Negatieve rente betaalrekening

Gelukkig is het nog niet zover, een negatieve rente betaalrekening. Maar het scheelt niet veel meer. De rente die je krijg op een lopende rekening is verwaarloosbaar, maar laat staan dat je rente moet gaan betalen! Is het realistisch dat banken in de toekomst een negatieve rente gaan berekenen over elk saldo?

Wat houdt negatieve rente in?

Dit houdt simpelweg in dat je moet betalen voor het stallen van jouw geld. Het geld dat je op een rekening hebt staan wordt dus gewoon elke maand minder. Gewoon omdat je het geld op een bankrekening hebt staan.

Hoe hoog is de rente eigenlijk die je ontvangt op een betaalrekening?

Dit zijn op dit moment, december 2018, de rentes die u per jaar ontvangt op uw betaalrekening. Per maand is dit helemaal te verwaarlozen.

De rentestanden per bank:

Ook de ING en Rabobank hebben een rente van 0% op de betaalrekening. Bij alle grote banken krijg je dus geen, of heel erg weinig rente. Wel moet je nog gewoon betalen voor het openen van een bankrekening.

Is negatieve rente bij een betaalrekening realistisch?

Ik ben van mening dat hier onderscheidt moet worden gemaakt tussen privérekeningen en zakelijke rekeningen.

Voor privérekeningen zie ik dit niet zo snel gebeuren. De negatieve publiciteit die dit voor banken zal opleveren zal het toch al niet zo goede imago van banken nog verder aantasten.

Voor bedrijven ligt dit anders. Op zakelijke betaalrekeningen wordt door veel banken al geen rente meer betaald. Daarnaast zal het voor het imago niet zoveel schade opleveren als grote bedrijven geen rente meer op hun betaalrekening krijgen bijgeschreven.

Daarnaast zijn de bedragen die omgaan op zakelijke betaalrekeningen veel groter. De impact voor de bank is daarom voor zakelijke betaalrekeningen veel groter.

Negatieve rente bedrijven

Particulieren hebben doorgaans geen grote bedragen op hun betaalrekening staan en daarom levert het voor een bank ook niet veel op.   

Negatieve spaarrente

Naast een betaalrekening is er natuurlijk ook een spaarrekening. Ook de rente op spaarrekeningen is uitermate laag. Echter, een negatieve rente op een spaarrekening is nog een stap verder dan een negatieve rente betaalrekening. Dit is bij grote bedragen inmiddels ook realiteit. Dit is dan ook een reden dat meer en meer Nederlanders hun spaargeld onderbrengen bij buitenlandse banken. Op die manier kan je naast het voorkomen van het betalen van een negatieve rente zelfs nog enige rente ontvangen.

Het depositogarantiestelsel zorgt er daarnaast voor dat spaargeld veilig is. Gebeurtenissen in het verleden zoals met Icesave zullen dan ook niet meer voorkomen.

Sparen via Raisin is ook mogelijk voor Nederlanders. Je kunt eenvoudig in meerdere Europese landen een spaarrekening te openen.  De hogere rente die je in andere landen ontvangt maakt dit interessant. De rente kan oplopen tot wel 1,4%. Daarnaast ontvang je een welkomstbonus. 

De eerste 6 maanden ontvang je een rente van 2% rente over een maximaal saldo van 5,000€. Over het meerdere ontvang je nog steeds 0,2% rente, wat ook de rente is na de eerste 6 maanden. Verder is er geen sprake van aanvullende voorwaarden.

Bij de Bigbank bedraagt de rente bij flexibel sparen op dit moment 0,25% Ga je deposito sparen, dan kan deze rente zelfs oplopen tot wel 1,5%. Hierbij is het  Europese depositogarantiestelsel gewoon van kracht. Een spaarrekening open je ook gewoon in euro`s. 

Hoe wordt de rente vastgesteld

Centrale banken bepalen de rente op basis waarvan Nederlandse banken vervolgens hub rente bepalen.. Een belangrijk instrument is hier de zogenaamde EURIBOR. Dit is de rente die banken elkaar berekenen wanneer er onderling geld wordt geleend. Veel tarieven worden hiervan afgeleid, omdat dit als het ware hetgeen is wat een bank moet betalen voor hun geld.

Op de EURIBOR wordt een toeslag toegepast. De EURIBOR zelf is al jaren negatief.

Wanneer gaat de rente weer stijgen?

Wanneer de rente gaat stijgen, is een lastig te beantwoorden vraag. De rente is al jarenlang erg laag. Een stijging van de rente heeft normaal gesproken een negatieve impact op de economie. Omdat het duurder wordt voor bedrijven om geld te lenen, zal er minder worden geïnvesteerd.

Ook voor particulieren wordt het duurder om bijvoorbeeld iets op afbetaling te kopen, zoals bijvoorbeeld een auto.

Daarom zal er door de centrale banken dan ook niet zomaar besloten worden om de rente te gaan verhogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *