Koers Mastercard

Wat is nu de koers die Mastercard in rekening brengt? Om alvast een hint te geven, dit is niet de koers die bijvoorbeeld vindt op een website zoals wisselkoersen.nl. Welke dit wel is, lees je hieronder.

De officiële middenkoers

De officiële middenkoers komt tot stand door vraag en aanbod. Dit is de koers waartegen banken hun valuta kunnen kopen en verkopen. Aan de klant wordt echter een andere koers in rekening gebracht. 

Er wordt namelijk een toeslag op toegepast. In onze opinie is deze toeslag echter niet altijd even transparant.

Op de wisselkoers calculator op de website van Mastercard kunt u een indruk krijgen van de gehanteerde koersopslag.

Wat is nu de echte wisselkoersopslag?

Wat mij persoonlijk echter opvalt bij de koers van de Mastercard, is de koersopslag die wordt genoemd. Er wordt een wisselkoersopslag van 2% vermeld. Echter, indien je een berekening uitvoert, bijvoorbeeld van EURO naar USD, dan is het opmerkelijk dat er eerst een andere toeslag van 0,5064% wordt toegepast. 

Uiteindelijk is de totale wisselkoersopslag daardoor 2,5165% en niet 2%. 

Indien je iets aankoopt in vreemde valuta, dan valt het bedrag wat je uiteindelijk in Euro`s betaald altijd tegen. Des te hoger het bedrag van de aankoop, des te groter het bedrag is wat je verliest aan de wisselkoersopslag.

Verschillen tussen een zakelijke en privé kaart

Ook op opvallend in onze ogen is dat de wisselkoersopslag voor een zakelijke kaart hoger is dan een particuliere creditcard. De opslag op de koers van de Mastercard is bij een zakelijke kaart 2,5%.

In onze ogen is dit erg opmerkelijk. Het is uiteindelijk dezelfde dienst die wordt aangeboden en voor Mastercard is de koers die zij dienen te betalen voor de vreemde valuta exact hetzelfde.

Betalen zonder wisselkoersopslag, is dat mogelijk?

Verschillen zakelijk en particulier

Door het gebruik van een kaart van bunq of de debit mastercard van N26, betaal je deze opslag niet. Op een betaling van 1,000$ kan je dit dus gewoon 25€ schelen. En daar hoef je eigenlijk helemaal niks voor te doen.

Kosten bij pinnen in het buitenland

Indien je geld gaat het opnemen in het buitenland, dan komen er nog extra kosten bij.

Er wordt in dat geval gesproken over kosten van de buitenlandse bank. Hoeveel dit exact bedraagt wordt echter niet weergegeven. 

Dit is overigens te begrijpen, want er zijn talloze combinaties mogelijk op dit gebied. De kosten zijn namelijk afhankelijk van het land, de valuta en de bank waar je in het buitenland pint.

Dit is dus een enorm lange lijst die ook nog eens continu aan verandering onderhevig is.

Koers Mastercard (1)

Vooral indien je een grote aankoop wilt doen, of bijvoorbeeld een groot bedrag in vreemde valuta dient te betalen voor bijvoorbeeld een vakantie. Let dan goed op de koers van de Mastercard. Vaak zijn er goedkopere opties om aan de verplichting te voldoen.

Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor het gebruik van Transferwise of Monito om de wisselkoersopslag te vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *