Meer dan 2% rente ontvangen

De rente is de afgelopen maanden hard gestegen. Bij Nederlandse banken zie je dit echter nog niet echt terug. Zo bedraagt de rente bij de ABN AMRO voor een termijndeposito van 3 jaar nog steeds slechts 0,3%. Bij een termijn van 5 jaar is dit 0,6%. Dit is nog steeds een erg lage rente. Meer dan 2% rente ontvangen is echter wel mogelijk. Hoe kan je dan bijvoorbeeld 2,3% rente ontvangen?

Sparen over de landsgrenzen

Sparen over de landsgrenzen biedt mogelijkheden tot het ontvangen van een hogere rente. Zo is de rente bij een vrij opneembare spaarrente bij de Franse Renault bank met 0,65% per jaar, zelfs hoger dan de reten van een vijf jaars deposito bij de ABN AMRO.

Ben je bereid om een termijndeposito af te sluiten, dan kan deze rente nog verder oplopen. Bij de Inbank ligt de rente voor een termijndeposito van 3 jaar op 2,15%. Dat is dus meer dan 7 keer zo hoog dan bij de ABN AMRO. Je kunt dus meer dan 2% rente ontvangen.

Hoe kan je meer rente ontvangen

Om van deze hogere rente te profiteren dien je eerst een account bij Raisin te openen. Dit is een platform wat het mogelijk maakt om bij verschillende banken in Europa te gaan sparen. 

Nadat je dit hebt gedaan, dan is het uitermate eenvoudig om een spaarrekening bij een van de aangesloten banken te openen. Je hebt dan keuze uit tal van banken uit verschillende banken in Europa.

Zekerheid

Zekerheid is erg belangrijk bij spaargeld. Daarom is het goed om te weten, dat banken die beschikbaar zijn via het platform van Raisin, zijn aangesloten bij het depositogarantiestelsel. 

Tot een bedrag van 100.000€ hoef je jezelf dan ook geen zorgen te maken. Let er wel op dat dit per rekeninghouder geldt.

Meer dan 2% rente ontvangen zekerheid

Meerdere spaarrekeningen openen bij eenzelfde bank rekt de totale dekking dan ook niet op.

Huidige rentestanden

Onderstaand een overzicht van de rentes die je via Raisin kunt ontvangen. Dit zijn de rentes per 16/08/2022. Deze kunnen ten alle tijden veranderen. Let er ook op dat er bij een vrij opneembare spaarrekening sprake is van een variabele rente. Deze kan dus op elk moment dalen of stijgen.

Vrij opneembare spaarrekening

BankRente
Renault bank0,65%
Klarna0,26%
Nordax bank0,26%

1 jaar termijndeposito

BankRente
Banca Progetto1,70%
Inbank1,50%
Klarna1,45%

3 jaar termijndeposito

BankRente
Inbank2,15%
Banca Progetto2,10%
Privat banka1,95%
J&T Banka1,90%
Klarna1,80%
CKV1,30%
Coop Pank1,35%
Alior bank0,20%

5 jaar termijndeposito

BankRente
Inbank2,30%
J&T Banka2,10%
Imprebanca2,10%
Privat banka2,00%
CKV bank1,50%
Civi bank1,40%
Rietumu1,20%
BFF0,01%

Uit bovenstaand overzicht blijk dat meer dan 2% rente ontvangen op dit moment dus weer gewoon mogelijk is.

Renteverwachtingen

Het is lastig om op dit moment de rentestanden te voorspellen. De hoge inflatie zou een hogere rente kunnen verantwoorden. Echter, de schuldenberg van met name de Zuid Europese landen is hier een probleem. Een stijging van de rente zou tot torenhoge rentelasten leiden. Dit kan meerdere landen aan de rand van een faillissement brengen.

Aan de negatieve rente lijkt een einde te komen. Sommige banken hebben deze al afgeschaft en andere hebben de negatieve rente verlaagd. 

Het is dan ook lastig om te zeggen wat op dit moment het beste is. Kiezen voor een variabele rente of voor een termijndeposito met een langere looptijd. Persoonlijk zou ik voor de eerste optie kiezen.

Een lening afsluiten

Helaas heeft een stijging van de rente ook nadelige gevolgen. De rente voor nieuwe leningen ligt inmiddels fors hoger. Dit merk je bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek. Maar ook de rente van een persoonlijke lening is fors gestegen.

Loopt de rentevaste periode van jouw hypotheek binnenkort af? Dan is de kans groot dat je fors meer gaat betalen. Meer dan 2% rente ontvangen heeft dus ook een keerzijde.

Nog meer rendement behalen

2,3% rente ontvangen is op dit moment de hoogste rente die vandaag beschikbaar is. Om een hoger rendement te behalen dien je te gaan beleggen. Bij beleggen krijg je echter altijd met een risico te maken. Het is dan ook de vraag of je dat wel wilt.

Zeker als je het geld dat je wilt gaan beleggen op niet al te lange termijn nodig hebt, dan dien je goed na te denken over de risico`s. Het is dan wel zo dat je weinig rente ontvangt, maar je loopt in ieder geen risico dat je jouw geld kwijtraakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *