De naam debit mastercard vind ik persoonlijk altijd verwarrend. Een mastercard is eigenlijk per definitie een creditcard. Dus eigenlijk is dit een debit creditcard. Maar wat is dit nu eigenlijk?

Een gratis Debit mastercard ontvangen

Bij het openen van een rekening bij de N26 bank ontvang je een debit mastercard. In het geval je deze ontvangt bij een N26 rekening, is deze ook nog eens geheel gratis.

Het verschil met een prepaid creditcard

Het lijkt in principe veel op een prepaid creditcard. Het kenmerk van een prepaid creditcard is dat je eerst geld moet storten alvorens je de kaart kunt gebruiken. 

Bij een debit mastercard van de N26 is dit echter niet het geval. Je hoeft geen saldo op de kaart te storten. Het is echter wel zo dat je saldo op je rekening dient te hebben staan om de kaart te kunnen gebruiken. Je krijgt dus geen krediet, zoals bij een standaard creditcard.

Geen BKR toetsing of inkomenseisen

Omdat er niet met een krediet wordt gewerkt, komt er ook geen BKR toetsing of BKR registratie aan te pas. Dit is bij een standaard mastercard in de vorm van een creditcard wel het geval. Bovendien wordt er bij het aanvragen van een dergelijke creditcard ook een inkomenstoets uitgevoerd.

Bij een debit mastercard van de N26 is dit alles dus niet het geval. Iedereen komt gewoon in aanmerking voor deze kaart.

De acceptatie van de kaart

De acceptatie van de mastercard wordt in Nederlands steeds uitgebreider. Je kunt er echter nog niet overal mee terecht. 

Veel supermarkten accepteren bijvoorbeeld geen creditcards. Mijn inziens komt dit door de relatieve hoge transactiekosten die in rekening worden gebracht voor de ontvanger van een creditcard betaling.

Jaarlijkse bijdrage van een prepaid creditcard

Voor de aanschaf van een prepaid creditcard wordt normaal gesproken jaarlijks een bedrag in rekening gebracht. Dit is bij de N26 debit mastercard niet het geval. Deze is geheel gratis. Net zoals de bijbehorende bankrekening. In onze opinie is dit dan ook een goede optie indien je een prepaid creditcard zou willen aanschaffen.

De combinatie met een gratis bankrekening

Want naast dat je op deze manier gratis de beschikking krijgt over een prepaid creditcard, krijg je ook een bankrekening gratis. In onze opinie is het grote voordeel van deze gratis bankrekening dat het overboeken van vreemde valuta vele malen goedkoper wordt. Dat kan je echt heel veel geld schelen, als je bijvoorbeeld een rekening in Amerikaanse Dollars dient te betalen.

Ook al doe je dit niet vaak, het kost je helemaal niks. Dus waarom zou je dat dan eigenlijk niet doen. Inmiddels gingen al meer dan 100,000 Nederlanders je voor. Wereldwijd zijn er inmiddels al meer dan 5 miljoen klanten bij de N26 bank. En vergeet niet dat het hier om een Duitse bank gaat. Je bent voor het banktegoed dus gewoon gedekt door het depositogarantiestelsel. 

Zo lang je er maar voor zorgt dat je niet meer dan 100,000€ op je rekening hebt staan, hoef je jezelf nergens zorgen over te maken. 

Dit geldt echter voor elke bank. De kredietcrisis heeft wel geleerd dat je er bij geen enkele bank zonder meer vanuit kan gaan dat deze bank financieel gezien niet in de problemen terecht gaat komen. En het lijkt er ook niet op dat banken hier veel van hebben geleerd.