internetbank

Een internetbank is een bank die alleen online actief is. Je zal geen kantoren vinden van een dergelijke online bank. Even bij een kantoor binnenstappen met een vraag is dan ook niet mogelijk.

Deze internetbanken zijn inmiddels sterk in opkomst. Het voordeel is bovendien dat je op deze manier niet gebonden bent aan Nederlandse banken. Of een bank met een kantoor in Nederland. 

Zo wint het Duitse N26 op dit moment bijna dagelijks aan populariteit. Ook steeds meer mensen openen een rekening bij Revolut, hetgeen een Engelse bank is.

Het is dus gewoon mogelijk om als Nederlander zijnde een rekening te openen bij een internetbank. Ongeacht waar deze gevestigd is. 

Ben je toch op zoek naar een Nederlandse internetbank, dan is dat ook geen probleem. Je kan namelijk ook terecht bij bunq, maar ook KNAB is een internetbank. En dit zijn beide Nederlandse banken.

Waarom zou je nu kiezen voor een online bank?

Het is natuurlijk niet voor niks dat deze internetbanken steeds populairder worden. Wij hebben de belangrijkste redenen waarom mensen deze keuze maken op een rij gezet.

Een betaalrekening is gratis of goedkoop

Internetbanken zijn doorgaans goedkoper dan traditionele banken. Zo kan je zowel bij Revolut als ook bij de N26 geheel gratis een bankrekening openen. Je betaalt niet voor het openen van een rekening. 

En daarnaast betaal je ook geen maandelijkse kosten. En toch krijg je gewoon toegang tot internetbankieren en krijg je ook een gratis betaalpas.

Bij bunq en Knab dient je wel maandelijks te betalen voor de bankrekening. Dit is echter minder dan dat je gewend bent bij de traditionele banken.

Extra`s die veel geld kunnen besparen

Naast dat je een gratis bankrekening kan openen bij een internetbank, zijn er nog andere extra`s waarvan je gebruik kan maken. 

Veel van deze nieuwe internetbanken maken namelijk gebruik van Transferwise. Via Transferwise kan je veel goedkoper geld overmaken in vreemde valuta. 

Of naar een bankrekening buiten de SEPA zone. Dit is veel goedkoper dan dat je tot dusver gewend was. En dan praat ik echt over een fractie van de kosten die door banken met een kantorennetwerk, zoals de ABN AMRO, in rekening worden gebracht.

Gebruik van geavanceerde apps

Nieuwe internetbanken hebben een technologische voorsprong. De apps die zij ontwikkelen zijn erg gebruiksvriendelijk, met allerlei leuke en vaak ook handige opties.

Het ontwikkelen en zeer zeker ook het blijven ontwikkelen van deze apps, is eigenlijk onderdeel van de core business van een internetbank. Dit zie je dan ook terug in de vormgeving van deze apps.

Een geheel gratis bankrekening
Ook een rekening in GBP mogelijk
Voordelig betalen in vreemde valuta
Europese bankvergunning aanwezig

De Revolut bankrekening

Revolut biedt de mogelijkheid tot het volledig gratis openen van een bankrekening. Hiernaast profiteer je ook direct van het betalen via Transferwise. Inmiddels profiteren al meer dan 10 miljoen mensen hiervan. Ben jij de volgende?

Een geheel gratis bankrekening
Ook een rekening in GBP mogelijk
Voordelig betalen in vreemde valuta
Europese bankvergunning aanwezig

De Revolut bankrekening

Revolut biedt de mogelijkheid tot het volledig gratis openen van een bankrekening. Hiernaast profiteer je ook direct van het betalen via Transferwise. Inmiddels profiteren al meer dan 10 miljoen mensen hiervan. Ben jij de volgende?

Tot wel 25 bankrekeningen
Gescheiden & En/of rekeningen
Automatisch Transferwise gebruiken
Zeer geavanceerde app

Bankieren bij bunq

bunq is de bank met vrijheid. Geen papierwerk en totale vrijheid om jouw geld te beheren. Ideaal om jouw geld goed te budgetteren en eenvoudig te sparen. Betalen doe je altijd tegen de echte bancaire wisselkoers. Op die manier kan je wel tot 3% besparen.

Hoe kan er nu een gratis bankrekening worden aangeboden?

Banken maken op veel verschillende manieren winst. Hetgeen je maandelijks betaalt voor een bankrekening is hiervan slechts een klein onderdeel. Ook met vreemde valuta transacties, advisering en uiteraard het verstrekken van leningen verdienen zij veel geld.

Naast dat zij op veel verschillende zaken veel geld verdienen, hebben banken ook een kostbare infrastructuur. Zo vind je een bankkantoor doorgaan op een A-locatie, waar je dan ook direct de hoofdprijs dient te betalen wat betreft de maandelijkse huur. 

En dan natuurlijk niet te vergeten de kosten van het personeel. Het is geen geheim dat de salarissen binnen het bankwezen fors te noemen zijn.

Doordat internetbanken niet deze dure infrastructuur aanhouden, die banken met een groot kantorennetwerk wel hebben, zijn hun kosten aanzienlijk lager. 

Hierdoor hoeven zij dan ook niet voor alles kosten in rekening te brengen. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in de mogelijkheid om een gratis bankrekening te kunnen openen.

Hoe zijn internetbanken tot stand gekomen?

Het bankieren via een internetbank is mogelijk gemaakt door de introductie van IBAN en SEPA. Een IBAN nummer staat voor International Bank Account Number. 

Door de invoering hiervan is het internationale betalingsverkeer drastisch gestroomlijnd. 

Voorheen had je bijvoorbeeld nog een identificatienummer van de bank nodig, waar je geld naartoe over wou maken. In de praktijk kon er bij een internationale overboeking ook nog wel eens iets mis gaan. En een zoekgeraakte betaling is doorgaans niet eenvoudig om deze te traceren.

Door de vereenvoudiging van het internationale betalingsverkeer is de deur geopend voor nieuwe en volledig online banken.

Bankieren via een app

Om te kunnen bankieren via een internetbank dien je wel te beschikken over een mobiele telefoon. Bankieren doe je namelijk via de app. 

Alle bankzaken kan je vervolgens via deze app regelen. Zo kan je instellen hoeveel je per dag kan opnemen of overmaken, een nieuwe pas aanvragen of een nieuwe rekening aanmaken. 

Maar natuurlijk ook dagelijkse bankzaken zoals het uitvoeren van betalingen doe je via de app.

Het is daarom van belang dat een app gebruiksvriendelijk is. Hier wordt dan ook erg veel aandacht aan besteed. Want als je alle bankzaken via de app dient te regelen, dan wil je natuurlijk niet dat je continue in een menu dient te zoeken naar bepaalde opties. 

Veiligheid staat voorop bij online banken

Veiligheid staat uiteraard op nummer 1 bij het bankieren. Of je dit nu offline of online doet. 

Het aspect veiligheid valt uiteen in twee aandachtspunten. Het eerste aandachtspunt betreft de beveiliging van de app en het tweede aspect het depositogarantiestelsel.

Beveiliging van jouw bankgegevens

Je wilt natuurlijk niet dat er geld gestolen wordt van jouw bankrekening. Daarom worden de apps ook voorzien van de meest geavanceerde beveiligingsmethoden. 

Ook kan je bijvoorbeeld eenvoudig instellen dat elke keer als er geld wordt afgeschreven dat je in dat geval een berichtje ontvangt. Op die manier kan je eenvoudig in de gaten houden dat er niet op een oneigenlijke manier geld wordt afgeschreven of opgenomen.

De toepassing van het depositogarantiestelsel

Het depositogarantiestelsel is van kracht indien een bank over een Europese bankvergunning beschikt. 

Internetbanken zoals Revolut, N26 en bunq zijn allemaal in het bezit van deze Europese bankvergunning. 

Daarbij dient er te worden vermeld dat ervoor Revolut op dit moment nog sprake is van een overgangsfase. Zij zijn dan wel in het bezit van een Europese bankvergunning, maar het geld van een rekening bij Revolut wordt in de praktijk ondergebracht bij een zogenoemde Tier 1 bank

Op die manier profiteer je indirect toch van de bescherming die het depositogarantiestelsel biedt. Dit is overigens vereist volgens de e-money wetgeving.

Dit is wel iets wat je goed in de gaten zou moeten houden, indien je gaat bankieren via een internetbank. Voor mij persoonlijk is het namelijk een vereiste dat het depositogarantiestelsel van toepassing is, alvoren ik mijn geld bij die bank zou onderbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *