Openbank is een onderdeel van de Spaanse Santander groep. Zij bieden in Nederland inmiddels ook de mogelijkheid tot het openen van een gratis bankrekening. De gratis bankrekening komt bovendien met een gratis betaalpas. 

Deze Spaanse bank is sterk aan het groeien. Het schept vertrouwen dat het moederbedrijf, Santander, een gerenommeerde bank is. Met activa ter waarde van 1,512 M€ is dit een grote speler. 

Dit maakt deze bank de 5e grootste bank van Europa. Groter dan elke Nederlandse bank. 

Nog snel even profiteren

Tot en met 31 mei 2020 loopt er een speciale actie. Tot die datum ontvangen de eerste 20,000 klanten het travel card plan gratis. 

Dit is een dienst waarvoor normaal gesproken 7,99€ per maand voor wordt berekend. Dit travel card plan is blijvend gratis voor deze 20,000 nieuwe klanten.

Met dit plan ontvang je exclusieve reisvoordelen. Denk hierbij aan gratis geld opnemen wereldwijd, een doorlopende reisverzekering en nog een aantal interessante voordelen. 

Openbank voordelen en nadelen

De pluspunten van de gratis rekeningen bij Openbank

Uiteraard wil je weten wat je krijgt wanneer je een bankrekening opent. Ook al is de bankrekening dan gratis, je dient er wel voor uit te kijken dat bijvoorbeeld bepaalde diensten niet extra duur zijn, zodat je uiteindelijk toch duurder uit bent. 

Wij hebben de voordelen van deze gratis online bankrekening op een rij gezet.

  1. Gratis geld opnemen

Je kan standaard 5 keer per maand gratis geld opnemen binnen de Eurozone. Geld opnemen bij een geldautomaat van Santander is overigens altijd gratis. Helaas is dit niet een van de meest voorkomende banken in Nederland.

  1. Veel mogelijkheden om mobiel te betalen

Op het gebied van mobiel betalen zit het wel goed bij de Openbank. Naast dat je de R42 betaalpas ontvangt, kan je ook gewoon mobiel betalen. Je kan gebruik maken van Apple Pay, Garmin Pay en Fitbit pay.

Ook al is Google pay niet direct beschikbaar, openbank pay is een eigen app van de Openbank, speciaal voor Android. Dus ook met een Android telefoon kan je gewoon eenvoudig mobiel betalen.

  1. Doneren aan het goede doel

Indien je dit wilt, dan kan je jouw betaling laten afronden, waarbij het verschil wordt gedoneerd aan een goed doel dat je hebt gekozen. 

  1. Card control biedt veel opties

De card control optie is een handige tool .Hiermee kan je heel specifiek de functies van jouw betaalpas in- en uitschakelen. 

Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor welke land je het mogelijk wilt maken om te kunnen pinnen. Ook kan je bijvoorbeeld het bedrag voor online aankopen beperken, zodat je minder risico loopt dat je rekening wordt geplunderd. 

  1. Ook beleggen is mogelijk

Openbank biedt naast hun gratis bankrekening ook de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen. Dit wordt Openbank Wealth genoemd. 

Het gaat hierbij om geautomatiseerd beleggen, een zekere vorm van beheerd beleggen. Er wordt hierbij voor jou een beleggingsportefeuille samengesteld op basis van een Robo advisor.

Open Wealth is overigens niet gratis. Tot een saldo van 20,000€ wordt er op jaarbasis 1,03% in rekening gebracht. Je kunt vanaf 500€ beginnen met beleggen op deze manier.

  1. Verschillende betaalpassen en een virtuele prepaid creditcard

Op dit moment kan je in Nederland alleen nog de R42 betaalpas aanvragen. De metalcard is nog niet beschikbaar.

Daarnaast is er speciaal voor het online shoppen de ecommerce card. Dit is een virtuele prepaid creditcard. Door deze te gebruiken en op te laden met slechts een beperkt saldo, kan je veilig online shoppen.

Wat zijn de minpunten van deze bankrekening?

Uiteraard is niet alles positief. Wat wij als een min zien is het volgende.

Betalen in vreemde valuta

Geld opnemen is met de Travelcard optie dan wel gratis, op de wisselkoers wordt er wel gewerkt met een opslag. 

Voor betalingen in vreemde valuta wordt namelijk de Mastercard wisselkoers gehanteerd. Hiervoor geldt een opslag van 2% ten opzichte van de middenkoers.

In mijn opinie is dit een gemiste kans, in vergelijking met bijvoorbeeld N26 of Bunq

Net zoals dit bij Revolut het geval is, wordt er door deze banken geen toeslag toegepast op de wisselkoers.

Onze conclusie

De gratis betaalrekening is onze opinie een goede optie. De app ziet er geavanceerd uit en ook met de beveiliging zit het wel goed. 

Het enige minpuntje in onze opinie is de toeslag op de wisselkoers die wordt berekend.