Koers britse pond

De koers van het Britse pond is het afgelopen jaar aardig aan het schommelen geweest. De Brexit heeft vooralsnog een onstabiele munt opgeleverd. De laatste tijd lijkt de munt echter wel weer aan stabiliteit te winnen. 

De impact van de introductie van de euro

In de jaren 2000 - 2002 stond de koers van het Britse Pond op maar liefst 1,65 ten opzichte van de Euro. De reden hiervan was de op komst zijnde invoering van de Euro. Omdat er toch de nodige onzekerheid bestond met betrekking tot het succes van de Euro, trok de koers van het Britse Pond flink aan. 

Aan de ene kant werd er gezocht naar een veilige en stabiele munt. De Britse munteenheid werd op dat moment gezien als sterk en stabiel. Daarnaast speelde ook de onzekerheid met betrekking tot de koers van de Euro een rol. 

Er waren verschillende experts die verwachting uitspraken dat de waarde van de Euro zou afnemen. Hierop vooruitlopend werd er op grote schaal voor gekozen om de euro in te ruilen voor de Britse munt.

Van al deze verwachtingen is weinig uitgekomen. De Euro begon al snel te winnen aan waarde ten opzichte van het Britse Pond. Wel is de koers lange tijd blijven hangen tussen de 1,40 en 1,50.

Het gevolg van de Brexit

En toen kwam het referendum over de uittreding van de Europese Unie. Het effect was exact het omgekeerde van hetgeen gebeurde voor de introductie van de Euro. Gedurende de Brexit onderhandelingen heeft de koers zelfs een dieptepunt bereikt van rond de 1,08.

Op dit moment schommelt de koers al een tijdje zo rond de 1,12 - 1,15.

Wat er in de toekomst gaat gebeuren met de koers is en blijft koffiedik kijken. Indien je hetgeen er is gebeurd na de introductie van de Euro, dan zou je kunnen verwachten dat koers van de munt in de loop van de komende jaren wel weer wat zal stijgen. 

Koers britse pond Brexit

Corona als een extra onzekere factor

De corona crisis heeft hier echt nog een nieuw element aan toegevoegd, waarvan niemand weet wat het resultaat zal zijn.

Op dit moment doet Engeland het goed kwa vaccinaties en het lage aantal besmettingen. Dit zal enig vertrouwen kweken in de Engelse economie. Ook kan dit een teken zijn van doortastendheid bij het nemen van beslissingen en actie, wat de economie ten goede kan komen. 

Aan de andere kant is dit slechts een tijdelijk effect en zal op korte termijn de rest van Europa Engeland weer gaan inhalen op het gebied van vaccinaties.

Hoe gaat de koers zich de komende jaren ontwikkelen?

Persoonlijk is mijn verwachting dat de koers van het Britse Pond verder zal gaan wegzakken. De effecten van de Brexit op de economie zullen de komende jaren duidelijk gaan worden. 

En op dit punt ben ik van mening dat deze effecten groter zullen zijn dan aanvankelijk gedacht. Bijvoorbeeld het gebrek aan goedkope arbeidskrachten zal zijn tol gaan eisen.

Betalingsverkeer met het Verenigd Koninkrijk

Het uitvoeren van betalingen in Britse ponden is helaas niet zonder kosten. Naast dat er transactiekosten in rekening worden gebracht, die zo tussen de 5€ en 15€ liggen, wordt er ook een wisselkoersopslag toegepast. Deze opslag ligt doorgaans tussen de 0,8% en 1,2%.

  • Tot wel 8 keer goedkoper dan een bank
  • Geen verborgen of extra kosten
  • Verstuur geld naar > 65 landen
  • Gewaardeerd met 4.8 op Trustpilot
  • Nu ook geld contant laten ophalen
  • Waardering van 4.6 op Trustpilot
  • De beste wisselkoers via de valutamarkt
  • Een waardering van 4.7 op Trustpilot
  • Nieuwe klanten ontvangen een aanbieding
  • Meer dan 4 miljard USD aan transacties

Positieve uitzonderingen zijn online banken zoals de N26 en ook bunq. Zij maken gewoon gebruik van de officiële middenkoers zonder een toeslag toe te passen. Omdat er bij een betaling gebruik wordt gemaakt van Wise, vallen ook de transactiekosten veel lager uit. 

Naast het gebruik van een online bank, kan je ook direct gebruik maken van de diensten van websites zoals Wise of Currencyfair. Op die manier ontvang je een betere wisselkoers en zal je minder kwijt zijn aan de transactiekosten.

De gevolgen voor de handel en economie

Een sterke koers is niet altijd voordelig voor een land. Hierdoor wordt namelijk de export duurder. Daarentegen worden buitenlandse producten voor inwoners van een land goedkoper. Deze beide aspecten kunnen een nadelig gevolg hebben voor de economie van een land.

Ook voor het toerisme is een sterke munt een nadeel. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de koers van het Britse pond, dan is een tripje naar Londen vandaag de dag een stuk goedkoper dan dat dit 10 of 15 jaar geleden was. 

Dit zal toeristen gaan aantrekken. Zeker gezien het feit dat Londen toch ook bekend staat om het shoppen, zal een zwakke koers van het Britse Pond de lokale ondernemer helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *