Hypotheekadvies in Oost-Nederland

Het afsluiten van een hypotheek is een erg belangrijke beslissing. Doorgaans sluit je een hypotheek af voor een periode van maar liefst 30 jaar. Dit geeft direct aan hoe belangrijk deze beslissing is, wat een goed hypotheekadvies in onze ogen dan ook onmisbaar maakt.

Ook al betaal je slechts een beperkt bedrag per maand extra, over de gehele looptijd van de hypotheek zal dit dan toch fors oplopen. Een hypotheek afsluiten is dan ook geen beslissing die je zomaar even neemt. 

Het belang van een goed financieel advies

Dit alles maakt een onafhankelijk financieel advies uitermate belangrijk. Naast alle cijfers die er hierbij aan te pas komen, is het ook van groot belang dat een hypotheekadviseur oog heeft voor jouw persoonlijke situatie, voorkeuren en wensen. Een eerste gesprek met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt, zoals een hypotheekadvies in Oost-Nederland, zal direct veel duidelijkheid verschaffen.

Variabele rente of volledig vaste rente

Wanneer je een huis koopt is het erg belangrijk dat je jezelf hier goed bij voelt.

Dan gaat het niet alleen om het huis zelf, maar zeer zeker ook om de financiële kant hiervan. 

Bij het afsluiten van een hypotheek dien je een keuze te maken betreffende de rentevast periode.Zo kan je kan kiezen voor een variabele rente, die elke maand omhoog of omlaag kan gaan.

Maar je kan ook kiezen voor een rente die voor de volledige 30 jaar vaststaat. Daartussenin heb je natuurlijk ook nog allerlei mogelijkheden.

Hypotheekrente

Welke rentevaste periode past bij jou?

Sommige mensen willen zekerheid. Voor deze groep mensen is het waarschijnlijk dan ook verstandig om te kiezen voor een lange rentevaste periode. Andere mensen wil weer de laagst mogelijke hypotheekrente, waarbij ze ook best het risico willen lopen dat de rente gaat stijgen. 

Een oriënterend gesprek zal direct helderheid verschaffen over de voordelen, nadelen en risico`s betreffende de verschillende keuzes die er mogelijk zijn.

Hypotheek aflossen of zelf kapitaal opbouwen?

Tegenwoordig is het zo, dat bij een aflossingsvrije hypotheek de rente niet langer fiscaal aftrekbaar is. Echter, de rente is dermate laag, dat je hiervoor toch zou kunnen kiezen. 

De laagste rente, waarbij je niet de gehele aankoop van een huis met een hypotheek financiert, ligt zelfs onder de 1%. De hypotheekrenteaftrek in absolute zin is dan ook beperkt. 

Ben je van mening dat je met het beleggen van geld een hoger rendement kan behalen dan wat je dient te betalen aan hypotheekrente? Dan kan het best interessant zijn om te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek en als gevolg de hypotheekrente niet af te trekken van de inkomstenbelasting.

Een voorbeeld berekening

Om het bovenstaande duidelijk te maken, hebben wij de onderstaande tabel samengesteld. Hierbij hebben we vergeleken wat je maandelijks gaat betalen bij een annuïteitenhypotheek en wat er gebeurd als je kiest voor aflossingsvrije hypotheek waarbij je het maandelijkse bedrag wat je anders als aflossing gaat betalen gaat beleggen.

 AnnuïteitAflossingsvrijVerschil
Totale rente€ 19.971€ 37.500€ 17.529
Netto rente*€ 12.512€ 37.500€ 24.988
Gemiddelde netto maandlast€ 328€ 104-€ 224

Indien je het maandelijkse verschil van 224 euro gaat beleggen, dan zijn op basis van verschillende rendementen de volgende kapitalen mogelijk bij een periode van 30 jaar: 

Jaarlijks rendement:2%5%8%
Eindwaarde belegging€ 97.595,70€ 156.386,11€ 263.264,55

*Op basis van een belastingpercentage van 37,35%

De bovenstaande tabel geeft aan dat er meer komt kijken bij het afsluiten van een hypotheek dan dat je in eerste instantie zou verwachten. Er zijn mogelijkheden die niet direct voordehandliggend zijn. Een onafhankelijk advies zal er voor zorgen dat je een goede afweging kan maken tussen de verschillende mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten.

Daarbij dienen we er wel op te wijzen dat beleggen altijd risico met zich meebrengt. Het is ook mogelijk dat je geen rendement, of zelfs een negatief rendement behaald.

De maandelijkse bruto en netto lasten

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de gehele looptijd maandelijks exact hetzelfde bedrag. Tenminste, het bedrag wat je aan de hypotheekverstrekker gaat betalen blijft gelijk. 

Echter, je gaat door het principe van een annuïteit maandelijks steeds minder rente betalen en de aflossing wordt steeds hoger. Dit heeft als gevolg dat de belastingaftrek steeds lager wordt. Netto ga je dus eigenlijk steeds meer betalen, hetgeen je goed dient te beseffen. 

Wat gaat er gebeuren met de hypotheekrenteaftrek

Aan de andere kant, de hypotheekrenteaftrek wordt steeds verder afgebouwd.

Dus misschien is het wel weer verstandig om in eerste instantie meer rente te betalen, om zodoende zeker te stellen dat je de rente nog kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Er valt echter niet met zekerheid te zeggen wat de toekomst van de hypotheekrenteaftrek gaat brengen.

Hypotheekrenteaftrek veranderingen

Een hypotheek is complexer dan je in eerste instantie zou denken

Op het eerste gezicht lijkt het afsluiten van een hypotheek redelijk eenvoudig. Toch geeft het bovenstaande wel aan dat er een aantal belangrijke beslissingen dienen te worden genomen. 

Door de lange looptijd van een hypotheek kan een goed hypotheekadvies je ontzettend veel geld besparen. Daarnaast gaat het niet alleen om het besparen van geld.  

Een hypotheek die bij jou past geeft gemoedsrust

Een goed hypotheekadvies zorgt ook voor een goede nachtrust. Want misschien bespaar je maandelijks wat geld, doordat je gekozen hebt voor een korte rentevaste periode. Maar lig je daarna wakker omdat de rente begint te stijgen, dan is het waarschijnlijk de besparing niet waard. 

Dit zijn persoonlijke wensen, die uitermate belangrijk zijn. Hierbij is het de taak van een hypotheekadviseur om een goed beeld te schetsen, van wat de hypotheek die je wilt afsluiten, in de praktijk nu precies gaat betekenen. En dan uiteindelijk dien je zelf te kiezen voor de hypotheek die het beste bij jou past. 

Voor een eerlijk advies, maak je een afspraak met een hypotheekadviseur. Indien je op het punt staat een huis te kopen, maak deze afspraak dan zo snel mogelijk. Een onafhankelijk hypotheekadvies zorgt ervoor dat je precies weet waar je aan toe bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *