Is er een nieuwe bankencrisis op komst

Is er een nieuwe bankencrisis op komst, of hoeven we ons geen zorgen te maken? Persoonlijk verwacht ik niet dat er een nieuwe bankencrisis zoals in 2008 aan zit te komen. 100% gerust ben ik ook weer niet. Als een bank eenmaal op omvallen staat, dan kan het snel gaan en dan is dit bijna niet tegen te houden.

Silicon Valley Bank (SVB)

De angst voor het ontstaan van een nieuwe bankencrisis is ontstaan door het omvallen van de Silicon Valley Bank. Dit betreft een relatief kleine bank maar het gaat vooral om het signaal en de angst die hierdoor is ontstaan.

Op het moment dat klanten begonnen te twijfelen over het voortbestaan van de bank, werden de rekeningen massaal leeggehaald. Hier is geen bank tegen bestand. In eerste instantie is de bank in de problemen gekomen doordat bedrijven, gedwongen door economische omstandigheden, hun geld begonnen op te nemen omdat dit benodigd was voor de bedrijfsvoering. 

Het geld van deze klanten was voornamelijk belegd in staatsobligaties met relatief lage rendementen. Doordat er aan de vraag van de klanten moest worden voldaan, moesten deze beleggingen ook nog eens met verlies worden verkocht. Toen dit nieuws naar buiten kwam, werd dit effect alleen maar aangezwengeld.

Inmiddels heeft president Biden wel aangegeven dat tegoeden van klanten veilig zijn. Dit mede om een nieuwe financiële crisis te voorkomen.

Credit Suisse

Vervolgens kwam het nieuws in Europa naar buiten dat Credit Suisse in zwaar weer terecht was gekomen. Dit was eigenlijk weinig verrassend, aangezien deze Zwitserse investeringsbank de afgelopen jaren van schandaal naar schandaal ging. 

Zo is er naar buiten gekomen dat de bank in het bezit was van 8 miljard dollar dat toebehoorde aan  criminelen en dictators. Dit alles onder het mom van het Zwitserse bankgeheim.

Doordat Zwitserland geen onderdeel uitmaakt van de Europese Unie, is er van formeel toezicht door de Europese Centrale Bank. Er werd indirect wel gedacht toezicht uit te oefenen via banken die zaken deden met Credit Suisse. Dit geeft echter geen inzicht in de activiteiten van de bank.

Bankencrisis

Je zou zelfs kunnen stellen dat de Europese Centrale Bank er niet rouwig om is dat Credit Suisse is verdwenen. Dit was toch de laatste tijd toch een doorn in het oog van het bankwezen.

Deutsche Bank

Hetgeen er gebeurd omtrent de Deutsche Bank is interessanter. Dit is voor de Europese Unie een erg belangrijke bank. Wanneer deze bank daadwerkelijk in de problemen zou komen, dan zullen de gevolgen groot zijn.

De koersdaling in de eerste weken van maart 2023 was groot. Echter, de koers staat nog steeds boven de koers van oktober 2022. Zo dramatisch is het ook weer niet. Daarnaast heeft de bank afgelopen jaren zeer forse winsten geboekt. In 2022 bedroeg deze winst maar liefst 5 miljard euro.

Het is dus wel een bank die een stootje kan hebben. De stress tests die in 2022 zijn uitgevoerd zijn allemaal goed doorstaan door de Deutsche Bank.

Inmiddels laat de aandelenkoers van de Deutsche Bank ook weer enig herstel zien.

Invloed op andere banken

De financiële markten  lijken inmiddels weer tot rust gekomen. Alle banken hebben wel een koersdaling laten zien maar deze zijn niet dramatisch. Hierbij dien je ook niet te vergeten dat in de periode voorafgaande de koersen behoorlijk in de lift zaten. 

Banken zullen echter weer extra aandacht krijgen om een nieuwe bankencrisis te voorkomen. Dit is alleen maar goed.

Wellicht zijn er kleinere banken die in de problemen komen, maar voor de grote banken zie ik persoonlijk geen problemen.

Online banken

Online banken zoals de N26 bank en bunq verstrekken geen kredieten. Dit zorgt ervoor dat deze banken minder risico lopen. Het verstrekken van risicovolle kredieten is hetgeen een bank in de problemen kan brengen. Hetzelfde geldt voor Revolut. Persoonlijk zie ik deze banken als banken met een laag risicoprofiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *