Instant payments razendsnel geld overboeken

In 2019 is het systeem van instant payments geïntroduceerd. Met de komst van dit systeem worden betalingen razendsnel uitgevoerd. Geld staat nu binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger.

De initiatiefnemers voor directe overboekingen

Het invoeren van instant payments is een Europees initiatief. Het wordt echter geleidelijk uitgerold, maar gaat daarentegen wel erg snel. Steeds meer banken maken gebruik van deze methode om razendsnel betalingen te verwerken. In Nederland wordt dit initiatief gestuurd door de betaalvereniging.

Betalingen uitvoeren in het weekend en op feestdagen

Bij de invoering van instant payments heb je ook niet langer te maken met de werkdagen van de bank. Het systeem werkt 24x7 en dat 365 dagen per jaar. 

In het verleden was het zo dat betalingen niet werden verwerkt in het weekend. En tijdens de feestdagen diende je er zelfs rekening mee te houden dat het een aantal dagen kon duren voordat een betaling werd verwerkt, Nu is dat voorgoed verleden tijd. Op elk moment van de dag heb je nu het geld direct op op jouw rekening staan.

Snelle betalingen zijn een voortvloeisel van SEPA

De directe betalingen is een ontwikkeling die voortgevloeid is uit de introductie van SEPA. SEPA heeft veel op het gebied van bankieren en betalen gestroomlijnd. Instant payments worden door banken daarom ook wel SEPA instant credit transfers genoemd. 

Nederlandse banken maken inmiddels allemaal gebruik van deze methode. Of je nu bankiert bij de ABN AMRO of ASN bank, betalingen tussen Nederlandse banken worden razendsnel uitgevoerd en verwerkt,

Waarschijnlijk heb je dit in de praktijk al wel gemerkt. Koop of verkoop je bijvoorbeeld iets via marktplaats, dan zal je zien dat de betaling bijna direct wordt verwerkt. Je hoeft dus geen dag meer te wachten alvorens je weet of de koper inderdaad heeft betaald. Geld overmaken gaat gewoon razendsnel.

Instant payments werken nog niet bij elke betaling

In het geval dat betalingen niet direct op de rekening verschijnen, dan komt dit omdat 1 van de banken die betrokken is bij de overschrijving nog geen betalingen via instant payments verwerkt. 

De ontwikkelingen op dit gebied gaan echter razendsnel, dus dit wordt meer en meer een uitzondering. Ook nieuwe online banken zoals de N26 maakt al inmiddels gebruik van instant overboekingen.

Je kan eigenlijk wel zeggen dat banken zijn gedwongen om deze methode voor het afwikkelen van betalingen te implementeren. Zeker voor banken met zakelijke klanten is dit gewoon een must. 

Snel bankieren via een app of internet banking

Doordat bijna iedereen in Nederland ondertussen wel gebruik maakt van online bankieren, via internet of een mobiel bankieren app, kan je overal en op elk moment, waar je ook bent direct geld overboeken. 

De invloed voor de banken van snelle betalingen

Voor banken heeft de introductie van instant payments niet alleen positieve gevolgen. In het verleden wat het zo dat betalingen minimaal een werkdag op de rekening van de bank bleven staan. 

Door het grote aantal betalingen en de grote bedragen die hierin omgingen kon op die manier de bank continue over gratis geld beschikken. Dit is met instant payments dus verleden tijd.

Het voordelen voor particulieren en ondernemers

Misschien zal je denken, wat maakt het nu uit indien ik een dag op mijn geld moet wachten. Vaak zal dit niet zo heel erg veel uitmaken. Maar er zijn toch situaties waarin dit een groot voordeel is. 

Denk bijvoorbeeld aan ondernemer en dan de betalingen van de BTW. Deze dienen op de laatste dag van de maand op de rekening van de belastingdienst te staan. 

Was je toevallig vergeten deze op tijd te betalen, bijvoorbeeld omdat laatste dag van de maand in het weekend viel, dan was jouw betaling te laat. Met direct een boete als gevolg. 

Nu kan je nog `s-avonds de betaling uitvoeren zodat het geld nog op tijd op de rekening van de belastingdienst staat.

Maar ook als jouw salaris wordt uitbetaald, dan is het toch wel prettig dat je direct over het geld kunt beschikken. Of indien je het saldo van jouw prepaid creditcard wilt opwaarderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *