Maandelijkse kosten bankrekening

Wat zijn nu eigenlijk de maandelijkse kosten van een bankrekening? Om dit te bepalen dien je verschillende kosten in de berekening mee te nemen. De meeste banken berekenen een bepaald bedrag als vaste kosten voor een bankrekening. Des te meer diensten je gaat afnemen, des te duurder het wordt.

Wat is wel of niet inbegrepen

Je zou denken dat het vergelijken van bankrekeningen en daarbij het bepalen van de maandelijkse kosten van een bankrekening, niet zo moeilijk zou moeten zijn. Helaas valt dit in de praktijk tegen. 

Er wordt voor bijna alles een klein bedrag in rekening gebracht. Zo rekenen bijna alle banken een extra bedrag voor het aanvragen van een extra bankpas, voor bijvoorbeeld een partner. Bij bunq en KNAB is dit echter bij de prijs inbegrepen. 

Hierdoor zou het kunnen zijn, dat de bank die op het eerste gezicht best wel duur lijkt, uiteindelijk toch een goedkope optie is. Daarnaast is bij KNAB zelfs de creditcard inbegrepen. Dat scheelt je toch snel weer een paar tientjes per jaar, in vergelijking met andere banken.

Betalen in buitenlandse valuta

Het is de vraag, of je een buitenlandse betaling eigenlijk überhaupt wel via een bankrekening bij een bank zoals de ABN AMRO zou moeten uitvoeren.

Door het gebruik van een money transfer service ben je namelijk veel voordeliger uit. De banken bunq en N26 bieden als groot voordeel dat zij gebruik maken van de diensten van Transferwise.

Op die manier hoef je dus niet apart een betaling via een money transfer service uit te voeren, maar kan je dit gewoon via jouw bankrekening doen. Bij andere banken dien je goed te letten op de kosten die in rekening worden gebracht. Deze zijn doorgaans erg hoog.

Maandelijkse kosten bankrekening buitenlandse valuta

Rente bij rood staan

Alle banken brengen rente in rekening op het moment dat je rood staat. Bij online banken is dit overigens vaak niet mogelijk. Zij zijn niet in het bezit van een vergunning om leningen te mogen verstrekken. En rood staan is uiteindelijk gewoon een soort van lening.

De rente die banken in rekening brengen bij een roodstand is redelijk vergelijkbaar. Dit is bijna altijd de maximaal toegestane rente. Een roodstand kan dan ook de maandelijkse kosten van een bankrekening drastisch doen toenemen.

Door een persoonlijke lening of doorlopend krediet af te sluiten ben je overigens altijd voordeliger uit, dan dat je rood staat op een betaalrekening.

Rente bij een positief saldo

Op dit moment kunnen we op het gebied van de rente die je ontvangt, wanneer je over een positief saldo beschikt, kort zijn. Deze rente bedraagt 0%. Bij de SNS ontvang je als uitzondering op dit moment een rente van 0,01%. Dit kan je echter niet meer dan een symbolische rente noemen. 

Omdat zij lange tijd geadverteerd hebben, met het feit dat zij rente vergoeden over het saldo op een betaalrekening, hebben zij zichzelf in de positie gebracht, dat zij toch een rente van meer dan 0% dienen te vergoeden. Dit was namelijk voor behoorlijk wat mensen een reden om te bankrekening te openen bij de SNS.

Maar eigenlijk kun je dan ook gewoon geen rente vergoeden. Het komt gewoon op hetzelfde neer. De rente die je ontvangt over een positief saldo, zal hierdoor niet de maandelijkse kosten van een bankrekening doen laten dalen.

Papieren afschriften ontvangen

Pure online banken zoals de N26 bieden niet langer de mogelijkheid om een afschrift op papier te ontvangen. Wel zou je deze zelf via de app kunnen downloaden en uitprinten. 

Banken die wel de mogelijkheid bieden om een afschrift op papier te ontvangen brengen hiervoor kosten in rekening. 

De kosten hangen dan weer af, van hoe vaak je een afschrift wilt ontvangen. Verkijk je hierbij niet op de kosten. Wil je bij de ING elke week een papieren bankafschrift ontvangen, dan betaal je daar 4€ per maand voor. Dit zal de maandelijkse kosten van een bankrekening bijna verdubbelen.

Ook de service is van belang

Het zijn niet alleen de maandelijkse kosten van een bankrekening die van belang zijn. Ook de service en dienstverlening zijn van belang. Dit wordt echter weer door een ieder anders ervaren. Sommige mensen hebben een negatieve ervaring met sommige banken, terwijl iemand anders alleen maar positieve ervaringen met dezelfde bank heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *