Ongeacht of het rood staan op een bankrekening verstandig is of niet, soms is het prettig indien dit wel mogelijk is. Ben je bijvoorbeeld op vakantie en heb je onverwachte uitgaven, dan is het erg prettig als je de mogelijkheid hebt om rood te staan. Op die manier kan je dan je deze onverwachte kosten zonder problemen voldoen. Maar, is bij KNAB rood staan eigenlijk wel mogelijk?

Rood staan bij KNAB

Rood Staan of een creditcard aanschaffen?

In plaats van rood staan, is eventueel het in het bezit hebben van een creditcard ook een mogelijkheid om te voorzien in onverwachte uitgaven. Deze dien je dan echter wel apart aan te schaffen en je dient er ook apart voor te betalen. Ongeacht of je deze gebruikt of niet. 

Bij de mogelijkheid om rood te staan betaal je verder niks. Tenminste, indien je hier geen gebruik van maakt.

Hoe zit het met Rood staan bij KNAB?

Rood staan bij KNAB is per saldo niet mogelijk. Er is wel de mogelijkheid om rood te staan op een specifieke rekening, indien je over voldoende saldo op een andere rekening beschikt. Het totaal van het saldo van de verschillende rekeningen dient echter altijd positief te zijn. 

Dit is de enige manier waarbij je rood kunt staan bij KNAB.

Wel rente betalen maar geen rente ontvangen

Het is dan echter wel zo dat je dan rente dient te betalen over het saldo wat in de min staat, terwijl je geen rente ontvangt over het positieve saldo. Tenminste niet op dit moment. 

Dit zou in de toekomst, bij een stijgende rente, wellicht wel weer het geval kunnen zijn. Toch is het niet aannemelijk dat er ooit een tijd zal aanbreken waarbij de rente die je dient te betalen over het negatieve saldo, hetzelfde is als de rente die je over het positieve saldo ontvangt.

Hoe zit het bij andere online banken

Door het gevoerde beleid bij KNAB betreffende rood staan, is het in onze opinie dan ook niet de beste keuze voor een bankrekening, indien je de mogelijkheid wilt hebben om echt rood te kunnen staan. 

Dit is overigens een beleid wat je bij de meeste online banken terugziet. Zo heb je bij de N26 ook niet de mogelijkheid om rood te staan, hetzelfde is het geval bij bunq.

KNAB rood staan andere banken

Bij Revolut is het op dit moment ook niet mogelijk om in de min te staan. Wel is er sprake van dat dit in de toekomst wel mogelijk wordt.

De voordelen van een bankrekening bij KNAB

In onze opinie is dit echter geen reden om geen bankrekening bij KNAB te openen. Er zijn genoeg andere voordelen die zwaarder wegen, dan dat KNAB rood staan niet toestaat. 

Denk maar eens aan de lage maandelijkse kosten, waarbij je direct 5 verschillende bankrekeningen kunt openen.

Een gratis creditcard aanvragen voor extra bestedingsruimte

Daarnaast is de gratis creditcard die je kan aanvragen een goede vervanging voor het roodstaan. Op die manier heb je namelijk ook de mogelijkheid om een beroep te doen op extra geld, indien een situatie hierom vraagt. 

Omdat de creditcard bij KNAB gratis is, is het een goede vervanging voor de optie om rood te kunnen staan op een bankrekening.

Gratis geld lenen met een creditcard

Eigenlijk is een creditcard zelfs een betere optie dan daadwerkelijk rood te staan. Wanneer je namelijk rood staat op een bankrekening, dan ga je direct vanaf de eerste dag rente betalen. Bij een creditcard ga je pas rente betalen nadat je de creditcard rekening niet op tijd hebt betaald. 

De periode tot je rente gaat betalen kan zelfs oplopen tot een week of 5, nadat je daadwerkelijk geld hebt uitgegeven. Dus eigenlijk leen je in dat geval 5 weken gratis geld. 

Deze periode hangt echter wel af van het moment dat je geld hebt uitgegeven. Doe je dit een dag voordat de maandrekening wordt opgemaakt, dan heb je slechts ongeveer een week de beschikking over het gratis geld, omdat je dan de rekening na een week dient te betalen. 

Maar toch, op die manier heb je in ieder geval een periode waarbij je helemaal geen debetrente hoeft te betalen.

Automatisch een negatief saldo aanvullen

KNAB rood staan kan je overigens wel voorkomen, door een saldo automatisch van de ene rekening naar een andere rekening over te boeken, indien er sprake is van een negatief saldo. 

De optie van automatisch aanvullen bij een KNAB rekening is in onze opinie dan ook raadzaam om in te schakelen. Een negatief saldo kost nu eenmaal veel geld en zeker indien je over een positief saldo beschikt op een andere bankrekening, is dit eigenlijk zonde van het geld.