Heeft u wel eens gehoord van N26 bank? De kans is groot van niet. Toch heeft het mijn interesse gewekt en daarom ben ik er eens dieper ingedoken wat de N26 bank nu precies is. En is de N26 bank een interessant optie voor Nederlanders. Het lijkt erop dat met de komst van deze bank de bankwereld echt de overstap gaat maken naar de digitale wereld. Is het verstandig een betaalrekening te openen bij de N26 bank.

Historie van de N26 bank

Deze bank is geregistreerd in Duitsland en is dus een Duitse bank en geen Nederlandse bank. Dat is een goed begin. Uit ervaring weet ik dat op het gebied van het bankwezen Duitsland uitermate strikt is en dit ook zeer sterk naleeft. Wetgeving op gebied van privacy is in Duitsland enorm strikt en dat kan je maar beter naleven. De nieuwe Europese data privacy wetgeving is gebaseerd op het systeem wat in Duitsland al jaren van kracht is.

En aangezien in jaren als CFO in Duitsland heb gewerkt, weet ik dat het naleven van wetgeving een must is. Er zijn regelmatige audits en bij niet naleving kan dit zelfs leiden tot gevangenisstraffen van directieleden. Dat zit dus wel goed.

Deze bank is opgericht in 2013 door Valentin Stalf and Maximilian Tayenthal. In de tussentijd hebben vooraanstaande investeerders in totaal 215 miljoen dollar geïnvesteerd. Partijen zoals Allianz X, Tencent Holdings Limited en zelfs mensen van het management team van Zalando hebben hun geld toevertrouwd aan N26 als investering.

De onderneming is hard gegroeid. Inmiddels werken er meer dan 50 mensen en hebben ze kantoren in vooraanstaande steden zoals Barcelona, New York en Berlijn.

Kijkend naar het management team dan zie je mensen met veel ervaring binnen het bankwezen en op het gebied van online pnline betaalplatformen. Het geeft mij een beetje het gevoel van de Google op het gebied van online betalen. Vooruitstrevend en marktleider op dit gebied.

N26 bank

Hoe werkt het?

Rekeningen openen bij de N26 bank gebeurt geheel online en is super eenvoudig . Zoals het hoort bij een bankrekening wordt er gewerkt met IBAN. Je krijgt dus een IBAN nummer voor jouw bankrekening.

Aangezien alles via een app wordt gedaan dien je wel in het bezit te zijn van een smartphone die compatibel is om zodoende de N26 app te kunnen gebruiken. Dit zal echter geen probleem zijn voor het overgrote gedeelte van de mensen.

Nadat dit proces is voltooid en de identiteit, verzendadres en e mailadres is vastgesteld, kan je via een SEPA transfer geld overmaken naar jouw nieuwe rekening bij de N26 bank.

Daarna ontvang je jouw Mastercard die dient als bankkaart. En dan heb je dus een nieuwe bankrekening geopend. Je kan eventueel ook direct een maestro kaart aanvragen. Deze kost normaal 34,80€ per jaar, maar krijg je gratis. Dit is vooral bedoeld voor plekken waar geen Mastercard wordt geaccepteerd.

Kosten van de N26 bank

Het basispakket is geheel gratis. Met de geopende bankrekening kan je betalingen doen en ontvangen. Bovendien is dit geheel gratis voor alle valuta. En dat is direct een groot voordeel. Banken rekenen veelal kosten voor het doen en ontvangen van betalingen in valuta anders dan EURO. Ook ontvang je een gratis Mastercard. Dit is wel een zogenaamde debit Mastercard, dus je kunt deze niet als creditcard gebruiken. Je hebt saldo nodig om er mee te kunnen betalen.

Daarnaast is er ook de N26 Black. Dit pakket kost 9,90€ per maand. Bij dit pakket kan je gratis vreemde valuta opnemen waar ter wereld je ook bent. Reis je veel en pin je regelmatig buiten Europa, dan kan dit interessant zijn.

Bovendien krijg je er een verzekeringspakket bij van Allianz. Dit verzekeringspakket omvat:

  • Een uitgebreide doorlopende reisverzekering.
  • Aanvullende garantie op jouw aankopen. Je krijgt maximaal 1 jaar extra garantie op aankopen gedaan met de N26 Black kaart, bovenop de garantie van de product.
  • Overval verzekering voor contant geld. Hopelijk heb je dit nooit nodig, maar wordt je binnen 24 uur nadat je geld hebt gepind overvallen, dan is het bedrag wat je opgenomen hebt verzekerd.
  • Diefstalverzekering van de mobiele telefoon. De telefoon die je registreert bij het openen van de N26 rekening is verzekerd voor diefstal.
N26 bank

Geld opnemen en storten

Met de mastercard kan je contant geld opnemen bij een geldautomaat. Wel is het zo dat je dit 5 keer per maand gratis kunt doen. Daarna worden er kosten in rekening gebracht.

Wel is het belangrijk om te vermelden dat indien je jouw maestro kaart gebruikt om geld op te nemen dat hier wel kosten aan zijn verbonden. Dus eigenlijk is het omgekeerd van je op dit moment gewend bent. Geld opnemen met een mastercard kost geld terwijl pinnen met je normale bankpas gratis is.

Omdat je tegenwoordig zoveel per pin betaald, zie ik hier geen groot probleem. Pinnen bij een geldautomaat  doe ikzelf tegenwoordig nog maar sporadisch.

In Nederland is het storten van contant geld nog wel iets wat niet kan. Er zijn geen kantoren waarvoor je hier terecht kunt.

Depositogarantiestelsel

Aangezien het gaat om een Duitse bank, die in het bezit is van de benodigde vergunningen is het Duitse depositogarantiestelsel van toepassing. Bedragen t/m 100,000€ zijn dus gegarandeerd bij de Duitse staat.

En dit is dus zeer prettig om te weten. Ik heb toch liever dat de Duitse staat mijn geld garandeert dan dat dit gedaan wordt door een of ander onbetrouwbaar land. Of een land dat er financieel niet goed op staat zoals Griekenland.

N26 bank

Is het gebruik veilig?

Zoals het hoort bij een bankrekening heeft veiligheid de absolute prioriteit. Zo wordt er gebruik gemaakt van 3D beveiliging. Hierbij krijg je standaard een push notification elke keer wanneer de kaart wordt gebruikt.

De app is op dit moment nog niet beschikbaar in het Nederlands. Echter termen zoals bank account, direct bank en your account spreken voor zich. Daar heb je geen cursus Engels voor nodig.

Google pay

Google pay kan je gebruiken in combinatie met een rekening bij N26. In Nederland is het gebruik hiervan nog er gering, maar in de toekomst zou dit hoogstwaarschijnlijk wel gaan veranderen. En dan ben er dus al klaar voor.

Zakelijk gebruik van N26

Het nadeel is dat de N26 bankkaart op een persoonlijke naam komt te staan. Je kan dus geen kaart aanvragen op een bedrijfsnaam Dat kan in sommige gevallen onhandig zijn. Zeker voor grotere bedrijven.

Voor kleine bedrijven en ZZP`ers is er echter wel een groot voordeel voor een zakelijke rekening bij de N26 bank. Dit is het gratis doen en ontvangen van betalingen in welke valuta dan ook. Je zou dus een account hiervoor kunnen aanhouden. Waar je normaal gesproken bij een bank betaalt voor elke transactie, kan je deze verzamelen en dan periodiek overmaken naar je zakelijke rekening op naam van het bedrijf. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op de transactie kosten.

De N26 bank in Nederland

De N26 bank is beschikbaar in Nederland. Het gebruik wordt steeds verder uitgebreid, maar is op dit moment nog niet beschikbaar in alle Europese landen.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat ud e mastercard overal kunt gebruiken. Ook in landen waar de N26 bank niet beschikbaar is.

Conclusie

In mijn opinie is de N26 een interessante optie voor het openen van een goedkope bankrekening. Het niet kunnen storen van contant geld is een van de weinige nadelen die ik kan bedenken. Aan de, andere kant kun je jezelf afvragen hoeveel Nederlanders dit tegenwoordig nog doen. Zeker particulieren. Voor bedrijven ligt dit natuurlijk anders. Maar zelfs voor zakelijke gebruikers kan je met het openen van een rekening naast een bestaande rekening veel geld besparen op de transactiekosten.

In mijn opinie is dit concept het concept van de toekomst. Traditionele banken zullen het steeds moeilijker krijgen. De enorme kosten die dit soorten banken moeten dragen en doorberekend aan hun klanten zal steeds meer mensen gaan afstoten. Dezelfde trend is terug te zien bij het particulier geld lenen, via bijvoorbeeld Lender Spender, wat ook steeds populairder wordt.

Rood Staan of in het Engels een overdraw limit is mogelijk. Echter dat valt buiten het onderwerp van dit artikel. Daar zullen we later een aparte pagina aan wijden nadat we ons onderzoek op dat gebied hebben gedaan.

N26 bank

Eenvoudig en snel een gratis bankrekening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *