Het geld wat binnenkomt loopt niet altijd in lijn met hetgeen eruit gaat. Bepaalde kosten betaal je bijvoorbeeld een keer per jaar, of zelfs één keer in de zoveel jaar. Een jaarplanning maken zorgt ervoor dat je inzicht hebt in wat er gedurende het jaar binnenkomt en wat er uitgaat. Dit stelt je beter in staat om deze uitgaven en inkomsten in balans te brengen en te houden.
Hoe maak ik een jaarplanning?
Maandelijkse terugkerende kosten, zoals de vaste lasten, zijn vrij eenvoudig inzichtelijk te maken. Door gewoon de uitgaven van de bankrekening eens goed door te lopen heb je direct overzicht in deze kosten. Je kunt deze bijvoorbeeld eens downloaden naar excel en deze in verschillende groepen gaan indelen.
De kans is hierbij groot dat je toch een beetje schrikt van de maandelijkse vaste lasten. De rekeningen voor de ziektekostenverzekering en de elektriciteitsnota zijn de laatste jaren toch behoorlijk opgelopen. Deze eerste stap laat zien hoeveel geld je maandelijks direct kwijt bent aan de vaste kosten. Dit geld kan je niet vrij besteden.
Jaarlijkse en onverwachte kosten
Naast de vaste lasten zijn er ook kosten die je periodiek dient te voldoen. Hierbij weet je vaak niet van tevoren hoeveel je precies dient te voldoen.
Tenslotte heb je ook nog te maken met onverwachte kosten. Dit is vaak het geval wanneer er iets kapot gaat.
Deze kosten zijn lastiger in te schatten, maar een jaarplanning maken is met name op dat gebied van groot belang. Op basis van hetgeen je in voorgaande jaren hebt uitgegeven, kan je een inschatting maken van hetgeen je in het lopend jaar kwijt zult zijn.
Maar kijk ook naar de e mails die je tegenwoordig ontvangt omtrent het energieverbruik. Op die manier kun je beoordelen of het maandelijkse voorschot aan het einde van het jaar wel toereikend is.
Download de financiële planner
Spaarpotjes aanmaken
Dit alles hoeft echt geen complex overzicht te zijn. Een eenvoudig jaarplan zal je al direct verder helpen. Hierbij is het van belang dat je een spaarpot gaat maken voor de jaarlijkse kosten en de onverwachte kosten. Dit houdt je uit de financiële problemen.
Wanneer je jezelf in de situatie bevindt dat je maandelijks redelijk goed kunt rondkomen, maar dat er geen sprake van is dat er elke maand veel geld overblijft, dan wordt dit nog belangrijker. In dergelijke situaties kan een grote financiële tegenvaller je in de financiële problemen brengen. Een planning maak je om dergelijke situaties te voorkomen.
Zet elke maand geld opzij
Persoonlijk zorg ik ervoor dat ik elke maand een bedrag apart zet op een aparte bankrekening. Dit is niet de spaarrekening, maar de bankrekening die bedoeld is om onverwachte kosten te kunnen voldoen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een gratis bankrekening.
Zo kan je bij de N26 bank nog steeds een gratis bankrekening openen. Wel is het tegenwoordig zo dat je dient te betalen, indien je een bankpas wilt ontvangen. Echter, ik gebruik deze bankrekening voor het voldoen van onverwachte kosten en niet voor reguliere uitgaven. Hierdoor is het ontbreken van een bankpas eigenlijk een voordeel.
Je kunt hierdoor niet het geld aan andere zaken uitgeven. Via de app kan je wel gewoon de rekeningen betalen.
Een bankrekening bij bunq biedt het voordeel dat je direct tot wel 25 verschillende bankrekeningen kunt openen. Op die manier kan je jouw geld nog beter verdelen voor verschillende doeleinden.
Een planning voor de lange termijn maken
Ga je een jaarplanning maken? Vergeet dan ook niet de lange termijn. Want misschien gaan we wel economisch onzekere tijden tegemoet, waardoor het sparen voor een pensioen steeds belangrijker wordt. Hier dien je dan ook steeds vroeger mee te beginnen.
Door op jonge leeftijd al maandelijks een klein bedrag te sparen voor een pensioen, zorgt dit ervoor dat je over extra pensioen kunt beschikken. Zonder dat je maandelijks grote bedragen opzij hoeft te gaan zetten. Hierdoor wordt het eenvoudiger daadwerkelijk het doel te bereiken dat je voor ogen hebt.
Planning voor de komende jaren
De lange termijn is ook van belang. Daarom is het ook verstandig om alvast naar het komend jaar te kijken. Is er het komend jaar bijvoorbeeld sprake van extra kosten, zoals onderhoud van een huis. Dit zijn kosten die je vaak niet in één jaar kunt opbrengen.
Je dient dan op tijd te beginnen om geld opzij te zetten op bijvoorbeeld de speciale bankrekening bij de N26 of bunq.
Dat is een volgende stap bij het maken van een jaarplanning. Elk nieuw jaar dien je jouw planning weer aan te te passen. Daarbij dien je eigenlijk ook te kijken naar welke acties je kunt ondernemen, om jouw financiële situatie te verbeteren.