Nederlandse banken

Via het internet bankieren kan je bij veel banken terecht. In Nederland zijn er maar liefst ongeveer 85 banken actief. Dat is waarschijnlijk meer dan dat je had gedacht. Sommige banken zijn erg bekend, maar er zijn ook banken waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord.  En wat zijn nu nog echt de Nederlandse banken?

Wat zijn de Nederlandse banken?

Er zijn veel banken actief in Nederland. De volgende banken zal een ieder wel kennen en zijn ook echte Nederlandse banken:

  • ABN AMRO
  • Rabobank
  • ING Bank
  • BINCK Bank
  • SNS Bank
  • Friesland Bank

Daarnaast zijn er nog veel meer banken die ook Nederlands zijn, maar iets minder bekend. Voorbeelden hiervan zijn:

  • KNAB Bank (Onderdeel van Aegon)
  • Triodos Bank
  • Theodoor Gillesen
  • Van Lanschot bankiers
  • Regio Bank
  • OHRA Bank
  • bunq bank

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Veel nieuwe banken actief in Nederland

De laatste jaren zijn er relatief veel nieuwe banken bijgekomen. Zo zijn de Binck Bank en Knab bank relatief nieuw.

Deze banken hebben het kenmerk dat dit online banken zijn die geen kantorennetwerk hebben. Je kan er bijvoorbeeld niet terecht om contact geld te storten, maar wel gewoon een betaalrekening aanhouden.

Buitenlandse banken in Nederland

Ook grote buitenlandse banken zoals bijvoorbeeld JPMorgan, BNP Paribas en de Deutsche Bank zijn actief in Nederland. Zij richten zich echter meer op het zakelijke segment.

Een gerenommeerde buitenlandse bank zoals Bank Santander daarentegen, richt zich ook op de particuliere markt.

Nieuwe Buitenlandse internetbanken

Dit is het meest nieuwe fenomeen. Buitenlandse internet banken die zeer goedkope bankrekeningen aanbieden.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de N26 bank. Dit is als het ware mogelijk gemaakt door de introductie van het IBAN stelsel.

De N26 bank profileert zich als prijsvechter en biedt een bankrekening erg goedkoop aan. Het is dan ook niet voor niks dat deze bank sterk aan populariteit aan het winnen is.

Deze bank is bovendien voor zowel particuliere als zakelijke klanten interessant.

Beursgenoteerde banken

Wel moet ik erbij zeggen dat de meeste banken zoals de ABN AMRO en de ING beursgenoteerd zijn. Dus ondanks dat de banken Nederlands zijn, kan het natuurlijk goed zijn dat de aandelen in handen zijn van buitenlanders.

Hoeverre je dan nog van een Nederlandse bank kan spreken is in deze gevallen dan ook twijfelachtig. De grote aandeelhouders oefenen over het algemeen behoorlijk wat druk uit over het te voeren beleid. En op die manier zou het best zo kunnen zijn dat het beleid van de bank voor een behoorlijk  groot gedeelte vanuit het buitenland, via de grote aandeelhouders, wordt beïnvloed

Op dat gebied is de Rabobank, als niet beursgenoteerde bank, een uitzondering.

Voordelen van Nederlandse banken

Dat is het toezicht door de Autoriteit Financiële Markten AFM. Deze organisatie houdt toezicht op het bankwezen. Zo dient een bank in Nederland in het bezit te zijn van een vergunning.

Het gaat te ver om te zeggen dat het in andere landen slecht geregeld is, maar je kan zeker zeggen dat het in Nederland goed geregeld is.

Depositogarantiestelsel

Dit stelsel garandeert banktegoeden tot en met 100,000€. Wel is het zo dat de bank een Nederlandse bankvergunning moet bezitten om hiervoor in aanmerking te komen.

Europese regelgeving verplicht echter elk land een dergelijk stelsel te hanteren. Hoe dat in praktijk uitwerkt verschilt van land tot land. Bovendien is het natuurlijk maar afwachten, indien er iets mis gaat, in een ver land, of u ook daadwerkelijk en vooral ook wanneer je jouw geld krijgt.

Wat dat betreft is Nederland toch een van de betrouwbaarste landen op dit gebied.

Besparen op de bankkosten

Daarentegen zijn de Nederlandse banken niet het goedkoopste op het gebied van bankieren. Daarom ben ik dan ook van mening dat het goed is dat er meer en meer buitenlandse banken actief worden.

Niet alleen omdat zij betere tarieven aanbieden, maar ook is het zo dat concurrentie een goede invloed heeft op het prijsniveau. En mijn verwachting is dat dit in de komende jaren alleen nog maar gaat toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *