Online beleggen

De digitalisering is nog steeds in volle gang. De financiële wereld is hierop geen uitzondering. Online beleggen is dan ook iets wat nog steeds aan populariteit toeneemt.

De voordelen van de online wereld

Het grote voordeel van een online onderneming versus een meer traditionele, offline onderneming, zijn de kosten. Een onderneming die geheel online opereert heeft nu eenmaal veel minder kosten. Je hoeft geen kantoren of winkels aan te houden op dure locaties, waar je dan ook extra personeel voor dient aan te nemen en te betalen.

De lagere kosten voor een volledig online onderneming vertaalt zich vervolgens weer in gunstige prijzen en tarieven voor de consument. Dit zie je ook terugkomen bij online beleggen. Bij online brokers ben je minder kwijt voor de transactiekosten. En aangezien het bij beleggen om rendement draait, zorgen lagere kosten er automatisch voor dat je meer rendement overhoudt.

Nieuwe producten waarin je via het internet in kunt beleggen

Het aanbod van producten waarin je kan beleggen neemt nog steeds toe. Beleggen brengt echter altijd risico`s met zich mee en vaak zijn deze risico`s voor nieuwe beleggingsproducten nog groter dan bij het beleggen in aandelen. 

Zo zijn op dit moment de zogenoemde cfd`s erg populair. Bij een cfd koop je niet het aandeel zelf, maar je profiteert alleen van een koersbeweging. Bij een koersdaling ben jij echter ook degene die hiervoor opdraait. 

Op die manier kan je met een kleinere investering als het ware speculeren op basis van koersbewegingen van veel aandelen. Dit maakt het echter ook direct een enorm risicovol product.

Of de handel in cfd voor de beginnende belegger een goed product is, is maar de vraag.

Nieuwe beleggingsproducten

De praktijk leert dat er veel meer mensen zijn die met een cfd geld verliezen, dan er geld mee verdienen.

Beleggen in juridische procedures

Een ander nieuwe product waarin je kan investeren of beleggen zijn juridische procedures. Zo heeft Axiafunder het recent mogelijk gemaakt om te investeren in rechtszaken. Dit is iets wat in Amerika al zeer gebruikelijk is. 

Omdat het starten van een juridische procedure vaak zeer kostbaar is, wordt er gezocht naar investeerders die een gedeelte van de kosten op zich nemen.

Als tegenprestatie deel je dan mee in het hetgeen er uiteindelijk via de juridische procedure wordt uitgekeerd aan de belanghebbenden.

Via Axiafunder wordt het mogelijk gemaakt om ook als kleine belegger op die manier te gaan speculeren op basis van rechtszaken.

Via de website van Axiafunder kan je met relatief kleine bedragen deelnemen aan een juridische procedure. 

Online beleggen in rechtszaken

Het rendement hangt dan af van de de uitspraken in de specifieke procedure waarin je hebt geïnvesteerd. Het is dan vaak of een zeer hoog rendement, of je bent je geld kwijt. Een tussenweg is er eigenlijk maar zelden.

Geld investeren via crowdfunding

Ook crowdfunding wordt steeds populairder. Koop je via de aandelenbeurs een aantal aandelen van een groot bedrijf, hetgeen het onpersoonlijk maakt, via crowdfunding heb je veel meer betrokkenheid bij hetgeen waarin je jouw geld investeert. 

Via crowdfunding kan je het zo gek niet bedenken of je kan geld investeren. Wel is dit een vorm van beleggen buiten toezicht van het AFM, waardoor dit automatisch een groter risico met zich meebrengt. Crowdfunding is iets wat geheel online gebeurd. Er is hier dan ook  sprake van online beleggen.

Voordat je daadwerkelijk gaat beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen zou altijd vooraf dienen te worden gegaan door het vastleggen van een risicoprofiel. Hierbij speelt het doel waarvoor je wilt beleggen naast jouw persoonlijkheid een rol. Indien je gaat beleggen voor de lange termijn, is het vanuit de theorie namelijk zo dat je iets meer risico kunt nemen. 

Wil je echter gaan beleggen waarbij op niet al te lange termijn weer over het geld dient te beschikken, dan wordt beleggen met hoge risico`s sterk afgeraden. 

Het is in dat geval zelfs de vraag of je überhaupt wel zou moeten gaan beleggen en niet beter gewoon kunt gaan sparen. Ook al levert sparen weinig op, je geld is op die manier wel veilig en je kunt het opnemen wanneer jij dat wilt.

Beginnen met beleggen

Stel jouw risicoprofiel goed vast

De risico`s van beleggen is iets waarvan je goed doordrongen dient te zijn. Zelfs bedrijven die in het verleden als zeer solide en betrouwbaar te boek stonden hebben ook de nodige problemen gehad. Denk maar eens aan Ahold en de ABN AMRO, waar beleggers grote verliezen mee hebben geleden. Beleggen zonder enige vorm van risico is nu eenmaal een utopie.

Waar kan je een beleggingsrekening openen?

Nadat je jezelf op de hoogte hebt gesteld van de risico`s en ook hebt bepaald welk risico je zou willen nemen, dan dien je een beleggingsrekening te openen, om zodoende transacties te kunnen uitvoeren. 

Online beleggen doe je bijvoorbeeld via aandelen brokers  zoals eToro maar ook bij BUX zero kan je online beleggen tegen zeer lage tarieven. Via eToro kan je zelfs gratis online beleggen. Zij noemen zichzelf op dit moment dan ook de best broker die er beschikbaar is.

Een bijkomstig voordeel door online te gaan beleggen, via een platform van BUX of eToro, is dat je hiermee ook een proef account kan openen. 

Op die manier hoef je niet direct te gaan beleggen met echt geld. Je kan het eerst gewoon eens uitproberen. Op die manier kan je eenvoudig zien wat er was gebeurd indien je direct was begonnen met het beleggen met echt geld. 

Zelf beleggen of beleggen met advies?

Wanneer je begint met beleggen heb je ook de keuze in  hoeverre je dit geheel zelf wilt doen. Of dat je dit wilt doen met behulp van adviezen van beleggingsexperts. Je kan er zelfs voor kiezen om het beleggen en daarbij het gehele proces van kopen en verkopen, uit handen te geven. 

In dat geval wordt er gesproken van laten beleggen. In dat geval hoef je zelf eigenlijk niks te doen. Je hoeft alleen het geld op een beleggingsrekening te storten waarna de beursexperts met dit geld aan de slag gaan. 

Beleggen brengt risico met zich mee. Dit is iets wat je altijd in jouw achterhoofd dient te houden. Dit gaan we niet mooier voorstellen dan dat het in de praktijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *