Hoogste rente ooit

Het is lastig voor te stellen, dat er tijden zijn geweest dat de variabele spaarrente boven de 10% lag. De hoogste rente ooit die je ontving bij een variabele spaarrekening was zelfs 11,6%. Hiervoor dien je dan wel terug te gaan naar het jaar 1980. Dus ruim 40 jaar geleden. (Bron: Finler)

Rente en de invloed op een hypotheek

Het nadeel van een hoge variabele spaarrente  is wel dat geld lenen ook erg duur was. Zo was de hypotheekrente in 1980 ook 12%. Vanuit dat oogpunt kan je wel stellen, dat de hoge huizenprijzen van dit moment voor een groot gedeelte worden gecompenseerd door de lage rente.

In onderstaand overzicht is het bedrag weergegeven wat je aan rente dient te betalen bij een annuïteitenhypotheek van 30 jaar bij verschillende rentepercentages.

Hypotheek12%4%2%
€ 100.000€ 270.301€ 71.870€ 33.063
€ 250.000€ 675.751€ 179.674€ 82.658
€ 500.000€ 1.351.503€ 359.348€ 165.315

Een hypotheekrente van 2% in plaats van de hoogste rente ooit van 12%, scheelt je op een hypotheek van 250.000 euro over de gehele looptijd van de hypotheek een bedrag van bijna 600.000 euro aan rente.

De ontwikkeling van de rente in de afgelopen 30 jaar

Nadat in 1980 de hoogste rente ooit was bereikt, is de deze daarna eigenlijk geleidelijk gedaald. Zo kon je in de jaren 90 nog steeds een spaarrekening vinden, waarbij je 8% ontving.

In het begin van de 21e eeuw daalde dit verder naar een maximale rente van zo rond de 4%. Inmiddels zitten we op het nulpunt, hetgeen niet inhoudt dat hiermee automatisch de bodem is bereikt

Het saldo waarboven je dient te gaan betalen wordt namelijk steeds verder naar beneden bijgesteld. Bovendien dien je dan direct 0,5% te betalen. Dit is een rente die je al jaren niet meer hebt ontvangen.

Hoogste rente en inflatie

Het klinkt interessant, 11,6% over spaargeld ontvangen. Een kanttekening is echter wel dat de inflatie in die jaren enorm hoog was. De inflatie lag zo rond de 6,5%.

Je ontving dan wel veel rente, het geld werd wel elk jaar minder waard. Daarentegen ligt de inflatie de laatste jaren ook erg laag, waardoor het geld tenminste niet veel minder waard wordt. Dit maakt sparen nog steeds zinvol. Op dit moment een spaarrekening vinden, waarbij je een rente ontvangt die in de buurt komt van de hoogste rente ooit is onmogelijk. Alleen met uitermate risicovolle investeringen kan je enigszins in de buurt komen van een dergelijk rendement

Hoogste rente ooit inflatie

. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door te gaan investeren via een P2P lending platform.

Wat is de maximale rente op dit moment?

De maximale rente die je op dit moment kunt ontvangen ligt zo rond de 0,2%, met uitschieters naar 0,5% bij een termijndeposito. De hoogste spaarrente ontvang je bij Delta Lloyd. Delta Lloyd bezit echter geen bankvergunning, waardoor het depositogarantiestelsel niet van toepassing is. Op die manier een hogere spaarrente ontvangen houdt dan direct ook een zeker risico in.

Overigens is een spaarrekening bij de Nordax bank eenvoudig te openen via het platform van Raisin. Daarnaast ontvang je via Raisin dan ook nog een welkomstbonus, wat zorgt voor een hoger rendement.

Gaan we ooit weer rentes boven de 10% zien?

Zullen we in de toekomst ooit weer de hoogste rente ooit gaan benaderen? 

Persoonlijk ben ik van mening dat die kans uitermate klein is. Een dergelijk hoge rente is vanuit economisch oogpunt gezien vrij dramatisch.

Als je als bedrijf wilt investeren en je dient hiervoor te lenen, dan wordt het praktisch onbetaalbaar. Maar ook voor de gewone burger kan dit grote gevolgen hebben.

Rente in de toekomst

Gevolgen voor hypotheken en de economische impact

Stel je eens voor dat je de rentevaste periode van een hypotheek dient te verlengen en dat je dan opeens 10% dient te gaan betalen? Veel huizenbezitters zullen hierdoor direct in de problemen  terecht komen.

Maar zelfs als dat niet het geval is, dan zal het alsnog grote invloed hebben op het vrij te besteden inkomen. Dit zal drastisch afnemen, waardoor bestedingen zullen dalen en vervolgens de economie hiervan de gevolgen zal ondervinden.

Een lage rente heeft economisch gezien grote voordelen. En deze economische effecten hebben we hard nodig op dit moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *