Impulsaankoop

Het doen van een impulsaankoop is niet zo heel erg. Tenzij je dit regelmatig doet, of dat het om grote bedragen gaat. In mijn opinie draait het altijd om een balans, tussen hetgeen er binnenkomt en hetgeen eruit gaat. Wanneer je impulsaankopen kunt voorkomen, dan zorg je er eenvoudigweg voor dat er  minder uitgaat. En veel ongelukkiger zul je er ook niet van worden.

Impulsaankopen voorkomen

Wanneer je vatbaar bent voor het doen van een impulsaankoop, dan dien je hiermee aan de slag te gaan. Je dient jezelf aan te leren dit niet langer te doen. Er zijn een aantal tactieken die je hierbij kunt toepassen.

Stel jezelf de vraag of je iets echt nodig hebt

De eerste is om kritisch te kijken naar hetgeen je wilt kopen. Heb je dit nu wel echt nodig? Of vind je het gewoon leuk om te kopen. In deze situatie dien je streng te zijn voor jezelf. Iets wat je eigenlijk niet nodig hebt dien je te laten staan. 

Neem daarom altijd even de tijd om jezelf deze vraag te stellen. Zo voorkom je dat je een impulsaankoop doet. Heb je iets toch echt nodig, koop het dan gewoon een volgende keer.

Maak een boodschappenlijst

Doe je veel impulsaankopen in de supermarkt? Dan is een boodschappenlijst sterk aan te raden. Ga de lijst af van de producten die je nodig hebt en laat je niet verleiden tot het kopen van iets anders. 

Het aantal impulsaankopen door het maken van een boodschappenlijst, zal drastisch dalen. Zolang je maar de discipline opbrengt om jezelf ook aan de lijst te houden. Bij de kassa ziet je nooit groente of fruit maar wel snoep wat je even snel kunt meepakken. Dit zijn de meest verkochte producten als zijnde impulsaankopen. 

Impulsaankoop boodschappen

Producenten weten donders goed waarom we een impulsaankoop doen en hier spelen zij dan ook op in. 

Ga boodschappen doen nadat je gegeten hebt

Ga je boodschappen doen terwijl je honger hebt? Dan is de kans vele malen groter dat je een impulsaankoop gaat doen. En dan waarschijnlijk ook nog iets wat niet gezond is. 

Zorg daarom dat je eerst iets hebt gegeven, voordat je boodschappen gaat doen. Neem bijvoorbeeld een boterham, zodat je in ieder geval niet met een lege maag in de supermarkt aankomt. De kans dat je iets lekker zal laten liggen, wordt hierdoor vele malen groter. 

Zorg voor niet teveel geld op zak

Daarnaast is het ook zinvol om slechts een beperkt bedrag mee te nemen en de pinpas thuis te laten. Dan dien je uiteraard wel uit te kijken, dat je niet alsnog teveel gaat kopen en bij de kassa niet over voldoende geld beschikt.

Een andere optie is het openen van een extra bankrekening, waarop je het budget voor de boodschappen stort. Op die manier kan je ook voorkomen dat je teveel gaat uitgeven. Wel is het dan ook weer van belang, om ervoor te zorgen dat je de discipline opbrengt, om niet het budget telkens extra aan te vullen.

Maak jouw impulsaankopen inzichtelijk

Slechts weinig mensen weten hoeveel ze per maand, of per jaar, uitgeven aan impulsaankopen. Door elke maand jouw uitgaven in kaart te brengen, kan je hier wel inzicht in krijgen. 

Dit is iets wat voor veel mensen een eyeopener is. Het regelmatig doen van een impulsaankoop kost veel meer, dan dat ze hadden gedacht. Dit is dan vaak een eerste stap om hier beter op te gaan letten.

Online aankopen

Het doen van online aankopen is een lastige. Je hoeft er de deur niet voor uit en je kunt het bij wijze van spreke 24 uur per dag doen.

Je dient dan ook hier de discipline op te brengen, om dit niet te doen. Ook hier kan een extra bankrekening helpen. 

Zorg ervoor dat je op deze bankrekening eerst het bedrag stort wat je nodig hebt om de vaste lasten te betalen. En daarnaast eventueel een bedrag op de spaarrekening storten

Online impuls aankopen

Op die manier voorkom je in ieder geval dat je aan het einde van de maand geld tekort komt, omdat je een impulsaankoop hebt gedaan.

Online reclame

Probeer zoveel mogelijk de advertenties te vermijden. Helaas werken algoritmes tegenwoordig dermate goed, dat dit best lastig is. 

Wellicht kan je een adblocker installeren. Hierdoor kun je voorkomen te voorkomen dat je continue advertenties ziet, die jou aanzetten om iets te kopen, wat je helemaal niet nodig hebt. Het stimuleren van impulsaankopen wordt nu eenmaal op grote schaal gedaan. E mails met advertenties zou je ook direct moeten verwijderen. 

Het is zelfs een vicieuze cirkel. Door op deze manier spullen te kopen, hebben zij weer meer marketingbudget, om hier nog meer op te gaan inspelen.

Retourneren van aankopen

Dingen die je online hebt gekocht, kun je gelukkig ook eenvoudig retourneren. Heb je iet gekocht wat je beter niet had kunnen doen? Zorg er dan voor dat je dit retour stuurt. Hierbij dien je te letten op de termijn waarbinnen je dit dient te doen. 

Overbodige spullen verkopen

Zit je met een huis vol spullen, waar je eigenlijk niks mee doet? Probeer deze dan eens te verkopen via Marktplaats. Je zal verstelt staan van hetgeen je daar kunt verkopen. En soms levert het best nog wel wat op ook. Ga dan niet meteen het geld uitgeven dat je hiermee verdient. Stort dit op een spaarrekening. 

Het voorkomen van impulsaankopen kan ervoor zorgen dat je in staat bent om maandelijks te gaan sparen. Dit is iets wat iedereen zou moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *