Onlangs heeft Moneyou aangegeven dat het gaat stoppen met activiteiten op het gebied van online bankieren, sparen en gedeeltelijk ook lenen. Moneyou stopt met het aanbieden van een gratis bankrekening en het aanbieden van spaarrekeningen.
Inhoudsopgave
Waarom staakt moneyou de activiteiten?
Als reden wordt aangegeven dat het economische klimaat Moneyou ertoe dwingt om de activiteiten op het gebied van online bankrekeningen en leningen, met uitzondering van hypotheken dient te staken. In onze opinie speelt hier ook de toenemende concurrentie op dit gebied een grote rol.
Door de komst van banken zoals de N26, bunq, Revolut en de Openbank bestaat er inmiddels behoorlijk wat keuze op het gebied van het openen van een online bankrekening. Het lijkt erop dat Moneyou als online bank het niet kan winnen van deze concurrenten.
Vanaf oktober zullen zij beginnen met het stopzetten van hun activiteiten op de genoemde gebieden.
De invloed van de lage spaarrente
De lage rente maakt het voor Moneyou niet langer aantrekkelijk om spaarrekeningen aan te bieden. Het moederbedrijf, de ABN AMRO, kan vanuit de kapitaalmarkt geld aantrekken tegen een negatieve rente.
En ook al was er geen sprake meer van een rentevergoeding op een spaarrekening bij de Moneyou, het aantrekken van geld op deze manier is nog steeds duurder dan het geld aantrekken via de kapitaalmarkt.
Daarnaast is het volgens de laatste economische verwachtingen niet te verwachten dat de rente in de nabije toekomst gaat stijgen.
Wat zijn de alternatieven
Klanten met een spaarrekening of met een Moneyou Go bankrekening dienen dus op zoek te gaan naar een alternatief.
Een alternatieve spaarrekening openen
Mensen met een spaarrekening kunnen eventueel een spaarrekening openen bij de Bigbank. De Bigbank is op dit moment nog een van de weinige banken die rente vergoed over een spaarsaldo.
Eventueel kan je ook via de website van Raisin geld onderbrengen bij een buitenlandse bank, waardoor je nog steeds rente kunt ontvangen.
Het hypotheekbedrijf blijft bestaan
Moneyou stopt niet met haar activiteiten op het gebied van hypotheken. Dus indien je een Moneyou hypotheek, onderdeel van de abn amro hypotheken groep, hebt lopen bij deze geldverstrekker, zal er niks veranderen. Dit komt ons inziens omdat dit nog steeds een lucratieve markt is.
Het risico dat er door een bank wordt gelopen bij het verstrekken van een hypotheek is doorgaans erg laag. Dit maakt het dan ook interessant om deze tak voort te zetten. Zeker gezien het feit dat het moederbedrijf ABN AMRO aan kapitaal kan komen tegen een negatieve rente.
Gratis bankrekening alleen nog mogelijk bij buitenlandse banken
Moneyou Go was tot dusverre de enige mogelijkheid om een gratis bankrekening te openen bij een Nederlandse bank. Nu deze mogelijkheid ook verdwijnt, blijft deze mogelijkheid alleen nog over bij buitenlandse online banken.
Zolang een bank echter beschikt over een lokale en europese bankvergunning worden banktegoeden gedekt door het depositogarantiestelsel. Vanuit dat oogpunt is het risico om een bankrekening te openen bij een N26 of Openbank niet zo groot.
Er zijn instanties -zoals Centraal Beheer- die weigeren geld over te maken naar niet-Nederlandse banken. Dat mag niet volgens de regels van de EMU, maar zij doen dat gewoon als “intern beleid”. De meeste instanties (bijvoorbeeld ABP, PFZW, SVB en de Belastingdienst houden zich wel aan deze EMU voorschriften, maar Centraal Beheer verzint eigen regels die tegen deze Europese afspraken ingaan en weigert geld over te maken naar niet-Nederlandse betaalrekeningen zoals N26, Revolut en Openbank.
Waarom hoor/lees je daar nergens over?
Dat is een goed punt. Hier gaan we eens verder naar kijken.