Ondernemen en geldzaken

Ondernemen en geldzaken zijn  nauw aan elkaar verbonden. Zeker als je als Zzp`er aan de slag gaat, dan dien je hier goed bij stil te staan. Omdat je bij de rechtsvorm van een eenmanszaak hoofdelijk aansprakelijk bent, kan dit zomaar grote nadelige gevolgen hebben.

Dan kan de droom van een eigen bedrijf zomaar uitdraaien op een nachtmerrie, omdat je prive in de financiële problemen terecht komt.

Een eenmanszaak of bv oprichten?

De eenmanszaak heeft zeker ook voordelen opzichte van een bv. Zo kan je aanspraak  maken op verschillende belastingvoordelen en is het verzorgen van de belastingaangifte eenvoudiger. De hoofdelijke aansprakelijkheid is echter een groot nadeel.

Goed opstellen van de huwelijkse voorwaarden is dan ook van groot belang. Dit is een van de belangrijkste aandachtspunten bij het ondernemen en geldzaken.

Het belang van huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract

Indien je bent getrouwd of je woont samen, dan dien je extra aandacht te besteden aan de bezittingen van beide partners. Dit om ervoor te zorgen, dat ook niet de bezittingen van jouw partner verloren gaan, indien het mis gaat met het ondernemen. 

Ondernemen en geldzaken samenlevi

Laat je adviseren door een notaris

Indien je niet bent getrouwd maar wel samenwoont, dan is het samenlevingscontract van extra belang. De kosten van een samenlevingscontract staan in geen verhouding met de problemen die je hiermee kunt voorkomen. 

Laat je op dit gebied goed adviseren door een notaris in de buurt. Je kan tegenwoordig door het inschakelen van een online notaris misschien wel wat besparen op het gebied van de kosten van een samenlevingscontract, maar dit is echt specialistenwerk waarbij een advies van groot belang is. Ondernemen en geldzaken is nu eenmaal een complexe aangelegenheid wat om expertise vraagt.

In elke grote stad is wel een notaris te vinden, maak hier dan ook gebruik van. Of je nu een notaris in Almere of een notaris in een andere stad zoekt, er is er altijd wel een te vinden.

Een samenlevingscontract zorgt ervoor dat de bezittingen van een partner niet onder het ondernemersrisico vallen. Je kan hiermee de gevolgen van de hoofdelijke aansprakelijkheid aanzienlijk verminderen. 

Met alleen een idee ben je er nog niet

Een bedrijf starten houdt niet alleen in dat je een idee dient te hebben en vervolgens iets kan gaan verkopen, of jouw diensten kan aanbieden. Je dient er bijvoorbeeld ook voor te zorgen dat je voldoet aan administratieve verplichtingen. Maar ook dien je na te denken over de risico`s die je loopt. 

Ondernemen klinkt leuk en dat is het ook, maar je dient er niet te makkelijk over te denken. Er komt meer bij kijken dan je zou verwachten. Vanuit dat oogpunt is het opstellen van een goed ondernemingsplan essentieel. 

Het belang van een goed ondernemingsplan

Het opstellen van een ondernemingsplan zorgt er niet alleen voor dat je inzichtelijk krijgt of jouw plan levensvatbaar is, het zorgt er ook voor dat je over bepaalde zaken goed dient na te denken.

Denk bijvoorbeeld aan het startkapitaal wat je nodig hebt. De uitkomst zal bijna altijd zo zijn, dat je meer geld nodig hebt, dan dat je in eerste instantie had gedacht. Dit geeft je op voorhand de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat je dat geld bij elkaar krijgt. 

Ondernemen en ondernemingsplan

Of je dit nu gaat financieren uit eigen middelen, of je gaat een zakelijke lening afsluiten. Indien je er pas achterkomt dat je toch meer geld nodig hebt dan gedacht, terwijl je al begonnen bent met ondernemen, dan kan dit er al snel toe leiden dat het voortbestaan van jouw onderneming in gevaar komt. En dat eigenlijk al voordat je daadwerkelijk bent begonnen met ondernemen. 

Hulp bij het ondernemen

Naast het advies van een notaris om zaken zoals een samenlevingscontract goed op te zetten, is er voor zelfstandige ondernemers vaak nog extra ondersteuning nodig. Op dit gebied kan de kamer van koophandel je op bepaalde vlakken verder helpen. Zoals uitleg over de regeling bijstand voor zelfstandigen, wanneer je door het stoppen van de TOZO in oktober 2021, in de financiële problemen dreigt te komen..

Voor financiële ondersteuning kun je jezelf tot een bank wenden. Eventueel kan je voor financiële steun ook op zoek gaan naar andere investeerders, zoals Business Angels. 

Dit is echter niet iets wat echt geschikt is voor zzp`ers. De schaal van een onderneming zal vaak te klein zijn om het interessant te maken voor grote investeerders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *