Internetsparen

Behoorlijk wat banken gebruiken de term internetsparen. Persoonlijk begrijp ik echter het gebruik van deze term niet altijd. Bijna alle zaken worden via het internet geregeld. 

Ook al heb je geen specifieke internet spaarrekening, dan zal je deze toch gewoon online openen en ook online beheren.

Sparen bij online banken en verzekeringsmaatschappijen

Wel is het zo dat je op een aantal manieren kan sparen, waarbij de bank geen kantorennetwerk in het bezit heeft. Dit zijn bijvoorbeeld de online banken. Daarnaast zijn er ook een aantal verzekeringsmaatschappijen waar je kan sparen en alleen via het internet terecht kan.

De N26 is een van de online banken. Hier kan je echter nog niet terecht voor een spaarrekening. Een andere online bank is bunq. En ook al heeft bunq geen specifieke internetspaarrekening, je krijgt bij bunq wel rente op de betaalrekening, die hoger is dan bij bijna elke spaarrekening.

Internetsparen in het buitenland

Een andere optie om online te gaan sparen, is door een spaarrekening te openen in het buitenland. Via Raisin kan je dit bijvoorbeeld doen. 

Op die manier kan je een hogere rente ontvangen dan dat je gaat sparen bij Nederlandse banken. Hetzelfde geldt voor de Bigbank. Op die manier kan je tenminste nog enige rente ontvangen over het spaarsaldo.

Is er een verschil tussen een spaarrekening en internet spaarrekening?

Bij banken zoals de Rabobank, ING, SNS en alle andere bekende namen is er mijn inziens weinig tot geen verschil tussen een standaard spaarrekening en een internet spaarrekening. 

Het is gewoon een benaming die zij hier aan gegeven hebben. Zo kan je ook voor de online spaarrekeningen kiezen tussen een vaste rente of een variabele rente. 

Is sparen eigenlijk nog wel zinvol?

Meer en meer mensen vragen zich af of sparen nog wel zinvol is. Dat is een meer dan terechte vraag. Uit oogpunt van de rente zou je deze vraag met nee kunnen beantwoorden. Maar vergeet niet dat je ook spaart om een buffer voor de toekomst op te bouwen. En vanuit dat oogpunt is sparen nog steeds zinvol.

Indien je over een hoger bedrag aan spaargeld beschikt, dan zou je eventueel ook kunnen overwegen om bijvoorbeeld te gaan beleggen, om zodoende het vermogen sneller te laten groeien. 

Echter, beleggen zou je alleen moeten doen met geld wat je eventueel kan missen. Persoonlijk zou ik dan ook eerst een saldo op een spaarrekening opbouwen, waarop je terug kan vallen, alvorens aan de slag te gaan met bijvoorbeeld aandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *