Oranje spaarrekening

De oranje spaarrekening van de ING is een begrip in Nederland. Maar hoe zit het met de rente die je bij deze spaarrekening kunt ontvangen? Dat is uiteindelijk hetgeen waar het om draait. Ook al is de rente niet al te hoog op dit moment, alle beetjes helpen.

ING oranje spaarrekening

Tot op heden ontvang je nog geen rente. Wel is inmiddels de negatieve rente geschrapt. Per 1 december wordt er weer een rente vergoedt van 0,25%. Dit over een saldo tot en met 100.000. Naarmate het saldo hoger wordt, ga je steeds minder rente ontvangen. Over het saldo boven een miljoen euro wordt geen rente vergoedt.

VanT/mRente
€ 0€ 9.9990,25%
€ 10.000€ 1.000.0000,15%
€ 1.000.000 0%

Per maand hoef je dus nog steeds niet veel rente te verwachten. Om van de rente te kunnen leven, dien tientallen miljoenen op de bank te hebben staan. Per maand levert een miljoen euro je net iets meer dan 200 euro rente op.

Zijn er kosten verbonden aan een spaarrekening bij de ING?

De kosten van een oranje spaarrekening zijn nul. Dit geldt zowel voor het openen van een rekening als op maandelijkse basis. Je ontvangt echter ook geen bankpas. Bij de ING geld overmaken naar een oranje spaarrekening, is alleen mogelijk via het internetbankieren. Geld overmaken naar een betaalrekening is alleen mogelijk naar de tegenrekening.

Het is alleen mogelijk om een spaarproduct te openen, als je ook in het bezit bent van een betaalrekening. Een betaalrekening is niet gratis. Je zou dus eigenlijk kunnen stellen, dat de kosten zijn verwerkt in de kosten van de betaalrekening.

Ontvang je een vaste of variabele rente?

De rente die je ontvangt is variabel. Deze kan dus gaan stijgen of gaan dalen. Op dit moment zitten we in een stijgende trend. Mijn verwachting is dat deze trend nog wel even zal doorzetten, maar ook weer niet al te lang. 

Het lijkt er toch sterk op dat we met een recessie te maken gaan krijgen, hetgeen geen al te hoge rente rechtvaardigt. Dit zal de recessie alleen maar dieper gaan maken met alle gevolgen van dien. 

Wat zijn de alternatieven?

Nederlanders zijn een tijd lang huiverig geweest om een spaarrekening bij een buitenlandse bank te openen. 

Hier komt de laatste tijd steeds meer verandering in. Het depositogarantiestelsel is sinds het debacle met de Icesave bank behoorlijk aangescherpt.

Mocht er nu een bank failliet gaan, die onder het depositogarantiestelsel valt, dan heb je met een week het geld weer op jouw bankrekening staan. Geld bij een Europese bank buiten Nederland is dus gewoon net zo veilig als bij een Nederlandse bank.

Alternatieven oranje spaarrekening

Sparen via Raisin

Dit opent de deur naar interessante alternatieven. Persoonlijk maak ik gebruik van het platform van Raisin. Dit omdat Raisin het eenvoudig maakt om bij een buitenlandse bank te gaan sparen. Dit is een soort van marktplaats, waar inmiddels een groot aantal internationale banken bij is aangesloten. Wanneer jezelf een spaarrekening bij een buitenlandse bank wilt gaan openen, dan is dat best wel een uitdaging.

De rente die ik op die manier ontvang ligt fors hoger dan bij banken zoals de ING. Mijn vrij opneembare spaarrekening bij de Renault bank levert mij inmiddels 0.89% rente op. Wanneer je een termijndeposito wilt openen, dan kun je ook prima terecht bij Raisin. De rente voor meerjarige termijndeposito's ligt inmiddels al weer boven de 3%.

Actuele rentestanden

We trachten op onze website de verschillende rentepercentages zo actueel mogelijk te houden. Op dit moment zijn deze echter continu aan verandering onderhevig. Het is daarom ook verstandig, om ook de website van de banken te raadplegen voor de allerlaatste stand van zaken, met betrekking tot de rente voor spaarrekeningen en deposito sparen. 

 • Flexibel sparen met 0,80% rente
 • Termijndeposito 1 jaar - 2,3%
 • Flexibel sparen met 0,85% rente
 • Depositogarantiestelsel
 • 1,90% rente - 1 jaar termijndeposito
 • Depositogarantiestelsel
 • 2,85% rente bij een termijndeposito
 • Depositogarantiestelsel
 • 0,45% rente - vrij opneembare spaarrekening
 • 2,67% - 3 jaar termijndeposito
 • 0,41% rente - vrij opneembare spaarrekening
 • Zweedse bank - depositogarantiestelsel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *