Eigenlijk zou iedereen een noodbuffer dienen te bezitten. Op die manier kan je terugvallen op een spaarpotje, in situaties dat je dit nodig hebt. Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren, waardoor wat extra geld achter de hand erg prettig is.
Inhoudsopgave
Opbouwen van een noodbuffer
Als alles goed gaat, dan zal je al snel denken dat je geen noodbuffer nodig hebt. Dat is echter de situatie om te beginnen met het opbouwen van een spaarpot. Je kunt hierbij eens voor jezelf bekijken hoeveel geld je per maand nodig hebt. Dan kan je een noodbuffer opbouwen, om bijvoorbeeld een aantal maanden van te leven.
Zet het geld op een aparte rekening
Het bedrag dat je hiervoor spaart, zou je op een aparte spaarrekening dienen te zetten. Een bedrag op een spaarrekening geef je nu eenmaal minder snel uit dan geld dat op een betaalrekening staat.
Eventueel zou je ook een gratis bankrekening kunnen openen bij een bank zoals de N26 of de Openbank en het geld daarop storten. Zolang het geld maar niet op de betaalrekening staat die je dagelijks gebruikt. Ook zou je een spaarrekening via Raisin kunnen openen, om toch enige rente te ontvangen.
Ik zou het geld wel altijd op een spaarrekening of aparte bankrekening zetten. Persoonlijk beleg ik niet met dit geld. Ook al is het irritant dat je geen rente ontvangt, het voordeel is wel dat je exact weet hoeveel geld je achter de hand hebt.
Als je gaat beleggen dan kan de waarde fluctueren. Een noodbuffer is een bedrag waarvan je zeker dient te weten dat het beschikbaar is. Deze zekerheid heb je bij beleggen niet.
Alleen gebruiken voor noodsituaties
Er zijn verschillende situaties te bedenken waarbij je gebruik kunt maken van het gespaarde geld. Persoonlijk zorg ik er wel altijd voor dat ik dit geld echt alleen gebruik, voor echte noodsituaties. Indien ik een maand een keer krap zit, dan spreek ik het geld niet aan. Ik probeer het gebruik van de noodbuffer zoveel mogelijk uit te stellen.
Ben je in het bezit van een eigen woning, dan kun je tegen verschillende kosten aanlopen. Indien de CV ketel kapot gaat en deze dient te worden vervangen, dan praat je toch al snel over 1.500€ om deze te vervangen.
Om dit te betalen van het salaris dat je elke maand ontvangt is dan meestal niet mogelijk. Door hier geld voor opzij te zetten, kan je deze kosten gewoon voldoen. Je hoeft dan geen geld te gaan lenen wat je weer rente gaat kosten.
Hoeveel geld opzij zetten?
Hoeveel euro per maand je opzij zou moeten zetten, is iets wat jezelf zou moeten beslissen. Zelf probeer ik de norm van het Nibud te volgen en 10% van mijn inkomen te sparen. Maar ook als dit teveel is voor jou, dan kan een klein bedrag per maand je toch zeker helpen.
Stel in het voorbeeld van de CV ketel die kapot gaat. Ook al heb je maar de helft van het bedrag als noodbuffer, dat zal toch zeker helpen.
Leven met minder stress
Door een buffer aan te houden krijg je meer gemoedsrust. Je hoeft je dan geen zorgen te maken indien er eens iets kapot gaat. Je zal namelijk vaak zien, dat als er eenmaal iets kapot gaat, dat er dan in korte tijd meerdere apparaten kapot gaan.
Vanuit dit oogpunt is het dan ook van belang om genoeg geld opzij te zetten, waarbij jij je goed voelt.
Daarnaast dien je dan voor jezelf te bepalen hoeveel geld je elke week, of misschien een keer per jaar, wanneer je jouw vakantiegeld ontvangt, opzij zet.
Naast dat er zaken kapot kunnen gaan, kan je ook jouw baan verliezen. Ik den dat de lockdowns ons wel hebben geleerd dat er zomaar iets kan gebeuren, wat je totaal niet had verwacht. Indien je bijvoorbeeld jouw baan verliest, dan zou het toch wel een erg prettig gevoel geven, indien je genoeg geld achter de hand hebt, om zes maanden van te kunnen leven. Dit zal de stress aanzienlijk doen afnemen.
Doel bereikt; En dan?
Heb je jouw doel bereikt en het bedrag dat je als noodbuffer wilt aanhouden bij elkaar gespaard? Dan hoef je zeker niet te stoppen met sparen. Je kan dan gaan sparen voor andere zaken. Misschien een luxe vakantie of een nieuwe auto. Of wat dacht je ervan dat je dermate veel spaargeld bezit dat je eerder kunt stoppen met werken?