou doen. Door privacywetgeving zal je toch veel instanties en relaties zelf dienen te informeren.

Je moet dan ook even goed kijken welke betalingen er plaatsvinden vanaf jouw bankrekening, om zodoende alle partijen goed te informeren.

Kies je slechts voor een tweede bankrekening, in de vorm van een gratis bankrekening dan is dit minder van belang.

Een tweede bankrekening bij een internetbank

Wil je liever gewoon een extra bankrekening openen, dan is een tweede bankrekening bij een internetbank een goede optie.

Dit omdat een bankrekening bij deze internetbanken doorgaans gratis is. Je wilt natuurlijk met het openen van een tweede bankrekening niet nog meer gaan betalen voor het bankieren dan dat je nu al doet.

De beste opties voor een nieuwe of tweede bankrekening

Er zijn verschillende opties voor het openen van een nieuwe bankrekening, of het nu gaat om een tweede bankrekening of dat je wilt overstappen van bank en zodoende een nieuwe rekening wilt openen.

Gratis bankrekeningen

Voor het openen van een gratis bankrekening, zijn er twee opties.

Een rekening bij N26 openen

Bij de internet bank N26, kan je geheel gratis een nieuwe betaalrekening openen. Bij het openen van een bankrekening dien je de N26 app te downloaden. Bankieren doe je namelijk via de app van de N26.

Daarnaast ontvang je een pinpas en kan je ook nog eens gratis een prepaid creditcard aanvragen, in de vorm van een prepaid mastercard.

Verder kan iedereen boven de 18 jaar een rekening openen.

De bunq bank

bunq biedt geen gratis bankrekening aan. Wel is deze bank erg innovatief op het gebied van bankieren. Zo kan je bij het openen van een bankrekening direct 25 verschillende bankrekening openen. Dit kan erg handig zijn uit het oogpunt van beheren van budgetten en kosten.

Bij het bedrag van 7,99 zijn er standaard 3 bankpassen inbegrepen. Zo kan je een standaard maestro kaart, een prepaid creditcard en een standaard creditcard aanvragen voor dit bedrag.

Daarnaast maakt bunq, net zoals Revolut en de N26, gebruik van Transferwise.

Hierdoor wordt het mogelijk om goedkoop geld over te maken in vreemde valuta.

Er is geen sprake van een BKR controle of dergelijke, dus iedereen komt gewoon in aanmerking voor het openen van een gratis bankrekening.

De voordelen zijn dat je voordelig geld in vreemde valuta kan overmaken en ook zijn de eerste, 5 geldopnames per maand  gratis, ongeacht welke valuta. De N26 bank valt bovendien onder het depositogarantiestelsel, waardoor er weinig is om je zorgen over te maken.

De Revolut bank

De Revolut bank laat zich vergelijken met de N26 bank. Inmiddels is deze nieuwe bank ook in het bezit van een bankvergunning. waardoor zij zich met recht een bank mogen noemen. Daarnaast houdt dit ook direct in dat zij onder depositogarantiestelsel vallen.

Een bankrekening bij Revolut is gratis. Hiervoor dien je ook de app te downloaden, jezelf te registreren en een kopie van een identiteitsbewijs te overleggen. Revolut maakt goedkoop betalen in vreemde valuta mogelijk door de diensten van Transferwise.

KNAB Bank

Een bankrekening bij KNAB is niet gratis. Je betaald hiervoor 5 euro per maand, wat lager is dan hetgeen je bij andere banken betaald. Als nieuw klant ontvang je echter het eerste jaar wel 50% korting. Op die manier heb je dus een bankrekening voor slechts 2,50€ per maand.

KNAB is een Nederlandse bank. Het is een geheel online bank, dus je zel geen bankkantoor op straat tegenkomen. Daarentegen hebben zij wel een goede service en help desk.

Op die manier kan je telefonisch al jouw vragen stellen.

Een beleggingsrekening openen

Wil je gaan beleggen, dan zijn er een aantal andere banken die hiervoor in onze ogen uitermate geschikt zijn. Dit zijn de volgende:

BINCK Bank

Binck is een online bank, met de focus op beleggen. Het is hierdoor niet mogelijk om bij deze bank een standaard betaalrekening te openen. Je kan Binck dus alleen gebruiken als een alternatief voor naast een andere bankrekening.

Je kan na het openen van een rekening vervolgens kiezen om zelf actief te gaan beleggen, maar je kan dit ook door Binck laten doen op basis van het risicoprofiel wat over jou wordt opgesteld.

Het beleggen wordt dan door Binck voor jou uit handen genomen. Uiteraard worden er dan wel kosten in rekening gebracht, maar deze kosten zijn alleszins redelijk te noemen.

eToro

Bij eToro kan je een rekening openen, waarmee je de optie hebt om te beleggen in een groot aanbod van verschillende producten. Naast het beleggen in aandelen kan je bijvoorbeeld ook investeren in cryptocurrency, CFD en ETF. Wat eToro uniek maakt is dat er voor het handelen in aandelen geen transactiekosten in rekening worden gebracht.

Bux

Bux in een andere online aandelenbroker. Door het downloaden van de App van Bux zero kan je direct aan de slag. Wat betreft transactiekosten bestaan er verschillende modellen. Wil je geen limiet meegeven aan een aandelenorder, dan worden er geen transactiekosten in rekening gebracht. Bux Zero is overigen een Nederlands Fintech bedrijf.

Een nieuwe bank om te sparen

De spaarrente is dermate laag, dat overstappen je hier niet echt veel gaat opleveren.

Bij KNAB wordt er nog een spaarrente van 0,11% geboden. Dit houdt dus in dat je voor elke 1,000€ maar liefst 1,11€ aan rente ontvangt.

Bij Brand New Day is dit momenteel 0,1%, bij de ASN bank 0,03% en bij NBC direct wordt nog een rente van 0,2% geboden. Dan praat je dus over 2€ aan rente per 1,000€ op jouw spaarrekening. En dat is de hoogste spaarrente die je op dit moment kan vinden.

Voor een hogere spaarrente, dien je jouw geld langer vast te zetten door middel van een termijndeposito. Of dit een goed idee is, gezien de lage spaarrente, waag ik te betwijfelen.

In mijn optiek is het daarom dan ook niet zinvol om specifiek voor een hogere spaarrente te gaan overstappen naar een andere bank.

Daarnaast veranderen deze rentes continue. Soms verhogen zij deze marginaal, om zodoende nieuwe klanten aan te trekken. En dan kan het best zo zijn dat de bank die je uitgekozen hebt na een paar maanden helemaal niet meer de hoogste spaarrente aanbiedt.

Sparen bij een buitenlandse bank

De spaarrente is in Nederland lager in vergelijking met banken in het buitenland. Door het openen van een rekening bij Raisin en ook bij de Bigbank kan je profiteren van hogere rentes in andere landen. Doordat je jouw geld op deze manier onderbrengt bij andere Europese banken die onder het depositogarantiestelsel vallen hoef je niet bang te zijn dat je op deze manier jouw geld kwijtraakt.

Onze conclusie over overstappen van bank

Waar op andere gebieden overstappen naar een andere aanbieder de normaalste zaak van de wereld is, is dit bij het overstappen van een bank nog slechts marginaal het geval.

Enerzijds doordat overstappen naar een andere bank redelijk wat administratieve rompslomp met zich meebrengt, anderzijds omdat mensen huiverig zijn om weg te gaan bij een bank waar zij al vele jaren een trouwe klant zijn. Uit onderzoek van het programma Kassa van de VARA bleek dat 40% van de ondervraagde mensen overwoog om over te stappen, maar in de praktijk slechts 7% dit ook daadwerkelijk heeft gedaan.

Persoonlijk vinden wij dit erg jammer. Enerzijds omdat mensen op die manier geld laten liggen, door niet te profiteren van een goedkope bankrekening. En anderzijds wordt hiermee de positie van bestaande banken verstrekt.

Waar er bij energiemaatschappijen jaarlijks veel mensen overstappen, vindt er een hevige concurrentie plaats op het gebied van prijzen. Banken hebben deze noodzaak minder, omdat klanten loyaal zijn en niet zo snel overstappen.

Daardoor ontbreekt er de druk van klanten om hun diensten goedkoper te gaan aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *