Nul procent rente

Nul procent rente, het is iets waar we helaas al aan gewend zijn. Wel is het zo, dat dit ook zijn invloed heeft op geld lenen. Geld lenen is namelijk ook goedkoop. Bijvoorbeeld een nieuwe auto kopen op afbetaling is relatief goedkoop op dit moment. Hetgeen je per maand kwijt bent, zal aanzienlijk lager uitvallen dan een jaar of 5 geleden.

De gevolgen voor de economie

Omdat er sprake is van 0% rente, zijn mensen eerder geneigd om geld uit te geven. Indien je een rente van 5% zou ontvangen, dan zorgt het uitgeven van geld ervoor, dat je minder rente ontvangt en het inkomen als het ware achteruit gaat. 

De lage rente zorgt daarom voor hogere bestedingen. In mijn opinie is dit ook een van de redenen voor de hoge inflatie. De enorme vraag naar allerlei producten, stuwt de prijzen omhoog. 

Zelfs voor de energieprijzen speelt dit een rol. Voor alles wat er geproduceerd wordt, is er energie nodig. De vraag van consumenten zorgt ervoor dat de productie wordt opgeschroefd, waardoor de energieprijzen omhoog gaan. 

Voordelig voor de overheid

Voor de overheid is de lage rente erg voordelig. Niet alleen wordt de economie hierdoor gestimuleerd, zij kunnen ook goedkoop geld lenen.

Alle plannen die het kabinet op dit moment heeft, waren niet mogelijk geweest met een hogere rente. Want als je een miljard euro leent, dan is elke procente rente die je dient te betalen een bedrag van 10 miljoen euro. 

Bedraagt de rente 5 procent, dan betaal je jaarlijks een bedrag van 50 miljoen euro voor elke miljard euro die je leent. Daarbij die je te bedenken, dat indien de overheid geld gaat lenen dat het vaak ook direct om vele miljarden gaat.

0 procent rente overheid

Het is dan ook niet de verwachting dat de centrale bank de rente meer dan marginaal zal verhogen. Zeker gezien de grote onzekerheid in de wereld op dit moment.

Sparen in het buitenland

In alle Europese landen is de rente laag. Er is echter niet in elk land sprake van nul procent rente. Buitenlandse banken bieden nog wel een iets hogere rente. Hierbij dien je echter niet te denken aan een hoge rente. De maximale rente die je op dit moment kunt ontvangen bij een vrij opneembare spaarrekening ligt zo rond de 0,25%. 

Bij een termijndeposito van vijf jaar, kan deze rente die je kunt ontvangen oplopen tot ongeveer 1,25%. Dit is op dit moment wel het maximale wat je aan rente kunt ontvangen. Dat in ieder geval wel meer dan de 0 procent rente in Nederland. 

Om een spaarrekening in het buitenland te openen, kun je jezelf registreren bij Raisin. op onze site kun je meer teruglezen over Raisin en de spaarmogelijkheden die dit platform aanbiedt.

Ook maken veel Nederlanders gebruik van een spaarrekening bij de Bigbank, om op die meer meer dan nul procent rente te ontvangen.

Alternatieven voor sparen

Alternatieven voor sparen zijn er voldoende. Op die manier zou je meer rendement kunnen behalen dan de nul procent rente. Garanties heb je dan echter niet. Je loopt altijd het risico van een negatief rendement. 

Op die manier kan je zelfs een gedeelte van jouw vermogen verliezen. Er wordt dan ook door de AFM altijd geadviseerd om niet jouw gehele vermogen te gaan beleggen. Alleen geld dat je kunt missen, zou je eventueel kunnen beleggen. Op die manier voorkom je dat je in de financiële problemen terecht komt, in het geval het beleggen verkeerd zou uitpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *