KNAB is opgericht in 2012 en timmert sindsdien hard aan de weg. Met inmiddels meer dan 250,000 klanten is het een belangrijke speler geworden.

In eerste instantie was deze bank gericht op particulieren aan wie zij een voordelige betaalrekening aanbieden. Nadat zij in 2014 besloten ook een zakelijke rekening aan te bieden, is het inmiddels één van de favoriete banken voor met name het MKB en de ZZP`ers. Dit omdat KNAB een relatief goedkope optie is, die alle mogelijkheden biedt die een ondernemer nodig heeft.

De particuliere bankrekening

Voor 5€ per maand open je al een betaalrekening die allerlei handige tools bevat. Daarnaast kan je voor dit bedrag van 5€ per maand direct 5 verschillende bankrekeningen openen. Wat het helemaal uniek maakt is dat je voor elke bankrekening een aparte bankpas kan aanvragen. Dit is bij de prijs inbegrepen. 

Op die manier kun je bijvoorbeeld een bankpas speciaal voor de boodschappen aanvragen. Dit geeft je dan vervolgens precies inzicht in hoeveel je spendeert aan de maandelijkse boodschappen. 

Maar ook als je bijvoorbeeld een jaarlijks bedrag wilt uitgeven aan vakanties, dan kan je op die manier maandelijks een bedrag op de vakantierekening storten. 

Door vervolgens met de bijbehorende vakantie betaalpas kan je dan direct het geld van deze rekening spenderen aan de vakantie. Op die manier behoudt je dus heel eenvoudig inzicht in de vakantie uitgaven en kan je eenvoudig binnen jouw budget blijven.

Gratis een creditcard tot je beschikking

Een creditcard kan je ook gratis aanvragen. Hierbij heb je de keuze uit een Mastercard of een American Express kaart.

Wil je een extra creditcard, voor bijvoorbeeld een familielid of partner, dan wordt hiervoor 15€ per jaar in rekening gebracht.

KNAB creditcard

Wel is het zo dat je aan de voorwaarden dient te voldoen om voor een creditcard in aanmerking te komen. Hiervoor geldt een minimum inkomen en wordt er ook gekeken naar een eventuele negatieve BKR registratie.

Simpel en overzichtelijk bankieren

Over het algemeen houdt KNAB het simpel. Er is geen overvloed aan verschillende rekeningen en de prijzen zijn ook overzichtelijk. In totaal worden er drie verschillende rekeningen aangeboden.

  • Zakelijk
  • Plus
  • Samen

De kosten van de verschillende bankrekeningen

De zakelijke rekening kost 6€ per maand en de particuliere pakketten, plus en samen, kosten 5€ per maand. Daarbij geeft KNAB op beide rekeningen het eerste jaar 50% korting. 

Daarnaast ontvang je ook nog eens 50€ op jouw bankrekening indien je overstapt naar deze online bank. Met de aangeboden 50% korting en bovendien de welkomstpremie van 50€, is KNAB zeker een van de goedkopere banken die er bestaat. Het is wel belangrijk om aan te geven dat het hier om een online bank gaat. Je kan dus niet even bij een kantoor binnenstappen met een vraag. 

Persoonlijk vind ik dit echter ook geen probleem. Want wanneer kom je nu nog op een bankkantoor? Vragen doe je per telefoon of email. Daarvoor hoef je niet meer naar een kantoor toe.

Het nadeel van een online bank

Wat echter wel een nadeel is van het niet aanwezig zijn van kantoren, is dat er geen mogelijkheid bestaat om direct geld op de rekening te storten. Hiervoor dien je een derde partij zoals een GWK te gebruiken. Hiervoor dien je dan wel te betalen.

Voor de gemiddelde burger zal dit niet direct een probleem zijn, omdat er nog maar weinig mensen zijn die contant geld op hun rekening storten. Voor een ondernemer die met relatief veel contante betalingen werkt, zoals bijvoorbeeld marktkooplui, is dit wel een behoorlijk groot nadeel.

Het ziet er echter wel naar uit dat hier verandering in gaat komen. Doordat er een initiatief is opgezet waarbij banken gaan samenwerken op het gebied van geldautomaten is er de mogelijk voor KNAB om gebruik te maken van dit initiatief. Op die manier zou je dan ook direct contant geld kunnen gaan storten op een bankrekening.

Hypotheken, verzekeren en beleggen

Ook deze producten worden allemaal aangeboden. Wel is dit enigszins beperkt en ben ik persoonlijk van mening dat KNAB hiervoor niet altijd de beste partij is. 

Zo kan je niet zelf beleggen, maar is er alleen een vorm van beheerd beleggen mogelijk. Op basis van een risicoprofiel kan je op die manier jouw geld laten beleggen.

Voor de hypotheken wordt er samengewerkt met Finzi en doen zij dit dus niet zelf. Ook bij het verzekeren maken zij gebruik van partners waarmee zij samenwerken. 

Het is wel handig dat je dit soort zaken via KNAB kan regelen, maar uiteindelijk kom je eigenlijk gewoon terecht bij de partners waarmee zij samenwerken. Heel veel toegevoegde waarde heeft dat in mijn ogen dan ook niet.

Open hiet een bankrekening >>

De overstapservice om overstappen gemakkelijk te maken

Wat in mijn opinie KNAB voor heeft op de banken met een gratis bankrekening zoals de Revolut en de N26, is de overstapservice. Deze service wordt namelijk aangeboden om het overstappen gemakkelijk te maken.

Door gebruik te maken van de overstapservice, wordt het overgrote gedeelte van hetgeen komt kijken bij het overstappen naar een andere bank je uit handen genomen. Automatische incasso`s worden bijvoorbeeld automatisch overgezet naar het nieuwe bankrekeningnummer.

Je hoeft alleen zelf nog de partijen te informeren die geld naar jou overmaken, zoals bijvoorbeeld de werkgever of de belastingdienst voor te ontvangen toeslagen.